Otomobil sektörü yüzlerce otomobil üreticisinin bulunduğu; cam üretiminin pek çok cam üreticisi tarafından gerçekleştirildiği; binlerce mühendisin çalıştığı bir sektördür.
Araçların ön dizayn kısmını uçak mühendisleri tarafından tasarlanarak rüzgara karşı aracın auro dinamiklerine yapılarını bile tasarlayarak, diğer mühendisler ve çalışanlar gün geçtikçe en ufak ayrıntıya kadar üzerinde duruluyor ve arge çalışmaları yapılıyor.
Bilindiği üzerine trafik kazalarının özellikle çarpmalı kazaların yüzde 70’i gece meydana geliyor ve bunun da temel nedeni gece görüş azlığı.
Araç kullanırken tepki süresinin yüzde 90’ının görüşe bağlı olduğunu söylenmektedir.
Vasıta kullanırken, olası riskli durumlar karşısında hızlı tepki verebilmek için arac sürücüsünün iyi bir görüşün olması şarttır.
Araç sürücülerin görüşünü etkileyen sebepler arasında gece karanlığı, Uzun far ışıkları ,Araç montaj imalat yönetmeliğine aykırı takılan aksesuar lambaları,Sisli havalar,araç içerisinde yakılan tepe lambaları ,İç panelde bulunan lambalar ,yol kenarında bulunan ışıklı panolu reklamlar sürücülerin gözlerini kamaşmaya sebep olarak sürücülerin güvenli trafik sürüşlerinde risk faktörü yaratmaktadır.
Ayrıca günümüzde kullanılan modern LED farlar, artan parlaklıkları ile gözlerimizi daha fazla yoruyor.
Bunlar algımızda ve yanlardan görüş becerimiz azalıyor.Hatta araçta bulunan mavi ışıklar görsel algılamamızı azaltıyor.
İnsan gözünün görme eşiği, yalnız 360-720 Nm arasındaki ışımayı (VLT) algılamakla birlikte, Toplam Güneş Enerjisi, cildimize, konutlarımıza ve araçlarımıza gün boyu tesir etmeye devam eder.
Bu nedenle Avrupa da üretilen araçlar camları ve Ülkemizde üretilen araçların belli stardalar üzerinde üretilir.
Bazen yoldaki araçları baktığımızda Filmli camla görürüz fakat bu araçların camdaki yazıları bakıldığında E1 EV yazsınına sıra TSE görürüz.
Avrupa da Ön cam ve şöfor yan camları 70 % oranında görünürlüğe sahip olması gerekirken,arka camlar 75 % olmalı denilmektedir..
Bunlara uymayanlara da 75 ila 90 euro arası ceza kesilmekte ve ehliyetlerine el konulmakta.
2 hafta içerisinde araç ile gelinip camların düzeltildigini göstererek ehliyetinize kavuşuyorsunuz aksi taktirde aracınıza da el konuluyor.
Fakat Bizler aracımızı aldıktan sonra nedense hemen bilgisiz olarak araçlarımızı her önüne gelen veya kendimizi aracımızın camları film kaplatıyoruz.
Neden ya güneş ışığını rahatsız ediyor yada hanım araç kullanırken magandalar farkına varmazsın diye kaplatıyoruz.
Aksine kazalara davet çıkartıyoruz. Eğer bu şekilde rahatsızlık duyan sürücü varsa aracının camlarını değiştirerek Stardatlara göre çamlar takmalıdır(Ev1 E… veya TSE camlar)
Kazalarda Film camların tuz buz olmasını engeliyor diyenlerede ise yanılıyorlar.
Kazada araçlardaki Camlar, acil çıkış' görevi görür ve camları darbe anında patlayacak şekilde yapılmıştır.
Bu durum cama sonradan kazandırılan bir özelliktir ve cam tek kelimeyle "tuz buz" olarak; yolculara zarar veremeyecek kadar küçük parçalara ayrılır.
Bu nedenle kırılacağı bir darbe aldığında, camın tamamı küçük parçalara ayrılacak şekilde imal edilir.
Bu araçtan çıkışı kolaylaştırır ve kesilmeleri azaltır.
Ayrıca kaza sırasında büyük parçalar halinde kalan cam, keserek yaralanmalara neden olabilir.
İsmail Hakkı Ergün / Aliağa
09 Kasım 2017