İsmail Hakkı Ergün

İsmail Hakkı Ergün

Aliağa Medya / Genel Yayın Yönetmeni

Aliağa'da Okul, Yurt Ve Otogar Çelişkisi

22 Mart 2023 - 22:32


Aliağa’da yükseköğretim faaliyetleri, Bergama Meslek Yüksek Okulu’na bağlı olmakla birlikte (2002-2003) Çok Programlı Lise’de başladı. 

Aliağa Belediyesi tarafından otogar olarak yapılan bina, protokolle üniversiteye verilerek okul yerleşkesine dönüştürüldü. 2007-2008 öğretim yılında, Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu’na bağlı 7 bölümde eğitim-öğretime devam edildi. 

2014 yılında da Ege Üniversitesi Senatosu’nun kararı ve Rektörlüğün başvurusu üzerine, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), Aliağa Meslek Yüksekokulu'nun kuruluşuna onay verdi.

Aynı yıl gazetelerde yer alan bir haberde;  “Aliağa’nın bir sanayi kenti olması nedeniyle okulun yakın gelecekte “Aliağa Teknik Bilimler Yüksek Okulu”na dönüştürülmesi için çalışmalar sürüyor.” İfadeleri tarihe not düşülmüştü. 

Ege Üniversitesi Senatosu, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'ın yoğun girişimleri ve ilgileri ile kampüsün Çaltılı bölgesinde kurulmasına karar verildi. Aliağa Belediye Meclisi de ağustos ayında aldığı kararla, kampüsün kurulabilmesi için Ege Üniversitesi'ne 1200 dönümlük arsa tahsis edildi.

Gelelim asıl konuya. Geçtiğimiz günlerde Aliağa Ekspres gazetesinde, “Öğrencilerin Yurt Sorunu Çözülüyor” başlığı altında yayınlanan bir haber dikkatimi çekti. Volkan Gündüz imzalı haberde; “Öğrencilerin Yurt Sorunu Çözülüyor” başlığı altında yayınlanan haberde: “Ege Üniversitesi Aliağa Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin yurt sorununun çözümü için ilk adım atıldı. İlçenin girişinde, Hürriyet Caddesi ile Cengiz Topel Caddesi’nin kesiştiği bölgede bulunan 12.370 metrekare alanda inşa edilecek olan öğrenci yurdunun 500 öğrenci kapasiteli olması planlanıyor” ifadeleri yer alıyordu. 

Fakat haberde asıl dikkatimi çeken konu; TOKİ’ye ait arazinin önce Hazine’ye ardından da Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne tahsisinin yapıldığını ve İlçedeki yurt sorununun çözümü için AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın da büyük emek verdiğini ifade eden  Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney’in konuya ilişkin açıklamalarıydı. 

Tabii bu durumda insan kendine şu soruyu sormadan edemiyor: Aliağa’da yaşamayan ve Aliağa’ya ancak yılda 2-3 kez gelen AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın acaba Aliağa’ya Ege Üniversitesi Kampüsünün geleceğinden haberi var mı?
Dahası, Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney’in Çaltıdere’ye o kampüsün yapılacağından haberi var mı?

Bu noktada… 
Hızla gelişen ve dönüşen Aliağa ilçesinde artık şehrin içinde kalan yüksek okulumuzun, Çaltılıdere’de yapılması planlanan  Ege Üniversitesi Kampüsüne dahil edilmesi gerektiğini savunanlara da sonuna kadar katıldığımı belirtmek isterim. 
Öyle ki Aliağa’nın girişinde bulunan söz konusu yere o yurdun yapılması yanıştır, israftan öte bir proje değildir. 
Bir şehrin girişi, o şehre ilk defa gelen ziyaretçiler için önemlidir ve ilk intiba niteliğindedir. 

Ayrıca İzmir-Çanakkale Karayolu üzerinde bulunan, her gün binlerce aracın geçtiği, dev sanayi kuruluşlarının yer aldığı Aliağa’da bir otogarın olmaması, ilçede yaşayan vatandaşların yanı sıra ilçeye dışarıdan gelen vatandaşlar tarafından da şaşkınlıkla karşılandığının da altını çizmek gerekir. Daha net ifade etmek gerekirse, tıpkı eskiden olduğu gibi, mutlak suretle, yerleşkenin yeniden otogar olarak kullanılması elzemdir. 
Kaldı ki  “otogar” olarak  planlanmış olan bir yerin daha sonradan okulla çevrilmesi de ilk anda depreme ne kadar dayanıklı olduğunu akla getiriyor.

Yerleşkenin yeniden otogara dönüştürülmesi halinde, özellikle de İZBAN’a daha yakın olmasından dolayı, şehir içi/köy minibüslerinin ve diğer ilçelere çalışan otobüslerin buradan hareket etmesi, vatandaşlar için daha kullanışlı olacaktır. 

Bunun içindir ki Meslek Yüksek Okulu’nun Çaltılıdere’ye yapılacak olan kampüse taşınması ve Aliağa’nın girişine yapılması planlanan öğrenci yurdunun da yine burada konuşlandırılması her açıdan daha faydalı olacaktır.