Belgin Kanat

Belgin Kanat

Uzman Psikolog ve Aile Danışmanı

Sevmeyi Gerçekten Biliyor Muyuz?

27 Aralık 2021 - 20:32

Sevmeyi gerçekten biliyor muyuz ?

Dr. Gary Chapman’a göre sevgi, hayatımızdaki yeri gereği dünyanın her yerinde ortak paylaşılan ve en önemli duygulardan biridir. Biz insanlar yaratılışımız gereği her daim sevgiye ihtiyaç duymuşuzdur. Sevgisiz bir ortamda yalnız hisseden insan toplumdan izole bir hale gelerek ruhunu kemirmeye başlar. Sevgi insanları birleştiren ve toplumun bir parçası haline getirendir. İnsan kurduğu ilişkileri sevgi dolu kıldığı müddetçe diğerleri ile sağlıklı bir bütünlük sağlayabilir.

Sevginin bir ihtiyaç ve gereklilik olduğunu konuştuktan sonra aşk gibi yoğun ve yüce bir duyguyu da konuşmadan geçmemek gerek. Aşk ve sevgi arasındaki farklılıklar uzun sürelerdir tartışma konusu olmuştur. Dr. Peck’e göre ise aşkı sevgiden ayıran temel 3 farklılık vardır. İlk olarak aşkı irade dışı bir eylem olarak tanımlayan Dr. Peck ikinci olarak ise aşkın çabasız olduğunu dile getirmiştir. Son olarak ise karşılıklı olarak gelişime önem verilmeyen bir eylem olduğudur. Belirlenen bu son farklılıkta aşkın karşısındakinin ya da kendisinin gelişimini desteklemek üzere bilinçli eylemlerden oluşmadığı anlatılmak istenmiştir. Aşık kişi buna önem veremez çünkü zaten mutluluğun doruklarındadır ve bu onun için düşünülecek son noktalardandır. Karşısındaki insanı mükemmel olarak tanımladığı bu aşk dolu evrede onun gelişiminin gereksiz olduğunu çünkü zaten en iyinin o olduğuna inanır.

Her insan aşk duygusunu en iyi ve en gÜzel hali ile deneyimlemek ister fakat zaman zaman yaşanan aksaklıklar bunu engelleyebilir. İlişkimizi tüm doyumuyla yaşamamızı engelleyen bu faktörleri ise genellikle tanımlamakta güçlük çekeriz. İşte bu noktada Gary Chapman’ın 5 Sevgi Dili adlı eserinde tanımladığı 5 sevgi dili kuramı yardıma geliyor. Dr. Chapman’a göre duygusal sevgiyi ifade etmenin sayısız yolu olmuş olsa da temelde incelendiğinde 5 maddede bunların toplandığını görüyor. Aslolan ise sevgiyi etkili ve uygun biçimde karşı tarafa aktarabilmektir. Bunu yapabilmenin ilk koşulu da çiftlerin birbirlerinin birincil sevgi dillerinin öğrenmesinden geçer. Nasıl her kültürün kendine özel iletişim ağları ve dilleri var ise her bireyin de kendine özel sevgi dilleri mevcuttur. Öyleyse, çiftler birbirlerinin birincil sevgi dillerini konuşmuyorlarsa birbirlerine sevgilerini ulaştırmaları da güç olacaktır. Sevgileri ne denli büyük ve içten olursa olsun partnerinizin sevgi dilinde bu sevgiyi iletmediğiniz sürece o bu sevgiyi görmekte zorluk yaşayacaktır.

İletişimimizi güçlendirmek ve sevgimizi en uygun yol ile partnerimize aktarabilmek üzere onun sevgi dilini öğrenmememiz hayatidir. Şimdi birlikte 5 temel sevgi diline kısaca göz atalım.
 

  1. ONAY SÖZCÜKLERİ
Dr. Chapman’a göre sözcükler duygusal anlamda sevgiyi ifade etmenin önemli yolarından biridir. Solomon’un da dediği üzere; ‘’Kaygılı bir yürek insanı bunaltır, ama sevecen bir söz onu neşelendirir.’’ Sözlü olarak belirteceğimiz küçük iltifatlar, onaylama ve takdir ifadeleri sevgiyi iletmede çok güçlü bir kanaldır. Aynı zamanda cesaret verici konuşmalar, alçakgönüllü ve  içten sözcükler karşıdaki kişiyi anlaşılmış ve güvende hissettirmeye yardımcı olur. Özellikle erkeklere kıyasla kadınlar daha işitseldir ve daha çok duymayı tercih ederler. Partnerinize kuracağınız küçük ama içten ve sevgi dolu cümleler ona sevginizi iletmeniz için en güzel yollardan biridir.
 
  1. NİTELİKLİ BERABERLİK
Nitelikli beraberlik, vücudunuzdan ziyade tüm dikkat ve algılarınızı karşınızdaki kişiye vermeniz ile ilgilidir. Birlikte gerçekleştirilen ortak aktiviteler çiftlerin birbirlerini tam olarak kendilerine vermediklerinden sonra anlamsızdır. Nitelikli beraberliğin bir diğer yönü ise birliktelik kavramıdır. Elbette ki bu kavram da ancak odaklanırmış bir ilgi ile mümkündür. Ona odağınızı verebilmek demek ise o anlatırken tam olarak orada olmak ve olabildiğince başka şeylerden kendinizi ve dikkatinizi uzak tutmak demektir. Dinlemek bir sanat ve güç bir beceridir ve bu becerinizi geliştirdikçe partnerinize dinlemeniz derinleşecektir. Bunu hisseden partneriz ise anlaşılmış ve değer görülmüş hissederek sizin sevginizi tümüyle kabul eder hale gelecektir.
 
  1. Hediye Alma
Hediye almayı sevginin görsel bir ifadesi olarak değerlendirebilirsiniz. Kimilerimiz için bu görsel sembol oldukça önemlidir. Hediyeler maddiyattan bağımsız ince düşünülmüş ve partnerinize uygun her şey olabilir. Partneriniz sevgiyi fiziksel olarak görmekten hoşlanıyorsa onun sevgi dillerinden birisi hediye almak olabilir. Beklenmeyen bir zamanda gelen küçük bir hediye ise bu sevgi diline ait insanlar için büyük bir seni seviyorum cümlesi anlamına geliverir.
 
  1. Hizmet Davranışları
Bu kavram en öz hali ile şu şekilde açıklanabilir; partnerinizin sizin yapmanızdan mutluluk ve keyif duyacağı davranışlardır. Bunlar kişiye göre değişse de genellikle oldukça küçük davranışlardır. Örneğin; yemek yapmak, çöpü atmak, bebeğin bezini değiştirmek, kapıyı onun için açmak gibi çoğaltılabilir. Eşinizi en iyi tanıyanlardan biri siz olduğunuzdan bu onun hoşlanacağı davranışları da tahmin edebiliyorsunuzudur. Lakin birbirlerini yeteri kadar iyi tanımadığını düşünen veya bu davranışlara daha önce dikkat etmemiş kimseler ise hangi davranışlardan eşinin mutlu olacağını sormaktan çekilmemesinde fayda vardır. Eşinizin keşfetmediğiniz yönlerini bulmak üzere onunla konuşmayı deneyin böylece en doğru yanıtı en doğru kaynaktan almış olacaksınız.
 
  1. Fiziksel Temas
Fiziksel temas duygusal sevginin iletimindeki en güçlü araçlardandır. Dr. Chapman’a göre bir ilişkiyi yıkan ya da var eden fiziksel temastır. Küçük bir örnek vermek gerekirse; birincil sevgi dili fiziksel temas olan bir çocuk için annesinden gelen bir tokat son derece yıkıcı bir etki yaratırken annesinden gelen içten bir sarılma ise bu çocuk için çok yoğun bir sevgi göstergesi anlamına gelir. Öyle ki bu durum yetişkinler için de aynıdır. Sevdiklerinize sarılmaktan ve sevginizi fiziksel temas ile göstermekten kaçınmayın.

Peki ya sevgi dilinizin ne olduğunu merak ediyorsanız gelin nasıl bulabileceğinize bakalım.
 
  1. Sizi en çok yaralayan durumun tam tersini hayal edin, muhtemelen sevgi diliniz o olacaktır.
  2. Eşinizden en çok hangi taleplerde bulunursunuz? Bir şeyi ne kadar çok talep ediyorsanız o kadar da seviyorsunuz demektir.
  3. Eşinize sevginizi ifade ederken hangi yöntemleri kullanıyorsunuz? Bu da sizin sevgi dilinizi bulmanızda yardımcı olacaktır. Bu 3 temel soruyu yanıtlamaya çalıştığınızda siz kendi sevgi dillerinizi keşfetmiş olacaksınız ve eşiniz için de bunları onun yanıtlamasını isteyerek onun da baskın sevgi dilini keşfedin. Böylelikle, sevginizi en doğru kanal ile birbirinize nasıl aktaracağınızı bulmuş olacaksınız.

Daha fazlası için Dr. Gary Chapman’ın 5 Sevgi Dili kitabını okuyabilirsiniz.


Sevgiyle kalın…

Uzm. Psikolog ve Aile Danışmanı Belgin Kanat

#menemenpsikolog
#UzmanPsikologBelginKanat 
#PsikoİzmirPDM