İsmail Hakkı Ergün

İsmail Hakkı Ergün

Aliağa Medya / Genel Yayın Yönetmeni

Aliağa il olmayı hak ediyor!

06 Eylül 2023 - 08:58


İzmir eski Valisi Yavuz Selim Köşger, Aliağa Çoraklar Jandarma Karakol Komutanlığı’nın açılış programında şu sözü söylemişti: İzmir’in yükselen yıldızı Aliağa’dır!

Söz konusu yükselişi sadece İzmir ile sınırlamak, Aliağa’ya haksızlık olur-ki Aliağa, sadece İzmir’in değil, Ege Bölgesi’nin de yükselen yıldızıdır. 

Rafineri ve Petro kimya endüstrisi, enerji üretimi, demir-çelik sektöründeki öncülüğü, organize sanayi bölgesi, ülkemizin doğalgazdaki sigortası olan LNG tesisleri, gemi geri dönüşüm tesisleri, liman ve lojistik yatırımları, limanlarda elleçlenen yük miktarı ve gelen gemi sayısı gibi etmenler Aliağa’ya sürekli ivme kazandırıyor.  

Türkiye’nin ikinci yoğun limanı olan Aliağa; Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin göz bebeği konumunda…

Özellikle de son 10 yılda “Şimal Yıldızı” gibi parıldayan Aliağa; sanayinin yanı sıra hayvancılık, tarım ve turizm gibi farklı alanlara yapılan yatırımlarla da artık boy gösteriyor. 

Tüm bunların sonucu olarak, Aliağa’nın nüfusu sürekli olarak artış gösteriyor. 

Başta coğrafi konumu olmak üzere, il olması için neredeyse bütün kriterlere sahip olan Aliağa, gerçekten vilayet olmayı hak ediyor. 

Malumunuz! Son günlerde ülkemizdeki il sayısının 100 olması gündemde. 
Türkiye’de il olmaya aday gösterile ilçelerin arasında Aliağa da yer alıyor. 
Bu noktada… 

İzmir’in lokomotifi niteliğinde bir ilçe olması, Aliağa’nın en büyük talihsizliğidir. 

Öyle ki Aliağa’nın il olması, İzmir lobisinin işine gelmeyebilir. 

İzmir lobisi; altın yumurtlayan tavuk misali, İzmir’in yükünü çeken Aliağa’yı kaybetmek istemeyebilir. 

Evet, normal şartlarda Aliağa’nın il olmaması için hiçbir neden yok ama Aliağa’dan kolay kolay vazgeçemeyeceklerini düşündüğüm İzmir lobisi harekete geçip Aliağa’nın il olma şansını, başka bir bahara erteletebilir.  Çünkü Aliağa’nın İzmir’den ayrılması demek, İzmir’in bazı gelirlerinin azalması demektir.

Aliağa ile birlikte İzmir Büyükşehir için büyük önem arz eden Bergama, Ödemiş ve Torbalı ilçeleri de il olmaya aday gösteriliyor. İzmir hinterlandından bu dört ayrı vilayet çıkarma projesine büyük ihtimalle CHP milletvekilleri “hayır” diyeceklerdir. 
Bergama, Ödemiş için bir şey diyemem ama Aliağa’nın artık İzmir’in kabına sığmadığını söyleyebilirim. 

20 senede Aliağa için çok şey değişti. Aliağa, ilçeleri bile hazır olan, sanayinin kalbinde, önemli yolların ulaşım güzergâhında yer alan bir merkez.

Aliağa’nın önü açılmalı. 

Aliağa, 5216 Sayılı Büyükşehir Kanunu ile gelirlerini büyük ölçüde kaybetmişti. İl olması halinde Aliağa’nın gelirleri Aliağa’ya hizmet olarak geri dönecektir. Nitekim söz konusu yasa çıktığından bu yana Aliağa’nın İzmir Büyükşehir Belediyesinin hizmetlerinden yeteri kadar faydalanamadığı da aşikar. 
Başta STK’lar olmak üzere topyekûn ilçe halkı, Aliağa’nın il olabilmesi için gerekli desteği vermelidir.   

 Unutulmamalıdır. Er ya da geç Aliağa vilayet olacak. Kimse gücenmesin.
 
İ:HERGÜN