Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Mahalli Gündem / Ekonomi Yazarı

Türkiye Ekonomisi Pozitif Büyümeyi Yakaladı

01 Ocak 2020 - 23:13

Son açıklanan büyüme rakamları , 2019 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %0,9 arttı.

Son Üç çeyrektir negatif büyümede olan Türkiye ekonomisi, 2019 ‘ un 3.Çeyreğinde pozitif büyümeyi yakalamış görünmektedir. Ancak ne yazık ki son dönemde ekonomimizin darboğaza girmesine neden olan sorunlarımızın devam ettiğinin de altının çizilmesi gerekmektedir.

Türkiye ekonomisinin 2019 yılında art arda ilk 3 çeyrekte daralmasına sebep olan etkiler ve bu süreçlere ilave olarak da yerel seçimlerle başlayan siyasi belirsizlikler, dış ilişkilerde yaşanan Suriye F-35 S-400 krizleri ve Dünyada devam eden ticaret savaşları ülkemiz iş dünyası için oldukça zor bir yıl olmasına neden oldu.

Sektörel bazda bir gözlemleme yapıldığında, özellikle inşaat sektöründe küçülme yaşanması inşaat sektörünün diğer sektörlerin gerisinde bir başarı elde elde etmesine neden oldu.

Faiz indirimleri piyasada olumlu karşılandı

Merkez Bankası’nın piyasaları canlandırmak  amacıyla arka arkaya yaptığı faiz indirimleri ile finansman maliyetinde oluşan azalma,  piyasaları rahatlatmış ve olumlu etki yaratmıştır. Merkez Bankasının, Aralık ayı içerisinde gösterge faizinde 200 baz puanlık indirimi yapması, Yeni Ekonomi Programındaki beklentileri yakalaması için atılan bu yılın en doğru adımıdır. 3 yıllık Yeni Ekonomi Programı (YEP) ‘ de yılın yüzde 12 enflasyon ve yüzde 0,5 büyüme ile kapatma hedeflerine yakın bir durumdayız,  Enflasyonda %9 gibi tek haneli rakamlara ulaşılması durumunda 2020’de faiz düzeyinde daha aşağıların görülmesi de mümkün olabilir.

Ekonomik Güven Endeksi Aralık 2019 ‘ da arttı

Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşan bir endekstir.

Ekonomik güven endeksi Kasım ayında 91,3 iken, Aralık ayında %2,6 oranında artarak 93,8 oldu. Ekonomik güven endeksindeki artış, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandığı anlaşılıyor.

Dış Ticaret İstatistikleri

İhracat %0,1, ithalat %9,7 arttı. Dış ticaret verilerine göre; ihracat 2019 yılı Kasım ayında, 2018 yılının aynı ayına göre %0,1 artarak 15 milyar 503 milyon dolar.

İthalat %9,7 artarak 17 milyar 737 milyon dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu.

Cari Açık sorunu, Cari fazlaya Dönüştü

Cari açığı oluşturan üç neden vardır. Bunlar: Yapılan ihracat ve ithalat rakamları, hizmetler hesabı ve transfer hesabıdır. Yılı cari fazla vererek kapatacağız hedefi ile yola çıkan hazine bakanlığı , YENİ EKONOMİ PROGRAMI hedeflerinde belirtilen 2019 yılı için cari fazla hedefini gerçekleştirdiği görülüyor.

Cari işlemler hesabı ekimde 1 milyar 549 milyon dolar fazla verirken, 12 aylık cari fazla 4 milyar 336 milyon dolar oldu.

Ülke ekonomisinin gelişmesi ve ilerlemesi için atılan adımların, genişleyerek ve artarak devam edeceğinin göstergesi olan çalışmaların 2020 yılında da devam edeceği hissedilir bir şekilde görülüyor.


Ersoy Toptaş / Mahalli Gündem.com