Eğitim-Sen Aliağa Şubesi, eğitimdeki sorunları gündeme taşıdı!

Eğitim Sen Aliağa Şubesi , 2023 -2024 eğitim ve öğretim yılının birinci yarıyılına dair raporunda, Kamusal eğitimimin gereği olarak devlet; ülkesel, bölgesel, kentsel, kır-kent gibi ayrımlar olmadan  her çocuk ve gencin eğitimden eşit koşullarda yararlanabilmesini, eğitim hizmetinin her çocuk ve genç için  eşit, parasız, nitelikli ve ulaşılabilir olmasını güvenceye alan  eğitim hakkını yaşama geçirmek zorunda olduğunu belirtildi . Eğitim-Sen Aliağa Şubesi, ”Acilen ihtiyaç duyan ailelere okul masrafları için nakit desteği yapılmalı, başta dezavantajlı bölgeler olmak üzere öğrencilere okula ücretsiz ulaşım hakkı tanınmalı, barınma ihtiyacı olanlara ücretsiz kamusal barınma olanağı sağlanmalıdır” diye konuştu.

Editör: Aliağa Medya
18 Ocak 2024 - 21:03
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Aliağa Şubesi  2023-2024 yılı I. Yarıyıl Değerlendirme Raporu'na ilişkin basın açıklamasında bulundu.
Sendika Binasında  düzenlenen basın toplantısında Eğitim Sen Aliağa Şube Başkanı Yalçın Aydın   6 Şubat 2023'te Türkiye'yi sarsan depremler, on binlerce kişiye zarar verdi ve ulusal bir dayanışma dalgasını tetiklediğini belirti. Aliağa Eğitimsen Şube Başkanı Yalçın Aydın,” Depremin ilk gününden itibaren dört bir koldan dayanışmanın parçası olarak imkanlarımızı seferber ederek, depremzedelerin yardımlarına koşarak, ellerinden  tutup güç vermeye çalışıyoruz, çalışacağız da. Bu zorlukların üstünden gücümüzün yettiğince elbirliğiyle gelmek için dayanışmayı büyütüp, mücadele etmeye devam edeceğiz.” dedi.
İşte Eğitim- Sen  Aliağa Şube Başkan'ı Yalçın Aydın’ın açıklamalarından öne çıkan satır başları;

Eğitimde Adalet ve Erişim
Aydın, özellikle yoksul çocukların eğitime erişiminin zorlaştığını belirtti ve devletin her çocuğun eğitim hakkını güvence altına alması gerektiğini vurguladı. Acil nakit desteği, ücretsiz ulaşım ve barınma gibi önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.
Eğitim Ödeneklerinin Yanlış Yönlendirilmesi
Eğitim ödeneklerinin özel okullara ve dini kuruluşlara aktarılmasının kamu yararına aykırı olduğunu ve vergilerin yanlış kullanıldığını belirten Aydın, bu durumun bütçe hakkının ihlali anlamına geldiğini söyledi.
Engelli Öğrenciler ve Eğitimde Dinselleşme
 Engelli öğrenciler için özel eğitim olanaklarının yetersizliğine ve eğitimde dinselleşmeye dikkat çeken Aydın, tarikat ve cemaatlerin eğitim üzerindeki etkisinin arttığını ve MEB'in bu duruma müdahale etmediğini ifade etti.
Çıraklık Eğitimi ve Çocuk İşçiliği
Aydın, öğrencilerin çıraklık eğitimi adı altında çocuk işçiliğine yönlendirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti ve öğrencilerin yerinin okullar olduğunu vurguladı.
Kamusal Eğitim ve Öğretmenlik Meslek Kanunu
MEB'in kamusal eğitim anlayışını zayıflattığını ve Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun eğitim barışını bozduğunu belirten Aydın, öğretmenler arasında eşit işe eşit ücret ilkesinin ihlal edildiğini söyledi.
Deprem Sonrası Eğitim Koşulları
6 Şubat depremlerinden sonra eğitim ve barınma hakkının yeterince karşılanmadığını ve depremzedelerin zor koşullarda yaşamaya devam ettiğini belirten Aydın, eğitim emekçilerinin ve öğrencilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Aydın, “Eğitim emekçileri ve öğrenciler için daha iyi koşullar sağlanmalıdır," şeklinde uyardı.
Eğitimde Kalite ve Piyasalaşma
Eğitimde kalitenin düşmesi ve piyasalaşma eğilimlerine karşı çıkan Aydın, eğitim emekçilerinin ve öğrencilerin kamusal, bilimsel, demokratik ve laik eğitim hakkı için mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Aydın”"Eğitimdeki mevcut sorunlar, toplumsal bir dayanışma ve ciddi politik adımlar gerektiriyor. Eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler olarak bu mücadelede birlikteyiz," diyerek sözlerini noktaladı.