Aliağa'da Atatürk'ün gelişinin 89. Yılı için tören düzenlendi

Atatürk’ün Aliağa’ya gelişinin 89. Yılı kutlandı

Aliağa'da Atatürk'ün gelişinin 89. Yılı için tören düzenlendi
Editör: Aliağa Medya
14 Nisan 2023 - 01:23
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün Aliağa’ya gelişinin 89. Yılı ilçede düzenlenen törenle kutlandı. Atatürk, 13 Nisan 1934 tarihinde o yıllarda nahiye olan Aliağa Çiftliğine gelmiş, kendisini yol üzerinde karşılayan öğretmen ve öğrencilerle buluşmuştu. Gazi’nin Aliağa’ya gelişinin anısına geçtiğimiz yıl Aliağa Belediyesi tarafından yapılan Atatürk 13 Nisan 1934 Anıtı ve Açıkhava Fotoğraf Galerisi önünde Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen anma programına sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve vatandaşlar katıldı.

Program Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Silah arkadaşları ve tüm şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı (ADD) Erol Çetinkaya, Atatürk’ün Aliağa’ya gelişinin öneminden bahsederek, bu önemli gün adına Anıt ve Açıkhava Galerisi yapan Aliağa Belediyesine teşekkür etti.

Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı (ADD) Erol Çetinkaya “Geçen yıl Aliağa Belediye Başkanlığınca buraya görüldüğü gibi bir anıt yapılmıştır. Bu anıtın yapılmasını sağlayan başta Belediye Başkanı Serkan Acar ve diğer emeği geçenlere çok teşekkür ederiz. Her şeyde olduğu gibi bu görev de bizim için gelip geçicidir. Baki kalan yapılan eserler ve sahip çıkılan değerlerdir. Atatürkçü Düşünce Derneği olarak bu bilinç içerisinde bu anma törenine sahip çıktık ve çıkmaya devam edeceğiz. Bizimle omuz omuza yürüyen tüm dostlar, iyi ki varsınız.” dedi.
Aliağa'lı emekli öğretmen ve yazar cevat Yıldırım yaptığı konuşmada Atatürk'ün yurt gezileri hakkında bilgi vererek Aliağa ve bölge ziyaretiyle ilgili bilgi verdi. 1934 yılında Mussolini'nin saldırgan demeçler verdiğini hatırlatan Cevat Yıldırım, Atatürk'ün buna  karşılık Batı Anadoluya birlikleri denetmemek üzere bir ziyaret gerçekleştirdiğini kaydetti.

Atatürk'ün Aliağa'ya gelişi anısına Aliağa Belediyesi tarafından yaptırılan 13 Nisan Anıtının önemine değinen Yıldırım, Başkan Serkan Acar'a teşekkür etti. Yıldırım,  “Burada güzel bir eser meydana getiren Başkanımız Serkan Acar'ı kutluyorum. Çünkü sesimize kulak verdi. Bugün gazetedeki yazımda dedim ki, Aliağa'nın Çekirdek Başkanı. Ne demek Çekirdek Başkan? Aliağa'nın her türlü ihtiyacını, içini bilen, koşturan, çalışan bir Başkan anlamında söyledim.  Köy Enstitülerinden bir ağabeyimiz vardı, şöyle diyordu; “Biz köy öğretmeniyiz. Köylerin içinde herşeyi yaparız. Karpuzun çekirdeği gibiyiz, elmanın çekirdeği gibiyiz.” Ben de onun için Başkana çekirdek Başkan diyorum.” dedi.

ADD Aliağa Şube Yönetim Kurulu üyesi ve Mali Müşavir Selim Erkmen de yaptığı konuşmada 13 Nisan Atatürk anıtınnın detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Erkmen, “Adnan Menderes Üniversitesi’nde görevli heykeltıraş Mustafa Tunçay tarafından 13 Nisan Anıtı, cumhuriyetimizin 100. Yılında açıldı. Sanatçının 2018 yılında yapılan ve İstiklal Caddesi Ekmekçi Meydanı’nda bulunan, Mustafa Kemal’i harmandalı oynarken gösteren heykelinden sonra 2. eseridir Aliağamıza kazandırdığı. Öncellikle heykeli oluşturan yontu için Mustafa Tunçay’a teşekkür ediyorum. O anıtın oluşması için her türlü desteği sağlayan başta Aliağa Belediye Başkanımız Serkan Acar’a ve emeği geçen Aliağa Belediyesi çalışanlarına da teşekkür ediyorum.” dedi.
Anıtın doğaya saygılı ve Aliağa'nın tarihsel gerçekliğini yansıttığını sözlerine ekleyen Selim Erkmen “13 Nisan Atatürk anıtı doğaya saygının ifadesi olarak, anıtın yapıldığı alandaki ağaç dokusuna zarar verilmeden yapılmıştır. Yukarıdan bakıldığında, büyük bir ay ve yıldız Türk birliğini ve beraberliğini simgelemektedir. Atatürk ve onu karşılayan öğrenciler ve öğretmenlerin bulunduğu yontlar Atatürk’ü gören Muzaffer Örnek hocamı, Zilşan hocamı ve Atatürk’ün saçlarını okşadığını bana anlatan Feride Uçan teyzemizi görüyorum. Heykeltıraş, Atatürk’ün öğretmenler ve öğrenciler tarafından karşılanışını başarılı bir biçimde betimlemiştir. Fevzi Paşa Caddesi’nde anıtın bulunduğu bölümde büyük bir tak yapılmıştır. Bu takta 13 Nisan 1934, Atatürk’ün Aliağa’ya gelişi yazmaktadır. Atatürk ve öğrencileri betimleyen heykeli çevreleyen bilgi panoları 13 adet olup, 13 Nisan’ı simgesel bir biçimde belirtmektedir.” dedi.

Selim Erkmen daha sonra Atatürk'ün Aliağa'ya geldiği günlerle ilgili tarihi detayları katılımcılara hatırlattı. Atatürk'ü Aliağa'da öğrenci ve öğretmen olarak karşılayanları yad eden Erkmen, “Atatürk’ün o dönemdeki birinci hedefi devrimlerin halk arasında yerleşip yerleşmediğini, devrimlerin halk katında ne ölçüde kabul gördüğünü ölçmekti. Onu karşılayanlar arasında kadınlar çoğunluktaydı. Onların, kadınların ön planda olmasını istiyordu. Atatürk’ü Aliağa’ya gelişinde karşılayan, benim tespit ettiğim öğretmen Naciye Hanım, öğretmen Zilşan Hanım, öğretmen Mükerrem Hanım, başöğretmen Naci Bey, Sami Tunca, Münir Garip, Mehmet Eroğlu, Muzaffer Örnek, Safter Efkanlıoğlu, Feride Özsoy, Nazmiye Dolgun, Hakkı Güner, Arziye Güner, Hatice Oktay, Azize Öge, Memnune Dönmez, Sait Kaya, Naci Garip, Mehmet Ay, İrfan Onaran, Arif Ertuğrul, Neriman Akıncı ve Ahmet Korkut’tur. Benim sayabileceğim kişiler, nur içinde yatsınlar.” dedi.YerelŞair Bahri Ar'ın şiirinin ardından tören sona erdi.