Ziya Dalkılıç

Ziya Dalkılıç


Ülkücü Şehit Ertuğrul Dursun Önkuzu

18 Kasım 2022 - 10:51

Ülkücü Şehit Ertuğrul Dursun Önkuzu Kimdir?

Ülkücü Hareketin İlk şehitlerinden olan Ertuğrul Dursun Önkuzu 23 Kısım 1948 Yılında Tokat Zile İlçesinde dünya ya geldi. Babası Abdullah Önkuzu, Annesi Yeter Önkuzu'dur.

Hakkında bir çok şiir ve kitap yazılan Dursun Önkuzu, Yazar Emine Işınsu’nun ‘’Sancı’’ adlı kitabında hayatı ile yer bulmuş, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun ‘’Önkuzu’’ şiiri, Ünlü Sanatçımız Mustafa Yıldızdoğan’ın bestesi ile de yüreklerimize kazınmıştır.

Önkuzu hey! ... Önkuzu! ...
Önde gider Önkuzu...
Anası 'Dursun' demiş...
Durmaz... gider Önkuzu.

Kuzu yürür... kuzu yürür...
Önde Önkuzu yürür...
Kuzular meledikçe
Gönlüme sızı yürür! ...

Kimler Tarafından ve Nasıl Öldürüldü?
“İşkence edilip pencereden atılan bir genç öldü” (Hürriyet Gazetesi 24 Kasım 1970)
Marksist, Leninist ve Maocu katiller, Ankara Erkek Teknik Öğretmen Okulu’nda eğitim gördüğü sırada kaçırmış, üç gün ağır işkenceler edilmiş, damarına bisiklet pompasıyla hava basılmış ve ardından okulun üçüncü katından atılmak suretiyle vahşice Şehit edilmişti.

Önkuzu hey! ... Önkuzu! ...
Önde gider Önkuzu...
Bu bayrak düşmez yere
Ölmedikçe son kuzu! ...
Dursun adı... Dursun adı...
O gitti, dursun adı.
Dillerde türkü olsun,
Yürekte vursun adı! ...

 
Önkuzu’nun mezarı nerede?

22 Yaşında vahşi işkenceler ile hayatının baharında Şehit edilen Ertuğrul Dursun Önkuzu, Ülkücü Hareket’in ilk şehitleri arasında yer alıyor. Önkuzu 23 Kasım 1970’de Ankara Erkek Teknik Öğretmen Okulunda işkence edilip, Okulun 3. katından atılmak sureti ile vahşice öldürülmüştür. Naaşı memleketi olan Tokat ilimizin Zile İlçesinde bulunan Zile Asrı Mezarlığına defnedilmiştir.  

Kuzular koç olacak,
Toy, düğün, göç... olacak
Bu yıl ki kuzuların
Adları 'öç' olacak!


Ülkücü şehitlerimiz yaşadıkları dönemlere fedakârlıklarıyla nüfuz etmişlerdir. Tarihin akışına cesaretleriyle yön vermişlerdir. Biliyoruz ki, şehidin tarifi Kuran’da, mükâfatı Cennet’te, yeri gönüllerdedir. Türk milleti asırlar boyunca ölürsem şehit, yaşarsam gazi anlayışıyla nice felaketlere göğüs germiş, nice badirelerin içinden çıkmıştır. Şehadeti göze almış bir insanı veya bir milleti yenecek, teslim alacak, boyun eğdirecek, taviz vermesini sağlayacak beşeri bir kudret asla yoktur. Davasında erimiş ve inancıyla devleşmiş bir vicdana üstünlük kuracak hiç bir kuvvet de olamayacaktır. Şehadet ruhu asildir, soyludur, muazzezdir, muktedirdir. Türk İslam davasının savunucu olmanın bedelini İşkenceler ile ödeyen başta Ertuğrul Dursun Önkuzu olmak üzere İlk Şehidimiz Ruhi Kılıçkıran'dan son Şehidimiz Fırat Yılmaz Çakıroğlu'na kadar Türk İslam davaları yolunda hakkı ile hak olmuş Aziz Şehitlerimizi rahmetle anıyor, Gazilerimize Allah’ın şafi ismi hürmetine şifa diliyorum.
Aziz Ruhları Şad Olsun...


Saygılarımla.