Vatan Partisi Aliağa İlçe Örgütünden Kıdem tazminatı uyarısı

Kıdem Tazminatı mücadelesinde sendikalara tam destek veren Vatan Partisi’nin Aliağa ilçe örgütü  Kıdem tazminatı ile ilgili açıklamada bulundu,

Vatan Partisi Aliağa İlçe Örgütünden Kıdem tazminatı uyarısı
Editör: Aliağa Medya
16 Temmuz 2020 - 23:10
Vatan partisi Aliağa İlçe örgüt adına açıklama yapan Başkan Hasan Şahin, Vatan Partisi, işçilerin  hak ve çıkarları ile yakından ilgilenmekte ve çözüm ürettiğini altını çizen Başkan Hasan Şahin Yeni İstihdam Kalkanı Paketi’yle kıdem tazminatının tümüyle kaldırılmak istendiğini  “Kıdem tazminatına dokunulamaz” diyerek , işçileri, işçi sendika ve konfederasyonlarını uyarıda bulundu.
 
Partisi Vatan Aliağa İlçe Başkanı Hasan Şahin  Kıdem tazminatınız ve ihbar tazminatınızın yanı sıra iş güvenceniz de tehlikede olduğunu ,İşverenler, hem kıdem ve ihbar tazminatınızı, hem de iş güvencenizi ortadan kaldırmak istediklerini belirten  Başkan Şahin “Vatan Partisi, işçilerimizin hak ve çıkarları ile yakından ilgilenmekte ve çözüm üretmektedir.  Genel Merkezimiz, tüm il ve ilçe Başkanlıklarımızın İşçi Sendika büroları Bugün yine bu sorumluluk kapsamında 16 Milyon işçimizin en önemli ve birincil hakları olan ciddi ve yeterince kavranılmayan Kıdem Tazminatı” konusundaki tehlike ve tehditleri ortaya koymakta; bu konuda sendikalarımıza da gerekli bilgileri aktarmaktadır. Esas tehlikenin, bugün gündemde olan ve Sonbahara ertelenmiş gözüken kıdem tazminatının fona devredilmesinin olmadığını; düzenlenen uygulama ile kıdem tazminatının tamamen ortadan kaldırılması olacağının vurgusunu yapmaktadır.
Kamuoyunun aklı karışmakta ve yanlış yönlendirilmektedir. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi düzenlemesi yanlıştır, evet. İşçinin kıdem tazminatını özel şirketlerin havuzunda toplamak yanlıştır, tehlikelidir. Kıdem tazminatı hakkında fon olacaksa, bu devlet güvencesinde olmalı ve işçi tarafı benimsemelidir. Ancak; işverenler fon istemiyor. Hükümet de bu yöndeki niyetlerini öteledi. Zaten kıdem tazminatı hakkındaki asıl tehlike başka bir şeydir. “ dedi.
 
“İşverenler, kıdem tazminatı fonunu istememektedir”
  
Kıdem tazminatı hakkındaki asıl tehlike, belirli süreli sözleşmelerdeki sınırlamaları kaldırma niyetinin bulunulduğunu aktaran Hasan Şahin  şunları kaydetti:  “ Asıl gündemde olan ve güncel olan tehlike budur.4857 sayılı İş Kanununa göre (Madde 11), belirli süreli sözleşme, “ Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullarda” olabilir. Dolayısı ile süreli işin sonunda sözleşme sona erer, işçi de kıdem tazminatı, ihbar tazminatı almaz. Böyle sözleşmeler esaslı bir neden olmadıkça birden fazla (zincirleme) yapılamaz. Bu sözleşme biçimi, devamlılığı, sürekliliği olan, tekrarlanan işlerde uygulanamaz.
İşçi-işveren ilişkilerinde işverenlerin en birikimli ve nitelikli temsilcisi, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonudur.
İşverenler, kıdem tazminatı fonunu istememektedir. İşverenlerin istediği, kıdem tazminatını, ihbar tazminatını ve işçilerin işe iade davası açma hakkını tümüyle ortadan kaldıracak biçimde, belirli süreli iş sözleşmelerini istedikleri biçimde kullanabilmeleridir, bu konuda kanunda yer alan kısıtlamaların kaldırılmasıdır. Kıdem tazminatı fonu ve tamamlayıcı emeklilik sistemi tartışmaları, gerçek tehlikeyi perdelemek için ‘’Cambaza bak’’ demektir.  İşverenlerin de, işçilerin de istemediği böyle bir düzenleme kesinlikle yapılmayacaktır. Ancak bu konuda kamuoyu meşgul edilirken, İş Kanununda ufacık bir değişiklikle, 25 yaşın altı ve 50 yaşın üstündeki işçilerin bu tarihten sonraki Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı Ve İş’e İade Davası Açabilmesini, belirli süreli iş sözleşmeleri kullanılarak, tamamen ortadan kaldırılabilecektir.
Kıdem tazminatı hakkı, işçinin birçok önemli hakkından yalnızca biridir; ancak önemli bir haktır. Bu hakkın korunması ve daha da geliştirilmesi gerekir.
 Kıdem ve tazminat hakkında yasa eğer kabul edilirse Sendikalar da işlevsiz hale gelecektir.” değerlendirmesinde bulundu.
 
“Haklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz”
 
Açıklamasının sonunda Türk Metal Aliağa Bölgesi temsilcisine teşekkür eden Hasan şahin
“Türk Metal Aliağa Bölge temsilcisi Ali Ekber Tali  Arkadaşımıza Genel Merkez İşçi sendika başkanlığımızın mektubunu ilettiği için  teşekkürlerimizi sunarız. Vatan Partisi tüm işçilerimizi ve sendikalarımızı bu konuda duyarlı olmaya ve haklarına sahip çıkmaya davet etmektedir.”  ifadelerini kullandı.