Trafik yönetmeliğinde değişiklik : Herkesi ilgilendiriyor,

Trafik yönetmeliğinde değişiklik : Herkesi ilgilendiriyor,
Editör: Aliağa Medya
19 Ağustos 2022 - 00:14

İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda Ulaştırma Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın katkılarıyla hazırlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği Değişiklikleri 16 Ağustos itibariyle Resmi gazete yayınlayarak  yürürlüğe girdi.
Trafik yönetmeliğine scooter, minibüs ve taksi kullanıcıları için yeni şartlar eklendi.
Trafik yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Son dönemde trafik kaza oranları artan scooterların kullanıcıları artık akşam saatlerinde fosforlu yelek giymek zorunda. Taksi, minibüs ve otobüslerde çocuklar için emniyet kemeri şartı getirildi. İşte trafikteki yeni değişiklikler.
Trafikte seyir halindeyken olası sert frende ve kazalarda bebek ve çocukların anne kucağından fıtlamasına karşılık, minibüs otobüs ve taksilerde çocuk bağlama sistemleri zorunlu oldu.
Uçaklardaki bebek ve çocuk emniyet kemerleri artık ticari araçlarda da kullanılacak.

“Taksi, minibüs ve otobüslerde çocuk emniyet kemeri zorunlu oldu. Böylece taksilerde en az 1 adet; minibüs ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan ve bu madde kapsamında emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılması zorunlu olan otobüslerde ise toplam koltuk sayısının en az 10’da 1’i kadar ‘çocuk bağlama sistemi’, kamuoyunda bilinen adıyla ‘üç nokta emniyet kemeri’ olacak.

"Kemer takmadan aracın karayolunda seyrine izin verilmez’

Yönetmeliğe ayrıca ‘2918 sayılı Karayolları Trafik kanun  78’inci maddesine istinaden işlem yapılan araçlarda bulunan sürücü ve yolcular gerekli koruyucu tertibatları usulüne uygun olarak takmadan aracın karayolunda seyrine izin verilmez’ hükmü eklendi. Böylece Karayolları Trafik Kanunu’nun 78. maddesinde düzenlenen ‘Belirli sürücülerin ve yolcuların, araçların sürülmesi sırasında koruyucu tertibat kullanmaları zorunludur’ hükmü yönetmeliğe de girmiş oldu.

"Motorsiklet sürücülerin Gözlük Zorunlu Oldu"

Son dönemde yaşanan trafik kazalarının önemli unsuru haline gelen scooterlern ile elektrikli bisikletler de Trafik Yönetmeliğine de Taşıt” kısmında yer alan “Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosiklet” ibaresi “Bisiklet, elektrikli bisiklet, elektrikli skuter, motorlu bisiklet ve motosiklet” şeklinde dahil edilirken, online alışverişin artmasıyla özellikle şehir içinde sayıları artan motosikletlerle ilgili de düzenleme yapıldı. Motorlu bisiklet, motosiklet, elektrikli bisiklet sürücülerinde zaten zorunlu olan kaskın yanına ‘Gözü dış tesirlere karşı koruyacak, görüşe engel olmayacak, normal görüşü bozmayacak renkli veya renksiz’ koruma gözlüğü takma koşulu getirildi. Ancak kaskında koruma gözlüğü olanlar bundan istisna tutuldu.

Ayrıca yönetmelikte  Durum ve Nitelikleri” kısmında yer alan “Sürücüler ve taşınması halinde yolcular için, gece seyahatlerinde görünürlüklerini sağlayacak şekilde giyinecekler veya giysilerine reflektif işaret  takacaklardır.” ibaresi “Sürücüler ve taşınması halinde yolcular için, gece seyahatlerinde görünürlüklerini sağlayacak şekilde reflektif yelek vb. giyineceklerdir.” şeklinde, değiştirildi
Scooter kulanıcıları artık akşam saatlerinde fosforlu yelek giymek zorunda.