Soyer İEF'den gençlere seslendi: "Hiçbir yere gitmenize razı değiliz"

Soyer İEF'den gençlere seslendi: "Hiçbir yere gitmenize razı değiliz"
02 Eylül 2023 - 23:26
92. İzmir Enternasyonal Fuarı, dev bir kortejle kapılarını açtı. 1-10 Eylül tarihleri arasında “Gençlik” temasıyla düzenlenen İEF'nin açılışında gençlere seslenen Başkan Tunç Soyer, “Hiçbir yere gitmenize razı değiliz. Bu ülke, yeryüzünün en mutlu ve en üretken nesillerini sarıp sarmalayacak güce sahip. Yeter ki biz bu toprakların gücünü, gençlerimizin gücüyle buluşturmayı başaralım. Göreceksiniz bu muhteşem değişimi hep birlikte gerçekleştireceğiz. Bu fuarın sizlere ithaf edilmesini, lütfen bu gayretimizin bir simgesi olarak kabul edin” dedi.

İzmir'in 92 yıllık tarihi simgesi İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını açtı. İzmir’in “2026 Avrupa Gençlik Başkenti Finalisti” olmasına özel “Gençlik” teması ile 1 - 10 Eylül tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak İzmir Enternasyonal Fuarı, dev bir kortejle başladı. Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünde, “Gençlik: Bugünün öncüsü” sloganıyla gençlerin vizyonunu ve enerjisini merkezine oturtacak İEF’nin açılış töreni Lozan Kapısı'nın Kültürpark tarafında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer ev sahipliğinde yapıldı. Açılışa; Ticaret Bakanı Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, İzmir Valisi Süleyman Elban, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Sahil Güvenlik Ege Deniz Komutanı Tuğamiral Serkan Tezel, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Osman Kılıç, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin il başkanları, milletvekilleri, kaymakamlar, oda, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile temsilcileri, bürokratlar, konsoloslar, büyükelçiler, Fuar'ın ana sponsorlarından Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, basın mensupları ve İzmirliler katıldı.

Soyer: “ İEF geleceğin Türkiyesi’nin inşası için temel tarihi referansıdır”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın hem İzmir hem de Türkiye için önemini dile getirerek konuşmasına başladı. Başkan Soyer, “İzmir Enternasyonal Fuarı bundan bir asır önce atalarımızın kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin, kendini uluslararası ölçekte tanıttığı ilk ve öncü markasıdır. İzmir, 9 Eylül ile kurtuluşun, İktisat Kongresi ile iktisadi kuruluşun, misak-ı iktisadinin ve İzmir Enternasyonal Fuarı ile iktisadi dirilişin şehridir. Bugün Cumhuriyetimiz bu üç kilit taşının üzerinde yükselmektedir. İşte bu nedenle 9 Eylül de, İktisat Kongresi de, İzmir Enternasyonal Fuarı da geleceğin Türkiyesi’nin inşası için temel tarihi referansıdır. Tüm bu hadiselerin İzmir’de yaşanmış olması elbette bir tesadüf değildir. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Sonuç Bildirgesi’nde ifade ettiğimiz gibi… İzmir, tüm farklılıkları ile bir arada yaşayabilmenin sihrini bulmuş, şifrelerini keşfetmiş, çok sesli ve çok renkli yaşam biçimlerini refaha dönüştürmüştür. İzmir’in ticaretten akademiye, edebiyattan müziğe, şehircilikten mimariye uzanan sayısız yeniliğe ev sahipliği yapması, işte bu çok güçlü iktisadi ve kültürel koşulların bir sonucudur” diye konuştu.

“Her toplum kendi kaderini tayin etmeye muktedirdir”
İzmir Enternasyonal Fuarı'nın her renkten ve ülkeden insanın buluşma noktası olduğunu söyleyen Başkan Tunç Soyer, “Bugün burada, İzmir’de, adil ve müreffeh bir Türkiye için bir araya gelmiş olmamız yine bu koşulların meyvesidir. Sizlere şehrimizin köklü tarihinden aldığım güç ve iyi bir geleceğe duyduğum sonsuz umutla seslenmek isterim: Her toplum kendi kaderini tayin etmeye muktedirdir. Yeter ki direnmekten vazgeçmesin. İzmir, fuarın kapılarını 92. kez açarak işte bu direnci ortaya koyuyor. Adalete ve değişimin gücüne duyduğu sarsılmaz bir inançla… İzmir Enternasyonal Fuarı her renkten, her ülkeden insanın buluştuğu bir dünya meydanıdır. Dünyaya İzmir’den tutulan bir aynadır aynı zamanda” dedi.

“Yeter ki gençlere gölge etmeyelim”
92. İEF'nin İkinci Dünya Savaşı’nda da, soğuk savaşın kavurucu yıllarında da, 12 Eylül darbesinde de devam ettiğini belirten Başkan Tunç Soyer, “Biz de, iki yıl önce pandeminin ağır koşulları altında dahi kapılarımızı açtık. Bugün, tam 92. kez İzmir’den dünyaya şunu duyuruyoruz: İnsanlık bir olduğu müddetçe, altından kalkamayacağımız hiç bir umutsuz durum yoktur. İşte bu nedenle 92. İzmir Enternasyonal Fuarı’nı, umudu daha da büyütmek için gençlere ithaf ettik. İzmir’in belediye başkanı seçildiğim ilk günden bu yana, gençlerin sadece geleceğin değil, bugünün de esas aktörleri olduğunu söylüyorum. Çünkü yaşadıklarımız bize şunu çok açık gösteriyor. Bir bütün olarak, toplumsal yaşamın her evresinde yenilenmek zorundayız. İşte bunu başarma gücüne sahip olanlar gençlerdir. Onların önündeki tüm engelleri kaldırarak ekonomiden ekolojiye, eğitimden sağlığa, adaletten demokrasiye kadar yenileneceğiz. Bunu mutlaka başaracağız. Evet, gençlerin öncülüğünde yaşamı iyileştireceğiz ve biliyorum ki bu değişimin sahnesi tarih boyunca yeniliklerin kaynağı olan İzmir olacak. İşte İzmir’i, 2026 Avrupa Gençlik Başkenti yapma hedefimiz tam da bu yüzden. Bu şehrin caddelerinden sokaklarına, meydanlarından kırlarına kadar her bir köşesine gençlerin nefesi, ruhu ve coşkusu işlesin istiyoruz. Hepimizin hayalini kurduğu bu köklü değişimin harcı, işte bu ruhta saklı. Yeter ki gençlere gölge etmeyelim. Biliyorum ki onlar tüm bunları başarmaya muktedir” dedi.

“Hiçbir yere gitmenize razı değiliz”
Gençlere seslenen Başkan Tunç Soyer, “Tek birinizin dahi bu ülkeyi terk etmesini içimize sindiremiyoruz. Bu ülkenin pırıl pırıl gençleri, yüz akı, çalışkan ruhları. Hiçbir yere gitmenize razı değiliz. Her karış toprağı gözümüzün içine bakan eşsiz bir vatanımız var. Biliyorum ki bu ülke, yeryüzünün en mutlu ve en üretken nesillerini sarıp sarmalayacak güce sahip. Yeter ki biz bu toprakların gücünü, gençlerimizin gücüyle buluşturmayı başaralım. Göreceksiniz bu muhteşem değişimi hep birlikte, güle oynaya gerçekleştireceğiz. 92. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın sizlere ithaf edilmesini, lütfen bu gayretimizin bir simgesi olarak kabul edin” şeklinde konuştu.
“Bu acının asla geçmeyeceğinin farkındayım”
6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketini de anan Başkan Soyer, “Fuarımızı, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinde yaşamını kaybeden on binlerce canımızın, içimizde bıraktığı derin acıyla birlikte açıyoruz. Aradan aylar geçse de, yıllar geçse de bu acının asla geçmeyeceğinin farkındayım. Bu elim olayda yaşamını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Kederli yakınlarına, tüm İzmir adına bir kere daha başsağlığı dileklerimizi sunuyorum. Bu vesileyle, önce deprem, ardından sellerle büyük kayıplar yaşayan, fuarımızın bu yılki onur konuğu Şanlıurfa’ya, İzmir’e bir kez daha hoş geldiniz, şeref verdiniz diyorum” dedi.

“Sonsuz teşekkür ediyorum”
Bu yıl fuarda Cumhuriyetimizin 100. yılına özel pek çok yeniliğin ziyaretçilerle buluşacağını belirten Başkan Soyer, “İzmir Enternasyonal Fuarı Türkiye’de ilk kez Uluslararası Tekstil Bienali’ne de ev sahipliği yapacak. 17 farklı ülkeden 57 katılımcının yer aldığı Bienaldeki eserler, Atlas Pavyonu’nda sanatseverlerle buluşacak. On gün boyunca 26 konser, tiyatro ve film gösterimleri, spor etkinlikleriyle Ege’nin kalbi yine burada, Kültürpark’ta atacak. Bu çok kapsamlı organizasyonun gerçekleşmesinde desteğini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Fuarın çok kıymetli ana sponsoru Folkart ve etkinlik sponsoru Migros’a şükranlarımı sunuyorum. Fuar boyunca yoğun mesailerinin hiç bitmeyeceğini bildiğim, İZFAŞ ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki fedakâr çalışma arkadaşlarımı canı gönülden kutluyorum” diye konuştu.

Ağar: “İEF'nin Gençlik teması ile düzenlenmesini oldukça anlamlı bulmaktayız”
Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, “2026 yılı Avrupa Gençlik Başkenti Finalisti olan güzel İzmir’imizi tebrik etmekte ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nın da bu doğrultuda gençlik teması ile düzenlenmesini oldukça anlamlı bulmaktayız. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına büyük bir heyecanla, şevkle, coşkuyla hazırlanıyoruz. Geleceğimizin teminatı gençlerimizle Cumhuriyetimizin yeni nice yüz yıllarını nice başarılar ile kutlayacağımıza eminiz. Ayrıca, dünyanın çeşitli yerlerinden sanatçıların katılacağı ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nda kapılarını açacak olan Uluslararası Tekstil Bienal’inin de ülkemizin tanıtımına fayda sağlamasını ve başarılı bir şekilde tamamlanmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Elban: “Şaşkınlıkla ve büyük bir takdirle karşılıyorum”
İzmir Valisi Süleyman Elban ise “Henüz Cumhuriyet kurulmadan Aziz Atatürk, İzmir İktisat Kongresi'ni düzenlediği bu şehirde kısa sürede İzmir Enternasyonal Fuarı'nın temellerini atan bir sergi açılmasını ve bunun da uluslararası boyutta olmasını emretmiş. Bu fuar yaklaşık 100 yıla yakın süredir büyük bir coşku içerisinde ve kendine has özellikleri, eğlencesiyle yaşıyor. Ne kadar isabetli tespitle ve o gün için olağanüstü vizyonla böyle bir fuarın yapıldığını şaşkınlıkla ve büyük bir takdirle karşılıyorum. O dönemde henüz daha panayır kültürü olan bir dönemde fuarcılık fikri ortaya atılıp başarılıyor. Hala birçok ülkede fuarlar uluslararası olmayı başaramamışken ilk yıllardan itibaren bu özelliği kazanıyor” dedi.

Başkan Soyer ile eşi Neptün Soyer, fuar açılışının ardından beraberindeki heyetle stantları gezdi. Belediye Sokağı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve onur konuğu il Şanlıurfa’nın stantları ile fuar katılımcılarını ziyaret eden Soyer, başarılı bir fuar diledi.

92. İEF’de sponsorlar Folkart ve Migros
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından, Folkart ana sponsorluğu Migros etkinlik sponsorluğunda düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, 10 Eylül tarihine kadar teknoloji, ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin her yaş grubuna hitap eden etkinlikleriyle İzmirlileri karşılayacak. Fuarın giriş ücretleri; tam 13 TL, öğrenci 5 TL olarak belirlendi. Kültürpark’ın tüm kapılarından giriş-çıkış yapılabilecek ve Fuar etkinlikleri 16.00 - 23.00 saatleri arasında düzenlenecek.