Sınav kaygısı nedir? başa çıkma yöntemleri ( Pedagog Gamze Güder)

Sınav kaygısı nedir? başa çıkma yöntemleri ( Pedagog Gamze Güder)

Sınav kaygısı nedir? başa çıkma yöntemleri ( Pedagog Gamze Güder)
Editör: Aliağa Medya
18 Haziran 2020 - 09:00
 
  Pedagog  Gamze Güder  Sınav kaygısı anksiyete bozukluğu sorununa neden olabilceğini  söyledi .Güden"Sınav kaygısı genelde başarılı öğrencilerde olan yapamayacağına ya da bildiklerine unutacağına dair inanç geliştirmesiyle oluşan fazlasının ve azının zarar olduğu ama orta düzeylerde fayda sağlayan bir kaygı tipidir. Sınav kaygısı anksiyete bozukluğu sorununa neden olabilir. dedi. 
Sınav'da başarısız olmak hayatta başarısız olmak anlamanı  gelmediğini belirten Pedagog Güder "Öğrenci öğrendiği bilgiyi etkin bir şekilde kullanamamaktan çekinir. Öğrencinin sınava yüklediği anlamın yoğun olması sınav kaygısını da yoğun olarak yaşamasına sebebiyet verir. Öğrenciler çoğu zamanda sınavdaki başarısız olma durumunu hayatta başarısız olma durumuna bağlayarak kendilerine psikolojik olarak fazlasıyla yüklenmiş olurlar. Bu durum değerlendirme hatasıdır çünkü sınavda başarısız olma tüm hayatta başarısız olma demek değildir.
Genellikle gerginlik, heyecan, el terlemesi, bulantı, sıcak basması, karın ağrısı, hızlı soluk alıp vermeyle kendini gösterebilir. Sınav öncesi, sınav anı ve sınav sonrası da belirtiler görülebilir. Ders çalışmayı, odaklanmayı olumsuz etkiler. 
Ders çalışma tarzı da aslında sınav kaygısı için belirleyici unsurlardandır. Çünkü kendi çalışma sistemini oturtmamış öğrenci ya da verimli çalışamayan öğrenci çalışılması gereken konuları gözünde korkutarak pes etme yöntemini de seçebilir. " ifadesini kullandı 

Sınav Kaygısı İçin Seanslarda Nasıl Bir Yol İzleniyor?

Sınav Kaygısı yaşayan öğrencilerininn durumunu analatan  Pedagog Gamze Güder "Bizlere gelen danışanlar genelde şu şekilde yakınırlar; ‘ya yapamazsam, ya ailemin/öğretmenlerimin beklentisini karşılayamazsam, ya başarısız olursam..’ gibi söylemler sınav kaygısı yaşayan öğrencilerden genelde duyduklarımızdandır. Tabii bunlardan sonra öğrenciye şunu sorarak aslında sınavın onun için ne anlam ifade ettiğini bulmaya çalışıyoruz; ‘başarılı olamazsan ne olur?’ bu soruyla aslında öğrencinin kendi kendini sınavla ilgili sorgulamasını sağlayıp olumsuz inançlarının yerine daha dengeli düşünce getirerek ve sınavla ilgili bazı teknikler öğreterek öğrencinin sınav kaygısının orta seviyelere gelmesini hedefliyoruz. 

Sınav Kaygısı Neden Oluşur?

Geçmişten getirilen başarısız olma düşüncesi aktif olabiliceğinin altını çizen   Pedagog Gamze Güder  Sınav  Kaygısının Öğrenciden , çevresinden kaynaklı da olabilolabileceğini ,Öğrenci kaybetmeye tahammül edemeyen bir yapıya sahipya da mükemmeliyetçi; aile baskıcı  , sınava fazla anlam yüklemiş olabileceğini belirtti.

Sınav Kaygısı Yaşayan Öğrencilere Öneriler 

 Pedagog  Gamze Güder  Sınav Kaygısı yaşan öğrencilere bir dizi önerilerde bulundu .Güden "Gerçekçi olun.Geçmiş başarılarınızı düşünün.Bu sınavın önemli olduğunu bilin ama hayatınızdan ve sizden önemli olmadığını da bilin. Belli başlı sınav anında yapılabilen kısa nefes egzersizlerini öğrenin.
Soruların bugüne kadar çalıştığınız konulardan olacağını unutmayın.Bildiklerinizi unutma kaygısı yaşamayın eğer bu kaygıyı yaşarsanız bildiklerinizi unutacağınızı unutmayın.Sınav öncesi profesyonel bir pedagog  ya da psikolog desteği almayı ihmal etmeyin."şeklinde konuştu.

 Pedagog Gamze Güder kimdir?
İzmir, Aliağalı  olan Gamze Güder   Lise eğitimimi de Aliağa Anadolu Lisesinde aldıktan sonra hep hayalim olan psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünü okumak için Uşak Üniversitesine gitti. Her zaman çocukların içinde olmak çocuklarla çalışıyor olmak hayali olduğu için üniversite eğitimim sonrasında özel terapi eğitimleri alarak çocuk ve ergenlerle çalışmaya başladı.  Ege Pozitif Psikolojide  çocuk ve ergen gruplarıyla çalışan bir psikolojik danışmanı