Foça'da Kızılaydan gece mesaisi

Türk Kızılayı mobil kan alım ekibi İzmir’in Foça İlçesi’nde (16 Haziranı 17 Hazirana’bağlayan gece ) gece mesaisi yaptı.

Foça'da Kızılaydan gece mesaisi
Editör: Aliağa Medya
18 Haziran 2020 - 08:47

Türk Kızılayı mobil kan alım ekibi İzmir’in Foça İlçesi’nde (16 Haziranı 17 Hazirana’bağlayan gece ) gece mesaisi yaptı. Havanın akşam saatlerinde serinlemeye başlamasıyla yoğunlaşan bağışlar vatandaşların yoğun ilgisiyle yeni günün ilk dakikalarına kadar devam etti.

Türk Kızılayı İzmir Kan Bağış Merkezi’nden iki araçla gelen ekip Foça Turizm Müdürlüğü Foklu Çeşme önünde konuşlandı. Doktor Mustafa Kılınç başkanlığındaki ekipte bir doktor, 2 flebotomist, 2 Destek Personeli, 1’de Kan Bağış Kazanım Uzmanı görev yaptı. Saat 15.30’da başlayan alımlara vatandaşlar havanın kararması ve serinlemesinden sonra daha çok ilgi gösterdi. Başvuru yapan 65 kişiden 5’inin bağışı kan değerleri uygun düzeyde olmadığından kabul edilemedi.

Foça’da esnaflık yapan bağışçılardan Uğur Öney geçerken aracı görüp kan verdiğini söyledi. Uğur Öney; “Akşam geçerken kan aracını gördüm. Herkesin ihtiyaç duyduğu birşey olduğu için bende sık sık kan vermeye çalışıyorum.”dedi.

KAN VERMEK RAHATLATIYOR

Önder Önal ise kan vermenin kendisini rahatlattığını belirtti. Önder Önal; “Fırsat buldukça kan veriyorum. Çokta rahatlatıyor. Kendimi daha dinç hissediyorum, verdikten sonra. Sağlık durumu iyi ise herkesin kan vermesini tavsiye ediyorum. Bu güne kadar hiç bir sıkıntı yaşamadım. Hatta iyi bile geldi” dedi.

KAN VERMEK VİCDANİ VE VATANİ GÖREVİMİZ

15 yıldır düzenli bir şekilde kan verdiğini dile getiren Uğur Yılmaz’da kan vermenin vicdani ve vatani bir görev olduğuna inandığını söyledi. Uğur Yılmaz; “ Yaklaşık 15 yıldır düzenli bir şekilde kan vermeye devam ediyorum. Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi gibi yerlere trombosit bağışında da bulundum. Hem vicdanen hemde sağlık açısından iyi birşey olduğunu düşünüyorum. Bu arada organ bağışı yaptım. Bütün organlarımı bağışladım. İnsaniyet adına herkesin aynı şeyi yapmasını tavsiye ediyorum. Bunun vicdani ve vatani görevimiz olduğunu düşünüyorum”dedi.

GECE GÜNDÜZ DEMİYORUZ KAN ALIYORUZ

Doktor Mustafa Kılınç ise ihtiyaçları karşılayabilmek için gece gündüz kan almaya devam ettiklerini belirtti. Dr. Mustafa Kılınç; “Gece gündüz demeden kan alıyoruz. Covid-19 nedeniyle kan stoklarımızda bağışların düşmesi nedeniyle azalma var. Sağolsun bugün Foçalılar oldukça ilgili davrandılar. 65’in üzerinde başvuru, 60 ünite dolayında kan aldık. Tüm halkımızı bu zorlu süreçte bize yardımcı olmaya davet ediyoruz. Kan bağışını üç ayda bir, yılda dört defa yapabiliriz. İnsan sağlığı için hiçbir zararı yoktur. Verdiğimiz her kan üç kişinin hayatını kurtarır. Kanserli hastalarımız için kök hücre ve Covid-19 geçirip iyileşen ve sürelerini tamamlayan vatandaşlardan da plazma bağışı da almaktayız. Şu an saat 23.15. Bugün bize başvuran son bağışçımızın kanını alana kadar buradayız. Gece yarısı demiyoruz. Çalışmaya devam ediyoruz. Herkesi kan bağışına davet ediyoruz.” Dedi.

Seyfi GÜL/Foça