Sarımsağın Ana Yurdu Bergama

 Akropolde Yetişen Endemik Sarımsak ile insanların  şifa bulması ve sarımsağın günümüze kadar uzanan ömrü ve öyküsü ile  halen bir çok rahatsızlıklara şifa olmasıyla Bergamalılar olarak gurur duyuyoru

Sarımsağın Ana Yurdu Bergama
Editör: Aliağa Medya
19 Temmuz 2019 - 23:24

 Akropolde Yetişen Endemik Sarımsak ile insanların  şifa bulması ve sarımsağın günümüze kadar uzanan ömrü ve öyküsü ile  halen bir çok rahatsızlıklara şifa olmasıyla Bergamalılar olarak gurur duyuyoruz.


                Dünya genelinde  antik çağdan günümüze uzanan hikayesi ile insanlığa çeşitli rahatsızlıklarda şifa kaynağı olamaya devam eden  Endemik Sarımsağın ana yurdunun Bergama olduğu   Bergama olduğu öğrenildi.



                Bergama Akropol'ün de    yetiştirilen     özel     sarımsak  türünün  antik çağda Asklepion'da  hastalara şifa olarak kullanılırdı. Antik çağın Bergamalı ünlü  hekimi Galenos'un Telli dere'deki arenada gladyatörlerin   yaralanmalarının   tedavisinde   zeytinyağı ile birlikte   kullanarak tedavi edişini tüm tarih bilimciler bilmektedir.


                Değişik bir çok kaynakların araştırılması elde edilen bilgiler de gösteriyor  ki Sarımsağın antik çağda endemik bir bitki türü olarak sadece  Bergama Akropolün'de  yetiştirildiği bilinmektedir" diyen Bergamalı  araştırmacı Emin Urgun,  "Sarımsak Antik çağın Sağlık Tanrısı Asklepios'un  sembollerinden biri olduğunu açıkça görülmektedir" dedi.


                Araştırmacı Emin  Urgun,  " Endemik Sarımsak antik çağ'da  Sağlık  Tanrısı  Asklepios'un sembollerinden biridir. Antik Dönem'in en ünlü Asklepionlardan birinin kurulu olduğu  Bergama Akropol Kenti'nin tam  ortasında  endemik  bir  Allium  türü  bulunur,  hem  de  antik kentin tam merkezi olan Akropolde yetişir: Allium proponticum subsp. proponticum bitkisi Bergama Asklepion'unda hastaların tedavisinde kullanılan bir bitkiydi"  Batı tıbbının babası” olarak bilinen eski Yunan hekimi Hipokrat'ın da  (M.Ö. 460-370),çok çeşitli hastalık ve rahatsızlıklar için sarımsak reçete ettiğini yazmıştır. Antik Yunanistan'daki olimpiyatlarda atletlere sarımsak (muhtemelen sporda kullanılan "performans arttırıcı" ajanların en erken örneği) verilirdi" dedi.


Tahsin Tuna/Bergama