Bergama'nın 5 Yıllık Kalkınma Planında Öncelik Turizm

Bergama Belediyesinin 5 yıllık kalkınma planı çerçevesinde öncelikli hedefin Turizm olduğu açıklandı

Editör: Aliağa Medya
19 Temmuz 2019 - 23:31

Bergama Belediyesinin 5 yıllık kalkınma planı çerçevesinde öncelikli hedefin Turizm olduğu açıklandı.


Belediye Başkanı  Hakan Koştu imzalı yapılan açıklamada Zengin tarih ve kültür mirasına sahip ilçenin ÜNESCO şehri olduğu hatırlatılarak nüfus, konum ve yasal düzenlemeler ile büyümekte olduğu, bu anlamda kentsel hizmet ve taleplerinde  buna göre arttığı ve ihtiyaçların çeşitlendirilmesi gerektiği ifade edildi.


Kentin fiziksel, ekonomik sosyal dokusuna uygun belediyecilik hizmeti verilebilmesi için 2020-2024 dönemi 5 yıllık hedeflerinde çalışma programını içeren Stratejik plan hazırlık çalışmalarına  başlandığı ifade edilerek bu anlamda şehrin değişimine ayak uyduracak, gündelik ihtiyaçların karşılanmasının yanı sıra geleceğini bu günden gören kent vizyonunu oluşturulması için çözüm üretmeyi hedeflediklerini açıklandı.


Bergamalı hemşerilerimizden en iyi hizmeti sunabilmek için paydaş görüş ve önerilirini almak itiyoruz" denildi.


Bergama Önce Kent Kimliği Çıkartılmalı


Yıllardır Bergama'da gazeteci kimliğim ile sokak ta gezip yaşayan biri olarak Turizm açısından Bergama'da en yapılması gereken konunun ilçemize bir kent kimliği hazırlanmasının doğru olacağını düşünüyorum.


Bergama nedir, bu şehirde yaşayan insanlar nasıl bir tarih ve kültür zenginliği ile iç içe yaşmaktadırlar. Bergama halkı Turizm için  ne yapmalı, nasıl yaşamalıdır? Bu zenginliğimize sahip çıkarak nasıl koruyacağız neler yapmalıyız?  Benim vatandaşım önce şehrini hazırlanacak küçük bir kitapçık ile tanımalıdır.


Ve her 15 günde bir belediye tarafından mahalle kahvehanelerinde tarih ve kültür toplantıları düzenlenerek  Bergama tarih ve kültür birikimini bilen kişilerce topluma bu slayt sunumlarıyla anlatılmalıdır. Akabinde halka ören yerlerine ücretsiz geziler düzenlenmelidir. Bu doğrultuda siyaset gözetmeden yardım fedakarlık yapacağını bildiğim (Sefa Taşkın Belediye eski  Başkanı Tarih Yazarı ) gönüllü örnektir.


Belediye bünyesinde ilçesini seven, insanları çok, çok iyi tanıyan bir  sekretarya masa oluşturun.  Burada ki kişiye de yetki verin ki sizin adınıza Bergama halkının sorunlarını dinleyen sorunları çözmek, çare bulmak adına diyalog sağlasın. Bürokrasiyi mümkün olduğunca her konuda azaltın.


Bergama Tarihi ve Kültürel çağdaş bir kenttir. Bunu herkes  bilir ve kabul eder. Fakat  yaklaşık 30 yıldan bu yana  resmi olmasa da belediyede basın ve Halkla ilişkiler birimi vardır. Bu birim basın hizmeti sunmakla birlikte halkı iyi tanıyan güler yüzlü personeller ile her konuya vakıf hizmet vermelidir.


Yine bu birimde bir arşivleşme oluşmalıdır. Her dönem belediye başkanları bu birim çalışanlarına arşiv yaptırdılar ama 30 yıllık bir arşiv olması gerekirken bu birimde bu gün bana geçen yıla ait bir belge belediye hizmetlerini  veya şehircilik çalışmalarına ışık tutacak hiç bir kaynak gösterecek  görüntülü yazda yazılı belge verecek kaynak yoktur. Bu anlamda bundan sonraki çalışmaların her ne olursa olsun yıllara göre bir kaynak arşiv oluşturulmasını sağlamalısınız.


Şehir Fotoğrafları,  etkinlikler ve görsel dokümanlar, yerel gazete arşivleri, belediye etkinlikleri, turizm, yerel tarihi kitaplar gibi belge bilgi ve video  görselleri oluşturtmalı kaybolmayacak nitelikte ise bu arşiv gelecek yıllara kaynak demirbaş olarak  zimmetli kullanım olanağı yaratılmalıdır.


Bergama asfalt yol çalışmaları tamamlanmadan önce Telekom, doğal Gaz,  gibi kurumlarla ilişkiye içinde çalışılarak yapılacak olan alt yapı çalışmalarından sonra  asfalt veya döşeme çalışmaları yapılmalıdır.


Turist dilimizi bilmeseler de kazıklandıklarının her zaman farkındadır. Bu amaçla Turizm amaçlı alışveriş yapılan mekanlar sık sık denetlenerek turiste aşırı fiyatla satış yapılması önlenmeli bu amaçla hizmet verenlere  uyarılarda bulunulmalıdır.


Şehir tuvaletleri temiz tutulmalı modern tuvalet hizmetleri verilmeli ihtiyaç duyulduğunda  yerli ve yabancı turist ihtiyaç gidereceğinde kapalı tuvalet ile karşılaşmamalıdır.



Bergama  halkının yararlanması için turisti şehir merkezine nasıl  getirebiliriz konusu araştırılmalı, sadece bazı otel, halıcı veya hediyelik eşya satan anlaşmalı firmalara girip  gerekli alışverişini yaptıktan sonra günü birlik gezi sonrasında ilçeyi terk etmelerin önündeki nedenler ortaya çıkarılmalıdır.


Bergama ören yerleri Akropol ve Asklepion Kızılavlu Müze. Bunlar dünya genelinde bilinen mekanlardır. Bazı turistlerin belki de 3-5 kez ziyaret ettikleri  yerlerdir. Söz konusu ören yerlerinin çoğaltılması gerekir.  Turizm Bakanlığına başvuru yapılarak Bergama  şehir merkezine yakın  yeraltında bulunan tarihi ören yerlerinin kurtarma kazıları yapılarak turizme kazandırılması saplanmalıdır.


Biz Bergama'yı dünya tanıyor diye düşünsek bile tanıtım eksikliğimiz oldukça fazladır. Bu anlamda 5-6  yapancı dilde Bergama tarihi ve kültürel yönleriyle dijital  yayınlar ile oluşturacağı bir web sitesi ile tanıtılmalı.


Gerek yerli, gerekse yabancı turist için Selinos deresi ıslah projesi hayata geçirilerek mutlaka  terzime kazandırılmalı.


Turizmde farklılık yaratmak istiyorsak artık uzak doğu ilkelerine ağırlık vererek gerçekli çalışmalar yapmalıyız. Japonya, Rusya, Ukrayna, Çin ve Dubai gibi ülkelerle gerekli bağlantıları kuracak çalışmalar yapmalıyız. Bu ülkelerden edineceğimiz yeni kardeş şehirler oluşturmalı yeni kardeş şehiriler yaratmalıyız.


Restorasyonlara önem vererek ev pansiyonculuğunu geliştirmeliyiz.


Pazar günleri turisttin yiyip içmekte seçim yapacağı  lokantaların açık olmasına dikkat edilmeli ve yemekte ve içmekte aradığı her şey bulunuyor olmalıdır.


Bergama'da Parşomen üretimi Belediye bünyesinde gerçekleştirilerek tanıtımı kurulacak olan Galen Müzesi ile yapılmalıdır.


Tahsin TUNA/Bergama