Kurban pazarlarında el sıkışma olmayacak

Kurban pazarlarında el sıkışma olmayacak

Kurban pazarlarında el sıkışma olmayacak
Editör: Aliağa Medya
30 Haziran 2020 - 01:27
Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk  yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Kurban kesimi ve satışı yapılacak olan yerlerde alınması gereken tedbirler hakkında açıklamalarda bulundu.
Kurban Bayramında bir gelenek olan tokalaşarak hayvan satış işleminin bu Bayramda olmayacağının altını çizen Başkan Berk , “Pazarlık esnasında gelenek haline gelen tokalaşma görüntüleri bu bayramda olmayacak. Sosyal mesafe kuralına uymak çok önemli. Bu yüzden bu bayramda tokalaşma olmayacak” dedi.
Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, Sağlık Bakanlığı 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'ni güncellediğini ve 'kurban bayramı ve öncesinde hayvan satış yerlerine yönelik alınması gereken önlemler' 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'ne eklendiğini belirtti
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk,  Kurban Bayramı ve öncesinde hayvan satış yerlerine yönelik alınması gereken önlemleri açıklayan  Başkan Berk hayvan satış alanının etrafı sınırlandırılarak, insan kalabalığını önlemek için hayvan ve insanların giriş-çıkışına uygun kontrollü kapıların oluşturulacağını söyledi. Serdar Berk ““Hayvan satış yerleri içinde uygun yönlendirmeler yapılacak. Hayvan satış alanında 8 metrekareye bir kişi (müşteri ve satıcı beraber) olacak şekilde kontrollü insan girişi sağlanacak. Müşterilerin,hayvan satış alanlarında uzun süre kalmamaları için uyarılar yapılacak . Hayvan satış alanı içerisinde ulaşılabilir yerlerde el yıkamak için lavabolar oluşturulacak. Müşteri ile el teması (tokalaşma) yapılmayacak, satış alanlarında maske takılacak. Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe yeni bir maske ile değiştirilmesi sağlanacak. Yeni maske takmadan önce ve sonra el antiseptiği kullanılacak. Kesim yapılacak yerler önceden planlanarak, standartları kontrol edilecek ve yetkilendirilecek. Hayvan kesim yerleri bulunmayan ilçe veya yerleşim birimlerinde yetkililer standartlara uygun mobil hayvan kesim yerleri oluşturacak. Hayvan kesim yerleri önünde kalabalık oluşumunu önlemek için kesimler randevu ile yapılacak. Kasaplar; su geçirmeyen önlük, maske, eldiven, su geçirmez çizme kullanacak.” İfadeleri  kullandı

“Müşteriler hayvan satış alanlarında uzun süre kalmamaları için uyarılar yapılacak”.

Aliağa Esnaf cve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Sağlık Bakanlığı’nın Salgın Yönetimi ve  Çalışma Rehberi'ne göre Hayvan pazalarından müşterilerin  uyması gereken kuralların olduğunu vurgulayan Berk “Müşteriler, hayvan satış alanlarına girerken bilgilendirme tabelalarını okumalıdır. Girişte el antiseptiği kullanmalıdır. Ateşi, öksürüğü, burun akıntısı ve solunum sıkıntısı olan, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı müşteriler hayvan satış alanlarına girmemelidir. Hayvan satış alanlarında maske takılmalıdır. Müşteri ve satıcılar, hayvan satış alanlarında sosyal mesafeye uymalıdırlar. Müşteri ve satıcılar arasında el teması (tokalaşma) olmamalıdır” dedi.

“Satıcı sık sık elini yıkamalı”
 
Pazar yerinde hayvanların  satışın  yapacakların satıcıların mutlak suretle  satış  alanlarında bulunan bilgilendirmek tabelarını okumalarını söyleyen Başkan Berk “Satıcılar, hayvan satış alanlarına bilgilendirme tabelalarını okumalıdır. Girişte el antiseptiği kullanmalıdır. Ateşi, öksürüğü, burun akıntısı ve solunum sıkıntısı olan, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı satıcılar, hayvan satış alanlarına girmemelidir. Satış ünitelerinin önüne COVID-19 için bilgilendirici afiş asılmalı ve el antiseptiği veya en az %70 alkol içeren kolonya bulundurulmalıdır. Müşteri ile el teması (tokalaşma) yapılmamalıdır. Hayvan satış alanlarında maske takılmalıdır. Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe yeni bir maske ile değiştirilmelidir. Yeni maske takmadan önce ve sonra el antiseptiği kullanılmalıdır. Satıcı sık sık elini yıkamalı veya el antiseptiği (özellikle her para ödemesinden sonra) kullanmalıdır. Satıcıların geceledikleri yerde yataklar arası mesafe en az 1 metre olarak konulmalıdır. Satış ünitesinde bulunan satıcılar, diğer satış ünitesinde olanlarla temas etmemelidirler”  şeklinde konuştu.