Kuraklıkla Hep Beraber Mücadele Edeceğiz

Kuraklıkla Hep Beraber Mücadele Edeceğiz
Editör: Aliağa Medya
01 Nisan 2021 - 01:25
Kuraklık ve kuraklıkla mücadele ile ilgili Menemen Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde geniş katılımlı bir eğitim semineri düzenlendi.
Seminere Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, UTAEM Müdürü Tuncay Topdemir ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Peksüslü’nün yanında, çok sayıda kurum temsilcisi, Menemen Mahalle muhtarları, üreticiler ve basın mensupları katıldı.
Seminerin açılışında konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Mustafa Özen, Pandemiyle beraber tarımda karşılaşılan zorluklara, kuraklık gibi iklim faktörleri de eklenince tarımın ve tarım yapmanın öneminin herkes tarafından bir kez daha anlaşıldığını belirterek tarım için önemli iki unsur olan Toprak ve Su ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından önemli çalışmalar yürütüldüğünü, su meselesinin sadece Türkiye'nin değil dünyanın meselesi olduğunu söyledi.
Hobi Bahçeleri İle Hep Beraber Mücadele Edelim
Pandemi ile beraber kentlilerin kırsal alanda yaşama arzusunun, tarım arazilerini hobi bahçesi şeklinde kullanmak suretiyle tarımsal alanlarda yapılaşma sonucunu doğuran büyük bir sorunu beraberinde getirdiğini vurgulayan Özen, üreticilerin ve vatandaşların tarım yapılan toprakların korunması için duyarlı olması gerektiğini, uygun olmayan hobi bahçeleri ile ilgili mücadelenin hep beraber verildiğinde anlamlı olacağını belirtti.
Özen “Suyun miktarını belki artıramayız ama var olan suyu çok doğru kullanarak yaşayacağımız büyük sorunların önüne geçmemiz mümkün. Son iki ayda alınan yağışa aldanmamak gerek. Çünkü genel anlamda hala sıkıntılı bir yıl bizi bekliyor. Bunun önlemini şimdiden almalıyız’’ dedi.
Basınçlı Sulama Sistemleri Şart
Menemen ilçesi sınırları içindeki 200 bin da sulanabilir tarım arazisinin 140 bin da kısmında salma sulama yapıldığını vurgulayan Özen “Damla sulama ve benzeri basınçlı sulama sistemleri su konusunda çok tasarruflu sistemlerdir. Bize düşense bu sistemleri çoğaltmaktır. Başlangıç maliyetleri yüksek ancak Tarım ve Orman Bakanlığı basınçlı sulama sistemlerine %50 hibe desteği veriyor. Buna rağmen başvuru sayısını İzmir için çok az buluyorum. Ben burada üreticilerimizi daha duyarlı ve yenilikçi olmaya davet ediyorum. Çünkü suyumuz çok kıymetli. 2020 yılında İzmir genelinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarıma 647 milyon TL destek verdi. Bunun yanında araştırmalar, eğitimler, yönlendirmeler, yeni çeşitler üretme vb. birçok konuda çalışmalar yapıyoruz. İzmir çiftçileri Türkiye’ye örnek teşkil etmiş ve edecek olan üreticilerdir. Biz pandemiye rağmen İzmir’de üretim miktarımızı artırdık. Bu seminer de örnek olmak üzere benzer çalışmalarla sorunlarımızı işbirliği içinde ortaya koyacak ve yine beraber çözeceğiz ve bunun içinde zaten üreticimizle omuz omuzayız’’ İfadesiyle hitabını bitirdi.