Foça Kurtuluşunun 101.Yılını Kutladı

Foça Kurtuluşunun 101.Yılını Kutladı
Editör: Aliağa Medya
11 Eylül 2023 - 22:03

İzmir’in Foça İlçesi’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101.yıldönümü çeşitli tören ve etkinliklerle kutlanıyor. 11 Eylül 1922’de Türk Ordusu’nun İzmir’in ardından ilçeye girişiyle kurtuluşa eren Foça’da tören ve etkinlikler gün boyu ve akşam saatlerinde de devam edecek.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde yapılan ilk törene Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serhat Sözbir, Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, AKP, CHP, MHP ilçe başkanları, bazı belediye meclis üyeleri, daire ve şube müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, garnizonda görevli askerler, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından anıta Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri konuldu.

Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’nda ki ikinci tören de İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı birer konuşma yaptılar.   Belediye Başkanı Fatih Gürbüz yurtta ve dünyada barışı bir gelenek haline getirmek istediklerini söyledi. Fatih Gürbüz; “ İzmir’in Kurtuluş Günü Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini kazandığı gündür. Dokuz Eylül'den sonra 11 Eylül 1922 Cumhuriyetin, demokrasinin ve laikliğin en güzel yaşandığı yer olan Foça'mızın Kurtuluş Günüdür. Bir kez daha kutlu olsun. Kuruluşun ikinci yüzyılında Atatürk'ün yurtta barış, dünyada barış sözünden yola çıkarak Foçalı olarak Foçalılar olarak iyi örnekler sunmaya devam ediyoruz. Foçalıların kurduğu ve kardeş kentlerimiz arasında yer alan Fransa, İtalya ve Yunanistan'daki konuklarımızla saygı ve misafirlik çemberleri için buluşmaya devam ediyoruz. İzmir'in ve Foça'nın dağlarında çiçekler açtıran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ise ; İstiklal mücadelesinde efelerin, kadınların, gençlerin, yaşlıların tek yürek haline geldiğini hatırlattı.  Mehmet Türköz;”  Efesiyle, kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla, milletimiz tek yürek haline gelerek bir büyük destana imza atmışlardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün muhtaç olduğunuz  kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur sözleri bazı kentlerin mücadele ruhunda vücut bulmuştur. Canı ve kanını bu toprağa feda eden efelerin gururlu, başı dik torunlarıyız. Atalarımızla gurur duyuyor ve onları daima minnetle anıyoruz. Her 23 Nisanda, on dokuz Mayıs'ta, otuz Ağustos'ta, yirmi dokuz Ekim'de heyecanla uyandığımız sabahlar gibi heyecan var bugün yüreğimizde. Çünkü bugün on bir Eylül. Kadim medeniyetimizin mirası üzerine kurulan cumhuriyetimizi kazananları korumak, yaşatmak, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak, yeni başarılarla daha güçlendirmek suretiyle geleceğe taşımak için büyük bir azimle çalışmaya devam ediyoruz.” Dedi.

 

Konuşmaların ardından öğrenciler şiirler okudu, Foça Belediyesi Halk Oyunları ve Modern Dans ekipleri gösterilerini sundular.  

Kutlama programı kapsamında aynı meydanda halka balık ekmek dağıtılacak. Akşam saatlerinde ise Küçükdeniz Limanı çevresini güzergah olarak izleyerek Fener Alayı gerçekleştirilecek.

Seyfi GÜL