Emlak ve 2. El Taşıt Ticareti Yönetmeliği'nin getirdiği yenilikler

YENİ “EMLAK VE İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARININ TİCARETİ YÖNETMELİĞİ”NİN TÜM DETAYLARI ALTO’DA KONUŞULDU Güncel ekonomik gelişmeleri olduğu kadar yasa ve yönetmelikleri de yakından takip ederek üye

Editör: Aliağa Medya
28 Ekim 2018 - 16:53


YENİ “EMLAK VE İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARININ TİCARETİ YÖNETMELİĞİ”NİN TÜM DETAYLARI ALTO’DA KONUŞULDU









Emlak ve 2. El Taşıt Ticareti Yönetmeliği'nin getirdiği yenilikler






Güncel ekonomik gelişmeleri olduğu kadar yasa ve yönetmelikleri de yakından takip ederek üyelerini bilgilendiren Aliağa Ticaret Odası (ALTO), 5 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan taşınmaz ticareti ve 13 Şubat 2018 tarihinde ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmeliği de uzmanlarıyla ilgililere aktardı.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) ve İzmir Ticaret İl Müdürlüğü iş birliğinde, ALTO M. Ender Özer Seminer Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Meclis Başkanı Adnan Saka, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hamdi Erdem ve İzmir Ticaret İl Müdürü Şahin Ersü ile çok sayıda emlak danışmanı ve galerici katıldı.

Toplantının açış konuşmasını Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk gerçekleştirdi.

YÖNETMELİKLER MESLEKLERİ ÖNEMLİ KANUNİ DAYANAKLARA KAVUŞTURACAK

Haziran ayında yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’in emlak ve gayrimenkul sektörünü, Şubat ayından yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’in de oto galeri sektörünü yakından ilgilendiren önemli düzenlemeler olduğunu ifade eden ALTO Başkanı Ömer Ertürk, "Söz konusu yönetmelikler, mesleklere önemli kanuni dayanaklara kavuşturacak olması açısından iki sektör tarafından da uzun süredir beklenen düzenlemelerdi. Yeni yönetmeliklerle değişen birçok uygulama söz konusu. Bugün de yeni düzenlemeler kapsamında Ticaret İl Müdürümüz Sayın Şahin Ersü ve yetkililerimiz konunun tüm detaylarını bizlere aktaracaklar, katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor, toplantımızın verimli geçmesini diliyorum" dedi.

YETKİ BELGESİ ZORUNLU HALE GETİRİLDİ

Açış konuşmasının ardından söz alan İzmir İl Ticaret Müdürü Şahin Ersü, taşınmaz ticareti yönetmeliğiyle bazı düzenlemeler yapıldığını anlatarak, "Yönetmelikle yetki belgesi zorunlu hale getirildi. Esnaf ve sanatkarlarımızla tacirlerimizin, emlakçılık yapabilmesi için artık işletmeleri adına yetki belgesi almaları zorunlu olacak. Bu belgeyi almadan bu iş artık yapılamayacak. Her önüne gelen, koltuğunun altında ajanda taşıyan bu işi yapamayacak." ifadelerini kullandı.

YÖNETMELİKLE EMLAKÇILIK YASAL ALTYAPIYA KAVUŞTU

Yönetmelikle emlakçılığın yasal altyapıya kavuştuğunu belirten Ersü, "Bununla haksız rekabetin ve kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesi, nitelikli insan kaynağı yaratılması, taşınmaz ticaretinin güvenli bir ortamda yapılması, mesleğe itibar kazandırılması ve meslek gruplarına duyulan güvenin artırılması ile hizmet kalitesi ve tüketici memnuniyeti hedeflenmiştir" dedi.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ŞARTI

Yetki belgesinin ticaret il müdürlükleri bilgi sistemi tarafından 5 yıl süreyle verildiğini aktaran Ersü, "Mevcut işletmelerin 5 Haziran'dan itibaren 18 ay içinde yani 5 Aralık 2019'a kadar durumlarını yönetmelikte belirlenen şartlara uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerekmektedir. İş yerinde temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) Ulusal Yeterliliğine Dayalı Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olması gerekiyor. Varsa diğer çalışanların seviye 4 belgesi yeterli olacak. Yeni yönetmelikte lise mezunu olma şartı bulunuyor. Ayrıca yeni yönetmelikte halk eğitim merkezi ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ veremiyor. Mesleki yeterlilik belgeleri Mesleki Yeterlilik Kurumunca yetkilendirilmiş ulusal yeterliliklere dayalı kuruluşlar tarafından verilmektedir” dedi.

YETKİ BELGESİ VERİLMESİNDE DİĞER ŞARTLAR

Yetki belgesi verilmesindeki diğer şartları sıralayan Ersü, “Yetki belgesi verilmesinde iş yerinin belirtilen fiziksel şartları taşıması, meslek odasına kayıtlı olunması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, işletmelerde bağımsız bölüm niteliğinde ve net alanının en az 30 metrekare olması, arşiv bölümünün bulunması ve teknik donatılara sahip olunması gibi şartlar belirlenmiştir" diye konuştu.

İL MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK AMACIMIZ SEKTÖRÜMÜZÜ EN DOĞRU BİR ŞEKİLDE BİLGİLENDİRMEK

Toplantının ikinci bölümünde ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti ile alakalı yönetmelik hakkında katılımcılara bilgiler veren İzmir Ticaret İl Müdürü Şahin Ersü, “Bilindiği üzere, ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik 13 Şubat 2018 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanmıştır. İl müdürlüğü olarak amacımız sektörümüzü en doğru bir şekilde bilgilendirerek, yetki belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi alım sürecinde yaşanabilecek sorunlara çözüm bulmaktır. Ayrıca ikinci el ve sıfır araç alım satımı yapan ve iş makinesi alım satım işlemi yapan firmalar ve çalışanlarının İzmir İl Ticaret Müdürlüğü'nden yetki belgesi almaları da gerekmektedir. Ben bu vesile ile toplantımızın düzenlenmesinde emeği geçen ve ev sahipliği yapan Aliağa Ticaret Odası’na teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.