Berk:"Esnafımızın aldığı krediler ertelenmeli. En azından can suyu olur"

 Berk:"Esnafımızın aldığı krediler ertelenmeli. En azından can suyu olur"
Editör: Aliağa Medya
29 Nisan 2021 - 00:36
Koronavirüs vakalarının bir türlü düşmemesinin ardından toplanan hükümet tarafından bir dizi tedbir alınmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün toplanan kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Nisan ile 17 Mayıs arası 17 günlük tam kapanmaya geçileceğini açıkladı. Bu kararın ardından süreç nedeniyle zaten zor günler geçiren esnaflar, kara kara düşünmeye başladı.
Tam kapanma kararı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Aliağa  Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk , esnafı daha da zor günlerin beklediğini belirtti.
Pandemi sürecinin tüm olumsuzluklarının en ağır şekilde hissedilmeye başlandığı bu dönemde "Esnafına sahip çık" diyerek vatandaşlara seslendiğini ve vatandaşların bu yardım çığlığını cevapsız bırakmadığını dile getiren Başkan Berk,” Sizlerin desteği ile birinci dalgayı ağır yaralarla atlattık. Fakat ikinci dalga belimizi iyice büktü. Alınan son karar ile can çekişmekte olan bizlerin akıbetinin ne olacağı meçhul. AVM’lere ve hemen her köşe başında açılan zincir mağazalara karşı direnişimiz "Kahraman Bakkal süpermarketlere karşı" söylemi ile uzun yıllardır devam etti. Bir süre sonra bu marketler sadece bakkal ürünleri değil tekstilden hırdavata, boyadan beyaz eşyaya, elektrikli ve elektronik ev aletlerinden kozmetiğe, hemen her alanda ürünler satarak rekabet edilemez seviyelere ulaştı. Kurbanlık satan AVM’leri bile gördük.” dedi.

“Korkunç komisyonlar kârlarımızı iyice eritti”

Küçük esnafın her türlü olumsuz şartlara, market zincirlerinin elinde bulundurdukları korkunç ekonomik güce karşı ayakta kalma savaşı verdiklerini  vurgulayan  Serdar Berk, AVM ve zincir marketler sadece Pazar günleri kapalı olmak şartıyla bu süreçte açık olacağını , Buralarda gıdadan,teknolojiye kadar her şey satıldığını  altını cizen   Başkan Berk ,bu olaydan da küçük esnafın zarar gördüğünü dile getirerek,tam kapanma sürecinde en azından AVM ve zincir marketler kapalı olması durumda Vatandaşlar küçük esnaftan daha fazla alışveriş yapabileceğini söyledi.
Aliağa  Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk” Yetkililerin bu süreçte küçük esnafı daha fazla düşünmesi gerekiyor.Pandemi ile AVM ve zincir mağazalar yetmezmiş gibi e-ticaret siteleri, kapıya kadar ürün ve yiyecek getiren siteler vasıtası ile kazancımıza yeni ortaklar da eklendi. Bankaların kredi kartlarından aldıkları fahiş komisyonlar, e-ticaret siteleri ve kapıya hizmet veren sitelerin aldıkları korkunç komisyonlar kârlarımızı iyice eritti. Üstelik sürekli alınan kapanma kararları geleceğimizi belirsiz bir hale soktu. Çok düşük kar marjları ile çalışan, istihdamda görünmese de önemli katkısı olan bizim gibi küçük esnafın artık dayanacak hali kalmadı. Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı olarak değil, kardeşiniz, içinizden bir esnaf olan Oto Boyacısı Serdar Berk olarak sizlere bu süreçte bizlere, esnaf ve sanatkarlara verdiğiniz destekten ötürü şükranlarımı sunuyorum.” İfadelerini kullandı.



    “Devletimiz Esnafımıza yardımda bulundu ”

Aliağa Esnaf Sanatkarlara Odası Başkanı Serdar Berk ,Bir yılı aşkın süredir devam eden pandeminin önlenmesine yönelik alınan tedbirlerin, ticaret erbabını, esnafı, üreticiyi oldukça olumsuz etkilediğini dile getirerek tam kapanma süreci ve sonrasında hükümetin bu kapanan işyerleri ve çalışanlarına yönelik, ekonomiyi bir bütün olarak değerlendirerek bir destek programı düzenlenmesinin, ticaret erbabını, esnafı, üreticiyi  rahatlatacak güçlü bir koruma paketinin hayata geçirilmesini beklediklerini ifade etti.
Başkan Serdar Berk, “Devletimiz küçük esnaflarımıza yardımda bulundu. Fakat   yeterli gelmedi. Bu kapanma süresinde devletimizden yardım talebinde bulunuyoruz. Esnafa gelen hacizler acilen durdurulmalı . Kredi borçları nedeniyle pek çok esnaf devletin sağladığı ucuz kredilerden bozuk sicil yüzünden yararlanamadı. Devletimiz acilen bir sicil affı getirmeli. Her türlü stopaj en az bir yıl süre ile ortalık düzelene kadar kaldırılmalı . Esnafın birikmiş SGK ve Vergi borçları faizsiz olarak en az bir yıl süreyle ertelenerek,esnafımıza gelir kayıplarına göre geri ödemesiz kademeli destekler verilmeli . SGK ve BAĞKUR borçlarını ödeyemeyen esnafın sağlıktan yararlanma hakkı devam etsin. Esnafın kamu bankalarına olan borçları en az bir yıl faizsiz olarak ertelenmeli. Esnafın özel bankalara olan borçları yapılandırma kapsamına alınmalı.Esnafın işyerlerinde kullandıkları elektrik, doğalgaz, telefon gibi hizmetlerde ciddi indirimlere gidilmelidir. Kira artışları devlet eliyle sınırlandırılmalı. İşletmeye ait araçların kullandıkları akaryakıtlarda ÖTV kaldırılmalı. Bu önlemler ivedilikle alınırsa Pandemide ayakta kalamayan esnafa bir can suyu verilmiş olur” Şeklinde konuştu.
İsmail Hakkı Ergün