Bergama'da Tarihe Işık Tutan Yeni SİT Alanı!

İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan kaya mezarı ve antik taş ocağı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik SİT ilan edilerek koruma altına alındı.

 Bergama'da Tarihe Işık Tutan Yeni SİT Alanı!
Editör: Aliağa Medya
17 Şubat 2024 - 11:35
Bergama'da bulunan bir kaya mezarı ve antik taş ocağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındı. Alınan kararla, kaya mezarı ve antik taş ocağı 1. Derece Arkeolojik Sit, sathi kalıntıların olduğu alan ise 3. Derece Arkeolojik Sit olarak tescillendi.
Söz konusu alanlar, Bergama Kazı Başkanlığı'nın 2022 yılında Bergama ve Kınık ilçelerinde gerçekleştirdiği arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında keşfedildi. Kaya mezarı ve antik taş ocağının yanı sıra, alanda Roma ve Bizans dönemlerine ait seramik parçaları da bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın aldığı karar ile bu tarihi eserler gelecek nesiller için korunmuş olacak. 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescillenen kaya mezarı ve antik taş ocağında herhangi bir yapılaşma veya kazı çalışması yapılamayacak. 3. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescillenen sathi kalıntıların olduğu alanda ise kontrollü arkeolojik kazılar yapılabilecek..
Alınan karar şu şekilde:
İzmir ili, Bergama ilçesi, Hamzalı Süleymaniye Mahallesinde, Bergama Kazı Başkanlığınca Bergama ve Kınık İlçelerinde 2022 yılında gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırması çalışmaları kapsamında incelenmiş olan ve Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca yürütülen tespit çalışmaları sonucunda belirlenen (Buluntu Alanı 26-Kaya Mezarı Buluntu Alanı 28-Antik Taş Ocağı) alanların tescil edilmesine yönelik Kurum görüşlerinin talep edildiği İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün 29.08.2023 tarihli ve 4138696 sayılı yazısı, Kurulumuzun bahse konu buluntu alanlarındaki kaçak kazı çukurlarının kapatılmasına yönelik 10.05.2023 tarihli ve 18092 sayılı kararı ile 10.05.2023 tarihli ve 18093 sayılı kararları, alanın tesciline esas Kurul Müdürlüğüne iletilmiş olan Kurum görüşleri, İzmir Valiliği Kadastro Müdürlüğünün tespit edilmiş olan alana ait sayısal kadastral verilerin teminine ilişkin 27.10.2023 tarihli ve 10499045 sayılı yazısı ve konuya ilişkin Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan, 28.11.2023 tarih ve 2396680 sayı ile Müdürlük evrak kaydına giren rapor okundu, başvuru ve ekleri ile işlem dosyası incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda;
İzmir ili, Bergama ilçesi, Hamzalı Süleymaniye Mahallesindeki, Bergama Kazı Başkanlığınca 2022 yılında gerçekleştirilmiş olan yüzey araştırmasına ilişkin sonuç raporunda "Kaya Mezarı" ve "Antik Taş Ocağı" olarak tanımlanan alanların Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmeliğin 4.Maddesinin 1.fıkrasının -d- bendi kapsamında 1. (Birinci) Derece Arkeolojik Sit, sathi kalıntıların olduğu alanın ise 3.(Üçüncü) Derece Arkeolojik sit olarak, kararımız eki 1/5000 ölçekli haritada gösterildiği şekliyle tesciline, sit fişinin uygun olduğuna, karar verildi.