Başkan Oğuzhan , " Hiç kimsenin gücü Cumhuriyet'i, Cumhuriyet'in değerlerini ve Türk kadınına verdiği önemi yok edemeyecektir"

Başkan Oğuzhan , " Hiç kimsenin gücü Cumhuriyet'i, Cumhuriyet'in değerlerini ve Türk kadınına verdiği önemi yok edemeyecektir"
Editör: Aliağa Medya
06 Aralık 2021 - 14:25
5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 87. Yıldönümünde CHP Aliağa  Başkanlığı   basın açıklamasında  bulundu
Kültür Mahallesindeki Eski Sığınma evin önünde gerçekleşen  basın açıklamasında CHP  İlçe başkanı  Özlem Şan Oğuzhan , Cumhuriyetin ilanından sonra kadınlara siyasi, hukuku ve sosyal haklar tanındığını dile getiren Oğuzhan , 5 Aralık 1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğini söyledi.
Basın açıklamasını okuyan  İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan , 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, aynı zamanda Türk kadınına Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün seçme seçilme hakkını tanıdığı gün olması nedeniyle önemli günlerden biri olduğunu dile getiren    Oğuzhan “5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, aynı zamanda Türk kadınına Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün seçme seçilme hakkını tanıdığı gün olması nedeniyle bizler için daha önemli, daha özel bir gündür.
Dünya'da henüz kadının adı yokken; 1930 yılında başlayan süreç ile birlikte kadınlarımıza önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar heyetine katılma ve 1934'te Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan değişiklik ile milletvekili seçme ve seçilme  hakkını veren ulu önder Türkiye’yi örnek ülke yapmıştır. Bu haklar Fransa'da 1944, İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952, ve İsviçre'de ise ancak 1971 yılında kadınlara verilmiştir.
Dünya'da kadınlara temsil hakkını veren ülkelerin başında gelen Türkiye’mizde bugün maalesef en temel insan hakkı olan yaşam hakkının bile kadınlarımızın elinden alındığı bir süreç yaşamaktayız. Bizler bugün kadınların kendi hayatlarıyla ilgili aldıkları kararlar nedeniyle maruz kaldıkları saldırılar sonucunda can verdiklerini gördükçe acı ve öfke duymaktayız. Cumhuriyetle birlikte kadının erkekle eşit olması yönünde önemli adımlar atılsa da, bu yönde yasal düzenlemeler yapılsa da; günümüz Türkiye’sinde fırsat eşitliğinin sağlanamaması, kadın istihdamının engellenmesi ve kısıtlı kalması, siyasi karar mekanizmalarının içinde yeterince yer alamaması bizlere kadın hakları ihlallerinin giderek artan şekilde devam ettiğini ve hala “eşit yurttaş olamadığını” açıkça göstermektedir.” dedi.

“Yarın da kadınlarımızın yanında yer alarak mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için ‘kadını ve erkeği eşit yurttaşlar’ yaratmanın gerekli olduğuna dikkat çeken Oğuzhan” Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için ‘kadını ve erkeği eşit yurttaşlar’ yaratmanın gerekli olduğuna inanan, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran irade sayesinde kadın hakları yönünde dünyada ikinci sıradayken, günümüzde 156 ülke arasında 133’üncü sıraya gerilememiz karşısında büyük üzüntü duyuyoruz.
Bu gerilemenin baş müsebbibi; kadınların toplum içerisindeki yerini nerede kahkaha atıp atmaması gerektiğine dayandırmaya, ‘Kadın mıdır, kız mıdır’ sözüyle ahlaksızca sınıflandırmaya, ‘kadınlar iş aradığı için işsizlik yüksek’ gibi komik istatistiklere dayandırmaya, iş isteyen kadına ‘evdeki işler yetmiyor mu’ diye çıkışma cüretini göstermeye, kadın erkek eşitliğini 100 metre koşuda ölçümlemeye çalışmak isteyen AKP zihniyetidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu köhne fikirlere karşı dün olduğu gibi bugün de, yarın da kadınlarımızın yanında yer alarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Partimizin iktidarında kadınlarımızı hak ettiği toplumsal eşitlik mertebesine getirmek için gereken her adım atılacak, Türkiye yeniden İstanbul Sözleşmesi’ne taraf olacaktır. Çünkü biliyoruz ki, önümüzdeki süreçte kadınlar lehine pozitif ayrımcılık içeren yasalarla özel önlemler alınmadıkça mutlak anlamda eşitlik sağlanması mümkün olmayacaktır. Kadınların sosyal ve ekonomik konumlarını iyileştirmek, hizmetlere, haklara, kaynaklara erişimini arttırmak ve toplumdaki statüsünü yükseltmek için yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi, bu yükümlülüklerin takibi ve bu çerçevede koordineli çalışmalar yürütülmesi elzemdir, gereklidir.” İfadelerini kullandı.
“Kimsenin şüphesi olmasın”
Türk kadını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün  sayesinde çağdaş uygarlık seviyesine geldiğini  ve hiç kimsenin gücü Cumhuriyet’i, Cumhuriyet’in değerlerini, Türk kadınına verdiği önemi yok edemeyeceğini altını çizen  Özlem Şan Oğuzhan “Ulu Önder Atatürk’ün, ''...toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri gelir, bir toplumun bir organı faaliyette iken diğer bir organı işlemez ise o toplum felç olur" sözü, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’yle daha büyük önem kazanmaktadır. Türk kadını Ulu Önderimiz sayesinde çağdaş uygarlık seviyesine geldi ve hiç kimsenin gücü Cumhuriyet’i, Cumhuriyet’in değerlerini, Türk kadınına verdiği önemi yok edemeyecektir. Kadınlarmız, birçok medeni ülkeden daha önce elde ettiği seçme ve seçilme hakkıyla siyasal alanda etkinliğini artırarak daha güçlü ve aydınlık yarınlar için öncü olmaya devam edecektir.
Türkiye’de ve dünyada kadınların erkeklerle eşit koşullarda ve insanca yaşama isteğinin giderek güçlendiği bir dönemde, kadınların karşı karşıya kaldığı tehditler, kadınların haklarına yönelik saldırılar da giderek artmaktadır, fakat Atatürk Cumhuriyeti’nin kadınları hakları için mücadele etmeye ve direnmeye devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. “şeklinde belirtti.
“Tüm yurttaşlarımızı saygıyla selamlıyoruz”
Basın açıklamasının sonunda; Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 87’nci yılında; emek veren, hakları için mücadele eden ve direnen; uygar dünyayı korkusuzca inşa etmeye çalışan, toplumun eşit, özgür, adil ve saygın bireyleri olan tüm kadınların Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyor, Atamızın hayal ettiği ve temellerini attığı toplumsal eşitlikte buluşmak dileğiyle kadın hakları mücadelesi veren tüm yurttaşlarımızı saygıyla selamlıyoruz. sözleriyle basın açıklamasını sonlandırdı.
Basın Açıklamasını İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, CHP Belediye Meclis Üyeleri, İlçe  Kadın Kolları ve Gençlik Kolları Başkanı   ile ilçe Yönetimi ve üyeleri katıldı.
Ege’de Yedigün