Alosbi'de Küçük Sanayi Sitesi'nin Temeli Atıldı

Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Nemrut Küçük Sanayi Sitesi’nin temeli 30

Alosbi'de Küçük Sanayi Sitesi'nin Temeli Atıldı
Editör: Aliağa Medya
14 Mayıs 2019 - 22:44
Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Nemrut Küçük Sanayi Sitesi’nin temeli 30.04.2019’da atıldı. 50.000 m2 alan üzerinde bulunan 98 üyeli 1. Etap Nemrut Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi’nin temeli atıldı. Kooperatifin kredi çekmeden üye aidatlarıyla kendi yaptığı NKSS’ nin 3 yıl içinde bitirilmesi planlanmaktadır.

78 A tipi büyük(400 m2kullanım alanı), 20 B tipi küçük(200 m2 kullanım alanı) dükkanın bulunduğu NKSS; ALOSBİ’ nin tedarikçisi ve çözüm ortağı konumunda olduğu gibi bu sene devreye alınacak otobanın da yanında olması nedeniyle ilgi odağı olmuştur. 1. etapta bulunan tüm dükkanlar inşaat başlamadan sahiplerini bulmuştur. İlerleyen zamanlarda bu etapların hızla devamının geleceği ve daha genişleyeceği vurgulanmıştır. Metrekaresine göre 2 tip dükkanın tasarlandığı NKSS ile Türkiye’de bir OSB’nin içerisinde yer alan ilk Küçük Sanayi Sitesi özelliği taşıyor. Ayrıca limanlara, Tüpraş ve Petkim’ e yakınlığıyla ALOSBİ içinde bulunan işletmelerin ulaşılabilirliği ve işlevselliğinin artması açısından büyük avantaj sağlayacaktır.

 Alosbi’de Yeni Enerji Kaynağı Üretime Başladı

1997 yılından bu yana yeniliklerin öncüsü ve dünya markası bir üretim merkezi olma yolunda ilerleyen ALOSBİ, yatırımlarına yeni eklediği ve geçtiğimiz mart ayında montajı tamamlanan Rüzgar Enerji Santrali, üretim çalışmalarına başladı. Üretime başlayan enerji santralinin ülkeye ve İzmir iline katkısı sayesinde, sürdürülebilir enerji kaynağı olan RES projesi ile ALOSBİ, doğaya ve çevreci yatırımlara ne kadar önem verdiğini bir kez daha kanıtlamış oldu.  Faaliyetlerine hızla başlayan yeni enerji santralinin hedefi yerli yabancı birçok sanayi bölgesinin ilgi odağı olmaktır. İlerleyen zamanlarda ek türbinlerle kapasite artırılarak sanayi bölgesinin enerjisinin büyük bir kısmı buradan sağlanacaktır.

ALOSBİ, konumu itibariyle rüzgardan ve güneşten enerji üretebilmek için elverişli bir tesise sahip. Organizenin kendi imkanlarıyla tamamladığı bu yatırımı sayesinde, Aliağa ve İzmir başta olmak üzere tüm Türkiye’de kalkınmaya destek veriyor ve enerji gereksiniminin büyük bir kısmının karşılanmasını sağlıyor. Bu proje bir organize bölgesinin kendi imkanlarıyla tamamladığı ilk RES projesidir. Ayrıca RES projesiyle birlikte, Güneş Enerji Santrali için de fizibilite çalışmaları tamamlanmış olup planlamalar devam etmektedir.

 Çevresel Dönüşüme Destekler Devam Edecek

10 milyon m² alan üzerine kurulan ALOSBİ geniş parsellere sahip olmasının yanı sıra hizmet kalitesinin artması ve çeşitliliği, eğitime ve çevreye verdiği önemle büyük avantajlara sahip olmuştur. Geçtiğimiz yıl içinde Yeşil OSB olma yolunda atılan önemli adımlardan biri olarak 36,1 hektarlık alan ağaçlandırılmıştır ve bu projeler genişletilerek devam edecektir.

ALOSBİ’ de bulunan firmalarda endüstriyel simbiyoz kavramı birçok firmada zaten uygulanmaktadır ve bu anlamda atık-ürün ilişkisi kavramının pratikte uygulanabileceği firma potansiyeli mevcuttur.Bölge içerisinde Zenginleştirilmiş Çinko Oksit geri kazanımı faaliyetinde bulunan Türkmex Çinko Üretim ve Tic. AŞ’nin demir çelik fabrikalarının baca gazının toplanarak içindeki çinkonun bir kısmının geri kazanımı endüstriyel simbiyoz uygulanmasına örnektir. ALOSBİ bölge sınırları içinde kimya ve metal sektörü ağırlıklı olarak faaliyet göstermektedir ve atık-ürün ilişkisini sağlayabilecek potansiyel oldukça fazladır. Kimya sektöründe Ravago Petrokimya, Sun Chemical, Dalan Kimya Akdeniz Kimya; metal sanayi sektöründe ise Atik Metal, Türkmex, Akın Haddecilik, Denizciler Demir-Döküm gibi birçok firma ALOSBİ’yi tercih etmiş olup atık geri kazanımı faaliyeti birçok bölümünde uygulanmaktadır.