Aliağa'nın Adı Her Alanda Anılmalı

İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı İle Çok Özel Söyleşi

Aliağa'nın Adı Her Alanda Anılmalı
Editör: Aliağa Medya
21 Mayıs 2021 - 02:07
İzmir’in Aliağa ilçesinde  geniş bir kesim tarafından tanınan ve   İYİ parti ilçe  Başkanlığında görevinde bulunan Başkan Yavuz Adar  ile çok özel ve zevkli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Aliağaya gönülden ve sevdayla bağlı olan İlçe başkanı Yavuz Adar ile birlikte  Aliağa hakkında konuştuk ve İlçemiz ile ilgili bir takım sorularımızı  yanıt verdi.

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

"Öncelikle böyle bir röportaj imkanını verdiğiniz için teşekkür ederim.1977 Iğdır doğumluyum. Iğdır’dan ekonomik şartlardan dolayı 1985  yılında Aliağa’ya geldik.
İlkokul, ortaokul ve  liseyi  burada okuyarak  tahsil hayatımı tamamlamış bir kardeşinizim. İYİ partiden önce Milliyetçi Hareket Partisinde aktif olarak iki dönem yönetim kurulu üyeliği öncesinde ise 2004- 2008 yılları arasında Ülkü  ocakları başkanlığı yaptım. Aliağa’da  siyasi ve sosyal hayatın içerisinde aktif bulunmuş birisiyim. Bugün ise halen Aliağa İYİ parti ilçe başkanlığını deruhde  ediyorum. Ekmeğini kazandığımız ve bir parçası olduğumuz Aliağamıza, siyaseten de hizmet etme aşkı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

-Başkanım siz 1985 yılında geldiniz. Aliağa  deyince  aklınıza  ne geliyor ve size ne ifade ediyor?

"Aliağaya geldiğimizde nüfusu 15 bindi. Her geçen gün büyüyen, her geçen gün gelişen ve her geçen gün de güzelliğine güzellik katan bir balıkçı kasabasıydı.
Bugün ise Ege'de ihracatta üçüncü, ülke  ekonomisine katkı sağlayan  ticareten çok büyük bir öneme sahip sanayi kentimizdir. Her yönüyle Aliağa bizim için çok özel,  çocukluğumuz, gençliğimiz bu şirin ilçede geçti .
Aliağa ile birlikte büyüdük.
Aliağanın güzelliklerimi saymakla bitiremeyiz.
Doğasıyla, deniziyle, insanıyla, her kültürden ve her yöreden insanın olduğu özel bir  kent . Küçük Istanbul diyebiliriz.
Dolayısıyla herkesin huzur ve huşu içerisinde yaşadığı bir ilçemiz. Huzur dedik ya bu huzuru tesis eden vatandaşlarımızın feraseti sayesinde ilçemizde suç oranı da çok düşük.
Dolayısıyla bu bile  bu ilçenin burada yaşayan insanların güzelliğidir.
Aliağa’da  yaşamak ve  bu şehrin insanlarıyla bir arada olmak  çok mutlu ediyor bizleri. Aliağa’nın bu güzellikleri bize yeter."

-Başkanım  size bir özel sorum olacak  hızla gelişen  Aliağa’nın  eski Halini özlüyor musunuz ?


"Tabi ki özlememek mümkün mü?  Yani  çok özel insanlar vardı. Dolayısıyla o zamanlar Aliağa’nın nüfusu şimdiki gibi değildi. Herkes herkesi çok iyi tanırdı .O zamanın en hareketli caddesi Istiklal Caddesi ve Fevzi Paşa Caddesiydi. Tabi böyle kalmıyor, büyüyor şehir.  Ben her ortamda şunu söylerim. Aliağa  büyüyor bugün 100000 nüfus . 10 yıl sonra bu nüfusunda   çok üzerine çıkacak.
15000 nüfuslu  dönemdeki insanlar birbirini tanıyorlardı. Nitekim şehrimize dışarıdan gelen çok insanımız var. Hepsi çok değerli, çok kıymetli büyük değer katıyorlar.  Şimdi hızla nüfusu artan Aliağa’da insanlar birbirini tanıyamaz hale geliyor. O zaman Aliağa’nın güzelliği daha farklıydı. Hızla gelişen bir sanayi kenti olmasından dolayı ilçenin şekli değişiyor. Aliağa’da geleceğe dair  yatırımlar yapılmaktadır. Burada yapılan her yatırım Aliağa değerleştiren, güzelleştiren, kıymetleştiren  yatırımların olduklarını görüyoruz. Bu yatırım hacminin büyümesini önemsiyoruz."

Sizce Aliağa ismi sadece  Sanayi Kenti olarak mı anılmalı ?


Aliağanın ismini sadece Sanayi kenti olarak anarsak Aliağaya haksızlık etmiş oluruz.
Aliağa her konuda anılmayı hak ediyor.
Bu Sanayinin yanı sıra Tarım ve Hayvancılıkla, Turizm ve sporla, sosyal yaşam ve ekonomik olarak ferah düzeyi ilerde anılan bir kent olmalı. Tarım ve Hayvancılık konusunda da Aliağa’nın ekonomisine katkısı sunmalı. Bu noktada  Aliağa’nın çok verimli toprakları ve geniş arazileri var. Tarımla uğraşan vatandaşlarımıza devletimiz,  İzmir Büyükşehirimiz ve Aliağa  Belediyesi ciddi destek verilmeli.Dönem  dönem desteklenmeler oluyor ama gözlediğimiz kadar yeterli değil.
Aliağa’da  Tarım ve Hayvancılık konusunda atılan adımlar var, bunu önemsiyoruz. Yapılan çalışmaları değerli buluyoruz. Sadece bu atılan adımların daha somutlaştırarak geliştirilmesini istiyoruz. Tarım ve Hayvancılık konusunda Kooperatifçilik konusunda ciddi çalışmalar yapılmalı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in eşi  Neptün Hanım köy kooperatifi konusunda çok tecrübeli ve çok aktif. Burada sizin vasıtanızla ile kendilerini tebrik ediyorum. Şuan itibarıyla yeterli görünmeyebilir.
Ama bu bölgede geleceğe dair ciddi önemli bir çalışma. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Aliağa Belediyemizin   bu konuda yapılan çalışmaları takdir ediyoruz. Fakat yapılan çalışmalar yeterli bulmuyorum.
Yapılacak olan ciddi çalışmalar ile  ilçemizde Hayvancılık ve tarımda Aliağa ekonomisine katkı sağlayacak bir boyuta taşınabilir.
Aliağa sahiliyle de anılan bir şehir olmalıdır. İlçemizde balıkçılık konusunda ciddi bir çalışma yapılması gerekmektedir.
Biz dolayısıyla Aliağa ilçesinin  her konuda bölgesinde cazibe merkezi olabilecek bir  konuma gelmesini arzu ediyor, Aliağa da yapılan çalışmaları dikkatlice izliyoruz.
Aliağa’nın yararına yapılacak ismini markalaştıracak  her çalışmayı takdir ediyoruz ve  destek veriyoruz.




-Aliağa’da Turizm yeteri kadar değer veriliyor mu ve turizm tanıtımı yeterli mi?


"Yeterli olduğunu sanmıyorum bildiğiniz üzerine Aliağa’da 4 antik kent var. Kyme Tisna, Mryna, Aigai  antik kenti.
Gerçi Aigai Manisa il sınırında, fakat bize çok yakın. Bunlar antik çağın bugüne kadar gelen kalıntıları. Bunların yanında Güzelhisar mahallemizde tarihi bir camimiz var. Güzelhisar da Burada bin yıllık tarihi kalıntılarımız var. Bu kadar geniş yelpazede antik eserlerin olduğu ilçemizde Turizm konusunda maalesef istediğimiz noktada değiliz. Yani bırakın dışarda bu antik kentlerimize insan çekmiyi. Aliağa’da oturan birçok insan bu bahsettiğimiz yerlerin varlığından haberleri yok. Geçmişte Eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü Kyme antik kentin kentin çıkartılması ile ilgili çalışma başlatmıştı. Bugünde Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ında  bir takım çalışmaları var.  Bu bölgelerin tanıtılması hususunda kitaplar bastırıyor, kütüphane oluşturuyor Bir çalışma yapıyor. Dolayısıyla buralara insan çekme konusunda sıkıntımız var. Kyme’de görüyorsunuz bugün liman yapılacak diye  alanı daraltıldı. Sanayinin ortasında kaldı ve elimizden uçtu gitti. Buradan Aliağa halkına sesleniyorum, gidin Kyme’yi gezin. Ne kadar güze bir yer olduğunu görün ve buranın nelere kurban edildiğini görün.

-Aliağa’da gençler ve çocuklar için sosyal faaliyetler yeterli midir?

 
Pandemi öncesinide  dikkatte aldığımızda gençlerimiz ve çocuklarımız için sosyal faaliyetler yeterli olmadığını görüyorum. Bununla ilgili çok büyük bir eksiklik var. Aliağa Belediyesi bu noktada bu konuda niçin eksiklik gösterdiğini anlamış değilim. Dolaysıyla ASEV geçmişte yaptıkları bir türlü çalışmalar vardı. Pandemi özel olarak konuşmak istemiyorum ama. Biz çocuklarımızın   bir folklor gösterisi ve çalışması, bir karate çalışması, müzik çalışmaları, satranç, yaz okulları, tekvando, tiyatro gibi yeteri kadar çalışmalar yapılmıyor. Aliağa halkını burada yararlanabileceği bir noktaya çalışılması lazım. Bu konuda büyük eksikliğin olduğunu düşünüyorum.
Aliağanın ismiyle özdeşleşen ve markalaşan emek şenliğimiz vardı. İlk emek şenliğini 1989 yılında Aliağa Belediye Başkanlığına seçilen Hakkı Ülkü tarafından yapılan demokrasi meydanında yapılmıştı. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar Bey’e kadar şenlikler devam etti. Aliağa emek şenlikleri olarak biliniyordu, markalaşmıştı kentle özdeşmişti. Neden kaldırıldı anlamadık.
Şimdi Aliağa’da kimse emek şenliklerinden bahsetmiyor. Burası sanayi kenti, emek ve emekçi kenti. Biz aynı formatta emek şenliklerinin yapılmasını talep ediyoruz. Aliağa’nın bu isimle anılmasını istiyoruz.
Zihinlerde markalaşmış bir festivalin ismin ortadan kaldırılmasını kabul etmiyoruz. Emek şenliği  ekonomik olarak da katkı sunuyordu. İzmir çevre ilçelerden  bu bölgede yaşayan insanlarımızın ortaklaşa yaşamış olduğu bir etkinlikti.
Halkımız emek şenliklerimizi istiyor.




Aliağa’da yapılan spor faaliyetler yeterli mi  ?

Yeterli bulmuyorum.
sporda göğsümüzü kabartacak sporcu yetişmiyor.
alt yapının yetersiz oluşu maalesef önem verilmiyor. Her yaşa hitap edecek her branş da spor faaliyetleri yapılmalı. Burada Aliağa Belediyesi kültür, sanat, spor etkinliklerini için  Aliağa  vatandaşlarımıza dahil edecek bir yapıyı ve mekanizmayı bir sistemi  oluşturmak zorunda. Yapabilir.
Bu konu ile alakalı çok yetenekli becerikli alanında ismini duyurmuş insanlar var. Belediye bünyesine katarak, gerekirse danışmanlık  hizmettik alarak  Aliağa’yı sosyal ve kültürel alanda canlandırabilir.
 Biliyorsunuz Aliağamız ormanlık alanlarımız var. Pınarcık, Bozköy,  Güzelhisar.  Mesala Aliağa Belediyemiz hafta sonları bir dağ yürüyüşü, bir kır yürüyüşü organize edebilir. Vatandaşlarımız bu yürüyüşe katılır. Bizde destek veririz.
Daha öncede söylediğim gibi spor ve sosyal faaliyetlerimizde bir eksilik. Belediyemiz yapsın biz takdir ederiz ve destekleriz. Bu etkinlikler hem gençlerimizin kötü davranışlara yönelmesine engeller birliğimiz daha da pekiştirir.

-Aliağa’nın en büyük sorunları ne?


Aliağa’nın en büyük sorunlarında sadece iki tanesini söyleyeyim. Bir tanesi hastane diğeri de Trafik .
Hastane konusuna şöyle gelelim biliyorsunuz, 2005  yılında Aliağa Devlet Hastanesi  açıldı.  Aliağa hızla gelişen bir sanayi kenti.  Mevcut hastane  yetersiz kalıyor. Dolayısıyla daha büyük kapsamlı bir geniş hastane yapılması lazım. İşte Sayın Belediye Başkanın atmış olduğu adımlar var. Mesleki hastaneler ile birlikte 9  Eylül Üniversitesi ile birlikte ortaklaşa bir hastane çalışması var. Bu şuan  söylentide.

Çaltılıdere de bir çalışma var hafriyat çalışması yapılıyor.
Hastanenin müteahhitti kimdir? Plan projesi varmıdır ihales yapılmışmıdır yapan kimdir bilmiyoruz.
Nasıl bir Çalışması yapılıyor, ne kadar bir bütçe ile yapılacak kimse bilmiyor. Dolayısıyla burada  büyük kapsamlı bir hastanenin  yapılması lazım. Sayın Aliağa Belediye  Başkanında mesleki  hastalıklarla alakalı  bu 9 Eylül Üniversitesi yapmış olduğu protokolü biz önemsiyoruz ve takipçisiyiz. Aliağanın olmazsa olmazı. Bu noktada biz hastanenin yapımı alakalı Sayın Başkana Aliağa halkı adına destek veriyoruz. Yapılması gereken ne varsa üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Dolayasıyla biran önce hızlandırılmalı. Biliyorsunuz  bu hastanenin yapımı için ALOSBİ  bir miktar  destek  çıktı. Burada Aliağa’daki bütün firmaların destek olmasını istiyoruz. Burası artık Aliağa’nın bir projesi. Sayın Belediye Başkanı Serkan Acar   meclisde de yetkiyi almıştı. Biran önce hastanenin yapımın hızlandırılmasını istiyoruz. Biran önce böylesi önemli bir sağlık yatırımını bölgeye kazandırmasını istiyoruz. Bakın çok kritik bir dönemde geçiyoruz pandemi dönemi. Geçen sosyal medya hesabımda yazdım. Bende aşı oldum, kronik hastalığımdan dolayı biontech  aşısı oldum. Bu aşıyı Aliağa’da olamadım. Çiğliye gidiyorsun. Basit bir MR  için Menemen’e gidiyorsun buda zaman kaybı. İnsanların ömrü yollarda geçiyor Allah korusun kaza yapma  olasılığı var, trafiği yoğunlaştırma olasılığı artıyor.
Büyük bir hastanemiz olması lazım bunun yanık ünitesi, Diyaliz bölümü ,yoğun bakım, MR  olması lazım. Yani Aliağa yakışır bir hastane  olması lazım. Ben burada  böylesi  cesur bir adım attığından dolayı Belediye Başkanı Serkan Bey’e teşekkür ediyorum. Ama yapılması gereken ne varsa biran önce yapsın adımını da atsın. Biz siyasi rakibimiz, Cumhur ittifakın Belediye Başkanı olması nedeniyle hiçbir kıskançlık göstermiyoruz. Yeter ki Vatandaşlarımız ve bölge halkımız bundan yararlansın. Aliağa İYİ parti olarak biz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiririz. Hiç de geri durmayız.
 İnsan hayatında zaman çok önemli. Biliyorsunuz ben kalp krizi geçirdim. Dayım vefat etmişti. Onun defni sırasında kalp krizi geçirdim. Mezarlıkla hastane arası yakın olması nedeniyle abim aldı beni hastaneye götürdü .
Bir otoban yaptılar. Aliağa devlet hastanesi ile otoban arası  500 metre yok. Ama hastaneden otobana çıkış 1 km geçiyor.
Mevcut Devlet Hastanesi ile otobana direkt çıkan tali yol yapılabilirdi bunu yapmadılar.
Hem zaman hemde yoğunluk açısından büyük bir eksiklik.
Trafik konusuna gelince Aliağa büyüyen bir  şehir .Ticaret ve sanayinin yoğun  olduğu bir şehir gün içerisinde şehir giriş ve çıkışları çok fazla ama araba sayısı çok fazla, çok ciddi bir trafik sorunu yaşıyoruz. Bu da bizi sağlık olarak etkileyen bir durum. Trafik konusunda doğru bir planlama yapılması gerekiyor. Bununda eksiliği çok fazla. Otoparkımız yok. Ciddi bir otopark sorunumuz var.
Otoparkı yapması Büyükşehir  Belediyesinin uhdesinde.
Aliağa Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi ortak hareket ederek Aliağa’da Aliağa halkının  otopark sorununu trafik sorunu nu çözebilirler.
İzmir büyükşehir Belediyesi Başkanına ve Aliağa Belediyesi Başkanına  buradan bir öneride bulunmak istiyorum Aliağa ‘da  Otopark yapacaklarsa ortaklaşa Otoparkı demokrasi meydanın altına değil, Zeytinli parkın altına yapsınlar.
Zeytinli parkını komple kaldırılarak, otoparkı altına yapılmalı, üstüne aynı İzmir fuarındaki gibi peyzaj çalışmasını  yapılmalı. Yeraltı otoparkı zeytinli parkına yapılması daha güzel olur. İstiklal caddesinin de trafik yoğunluğunu azaltırsınız.



-Pandemide Aliağa esnafımıza yeteri kadar sahip çıkılıyor mu?

Esnafımıza yeteri kadar sahip çıkıldığını düşünmüyorum. Aliağa sanayi şehri vatandaşlarımızın alım gücünün kuvvetli olduğu bir kent. Diğer yerlere oranla pandemide diğer bölgedeki esnafa oranla etkilenmesi daha düşük. Ama bu rağmen yinede esnafımıza sahip çıkılmalı. Bu zor dönemde onlara destek olunmalı. Onlara moral olunmalı. Biz İYİ parti olarak pandemi ve pandemi öncesinde Aliağa ilçesinde en çok esnafı gezmiş siyasi partiyiz.

-Aliağa İyi Parti olarak pandemi dönemi içerisinde ne tür  faaliyetlerde bulundunuz?

Biz yeni bir kurulmuş bir partiyiz 3 yılını daha tamamlamadık. Kurulduğumuz günden itibaren halkımızın yanındayız. Pandemi başladığı gün itibaren  yardıma muhtaç olan vatandaşlarımıza yardım kolilerini dağıttık. Vatandaşlarımıza maske ve hijyen maddesi dağıtımız oldu. Ramazan ayında bazı yardımlarımız oldu. Şu  zor günde vatandaşlarımız iç içe olmayı onların dertleri sıkıntıların  elimizden geldiği kadarıyla çözmeye çalışıyoruz. Taleplerini duyurmaya çalışıyoruz. Bizim partimizin komisyonları  var   bu komisyonları  gerekli çalışmalarını yapıyorlar. Mesala engelli koodirnasyon birim başkanımız Büyükşehir Başkanımız Tunç Bey partimize ziyarette geldiğinde iki öneride bulundu. Kendisine Engelli vatandaşlarımızın sıkıntıları hakkında dosya sunduk.
Birincisi engelli  akülü araçların şarj cihazı istedik .Büyükşehir belediyesi tarafından  ilçenin bazı noktalarına konuldu. Burada Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Bey’e teşekkür ederim. Bunun gibi Aliağa Belediyesi  taleplerimizde  oluyor.

-Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

İYİ parti Aliağa olarak her zaman vatandaşımızın yanındayız Aliağa’yı seviyoruz. Aliağa halkını seviyoruz. Kısa sürede bağırlarına bastıkları için teşekkür ediyoruz, bize güvensinler

İsmail Hakkı Ergün/Egede Yedigün