Aliağa, Dünya Çapında Bir Marka Olur

Aliağa’nın Duayen Sanayicisi Adnan Saka Yeni Kurulacak İlleri Değerlendirdi: Yeni İl Konusunda Aliağa Ve Bergama Avantajlı

Aliağa, Dünya Çapında Bir Marka Olur
Editör: Aliağa Medya
13 Eylül 2023 - 03:10
1991 yılında Aliağa’da Ticaret Odası’nı kuran ve 30 yıl boyunca Yönetim Kurulu Başkan ve Meclis Başkanı olarak Aliağa Ticaret Odası’nı yöneten, 1999 yılında siyasete girerek Belediye Başkanı adayı olan, Aliağa’nın duayen sanayici ve kanaat önderi Adnan Saka, yeni kurulması düşünülen illeri değerlendirdi. 

Aliağa ve Bergama’nın il olma potansiyelinde birçok avantaja sahip olduğunu söyleyen Saka, “1982’de ilçe olan Aliağa çok hızlı gelişiyor. Ancak hızlı göç ve beraberindeki sorunlar nedeniyle planlama çok önemli. Aliağa’nın 50-60 yıl ilerisi düşünülerek planlanması gerekir” dedi. 

“Bakanlıkların hesaplamasını, planlamasını yapması gerek”

İzmir’in kuzeyinde yeni bir il kurulması halinde bunun Aliağa veya Bergama olması gerektiğini söyleyen Saka, “Kuzey Ege’de il olması gerekiyorsa, bu bölgedeki en doğru yerin seçilmesi lazım. Aliağa çok hızlı gelişiyor. Bergama’da da bu şu anda inşaatta olan birçok organize sanayi bölgeleri, serbest bölge var, gelişmeler var. Biz İzmir iline çok yakınız tamam ama İzmir ilinin tüm kurulmuş kurumları, kuruluşları önemli olanlar bizde. Kaynakların doğru kullanılması ve israf olmaması için il konusunun iyi çalışılması lazım. Yani uzman kişilerin, şehircilik planlaması yapanların, Bakanlıkların hesaplamasını, planlamasını yapması gerek” dedi. 

Aliağa’nın duayen sanayicisi, ilçelerin il olma sürecine hazırlanması gerektiğini de kaydederek, “Bunların kağıt üstünde de olsa planlanarak konuşulup, sıralanması ve hangilerinin yapılacağının planlı olarak yapılması gidişatımızı daha kolaylaştırır. Varsayalım ki Aliağa’da il kararı verildi, birtakım kurumlar geldi. Kurum kendisi gelemiyor fiziki olarak yerleri yok. Gene İzmir’e gelecek olduktan sonra ne anlamı kaldı yapılmanın” diye konuştu.  

Aliağa gelişiyor. İl Olmanın Avantajları Çok

30 yıl boyunca Aliağa Sanayi ve Ticaretine yön veren isimlerden Adnan Saka, İzmir’in kuzeyinde yeni bir ile ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Saka, “Bu imkânlarla, bu çevreyle de zaten İl olması gerekir diye düşünüyorum. Gerçekten biz çok hızlı gelişen bir yöredeyiz. Bugün 150 bin nüfus var ise gündüz nüfusunuz farklı, gece nüfusunuz farklı. Daha hızlı ve planlı gelişebilmek için il olduğumuzda avantajları çok daha kolay kullanabiliriz diye düşünüyorum.” dedi. 

Aliağa’nın kurtuluşunun 101. Yılı.

Adnan Saka, uzun yıllar sonra geçtiğimiz yıl ilk kez Aliağa’nın resmi olarak kurtuluş gününün kutlandığını söyledi. 1919- 1922 İşgal döneminde yurdun birçok yerinde büyük çileler çekildiğini kaydeden Saka, “Bağımsızlığa, özgürlüğe sahip çıkmamız gerekir. 9 Eylül İzmir’in düşman işgalinden kurtulması aslında tüm Anadolu’nun düşman işgalinden kurtarılmasını temsil ediyor. Ama İllerimizde, İlçelerimizde o yerin düşmandan kurtuluş tarihini kutlamak, şehitleri gazileri, kahramanları anmak büyük bir tarihi ve milli bilinç oluşturuyor. Bu yüzden Aliağamızın kurtuluş gününün kutlanması son derece sevindirici. 13 Eylül Aliağa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünü kutluyorum.” dedi. 

Demiryolu: Hamza Dağ ve Başkanımız Serkan Acar’a teşekkür ediyoruz.”

Demiryolu hattının Bergama, Dikili, Soma ve Ayvalık’a uzatılması ile ilgili gelişmeler konusunda düşüncelerini de anlatan Saka, “Demiryolu modern dünyanın en revaçta ulaşım türüdür ve bölgemiz için de çok gereklidir. Demiryolu hattının eski planlamasında Aliağa ikiye bölünüyordu. Bu çok kötü olacaktı. Hamza Dağ milletvekilimiz o konuda gerçekten de çok yardımcı oldu. Sayın Belediye Başkanımız o konuda desteklerini hiçbir zaman esirgemedi ve bu şehrin ikiye bölünmesi planlaması, o planlama varken iptalini sağladılar. Metronun şehir altından geçmesine karar verildi. Bir sene öncesinde bir köprülü kavşak yapıldı. Ne kadar büyük bir rahatlık sağladı Aliağa’ya. Bu altgeçidi yapan Aliağa Belediye Başkanımız Serkan Acar’a ve emeği geçen herkese teşekkür etmemiz lazım. Demiryolunun Bergama’ya, Dikili’ye, Somaya hatta Bandırma’ya uzanması bölgemizin kaderini değiştirecektir. Petkim’in Nemport’un, TCE EGE’nin, Aliağa Limanlarının hepsinin demiryolu ile Bandırma’ya bağlanması bizim işimizi çok daha rahatlatır ve çok daha imkân sağlar. Dünya çapında bir marka oluruz” dedi.

Haber:ismail Hakkı Ergün