Aliağa'da Petrol-İş'ten "Vergide Adalet" ve "Enflasyonla Mücadele" Çağrısı

Aliağa'da Petrol-İş Aliağa Şubesi, düzenlediği basın açıklamasıyla artan enflasyona ve vergideki adaletsizliğe dikkat çekti. Şube Başkanı Hasan Toptan , “Enflasyonla mücadeleye, işçinin alım gücünü desteklenerek, vergide adalet sağlanarak ve sermaye gelirleri daha fazla vergilendirilerek başlanabilir.” dedi.

Editör: Aliağa Medya
10 Şubat 2024 - 02:41
Petrol-İş Aliağa Şubesi, artan enflasyon ve vergide adaletsizlik karşısında demokrasi meydanında basın açıklaması yaptı. Şube Başkanı Hasan Toptan'ın okuduğu basın açıklamasında, işçilerin alım gücünün korunması ve vergide adalet sağlanması için acil adımlar atılması talep edildi.

"Enflasyon Rekorları Kırıyor, İşçilerin Alım Gücü Düşüyor"

Toptan, basın açıklamasında enflasyonun rekorlar kırdığını ve işçilerin alım gücünün her geçen gün düştüğünü vurguladı. Gerçeği yansıtmayan TÜİK verilerine bile göre fiyatların 4 katına çıktığını, gıda fiyatlarının ise 5 katına yükseldiğini belirten Toptan, "Durumun gerçekte daha vahim olduğunu hepimiz görüyoruz, yaşıyoruz. En temel ihtiyaç maddelerine zam üstüne zam geliyor. Dünyada gıda fiyatları düşerken, ülkemizde artmaya devam ediyor." dedi.

"Kira Fiyatları İşçi Ücretlerini Aşıyor"

Toptan, kira fiyatlarındaki artışa da dikkat çekerek, "Ev satın almanın hayal olduğu ülkemizde, kirada oturmak dahi lüks hale geldi. Kira fiyatlarının en hızlı arttığı şehirlerin başında İzmir geliyor. Aliağa'da da kiraların katlanarak yükseldiğine ve işçi ücretleriyle karşılanamaz seviyeye geldiğine şahit oluyoruz." diye konuştu.

"İşçiler birer bordro mahkûmu haline gelmektedir."

Toptan, artan enflasyona rağmen gelir vergisi dilimlerinin enflasyonun altında bir oranda güncellendiğini ve bunun işçileri daha da zor durumda bıraktığını söyleyen toptan “ 2024 yılı için geçerli olacak gelir vergisi dilimleri, enflasyonun da altında bir oranda güncellendi. İlk vergi dilimi sınırı, brüt asgari ücretin 5 buçuk katına kadar geriledi. 2002 yılında bu sınır asgari ücretin 17 katıyken, yıllar içerisinde düşürülmüş ve ücretlilerden daha fazla gelir vergisi alınmaya başlandı. Bu sorun her yıl katmerlenmekte, işçiler birer bordro mahkûmu haline gelmektedir.”ifadelerine yer verdi
Şube Başkanı Hasan Toptan, Aynı dönemde, sermaye kesimine sayısız vergi affı çıkarıldığını  dile getirerek   teşvik ve desteklerle işverenlerin  adeta ihya edildiğini  belirten Toptan  hldingler, şirketler kâr rekorları kırıyor. Bizim gelirimiz azalırken, şirketlerin kasaları doluyor. Aynı dönemde, sermaye kesimine sayısız vergi affı çıkarıldı, teşvik ve desteklerle işverenler adeta ihya edildi. Holdingler, şirketler kâr rekorları kırıyor. Bizim gelirimiz azalırken, şirketlerin kasaları doluyor. İşçinin üzerindeki vergi yükü alınmalı, fahiş kâr elde eden sermayedarlar daha fazla vergilendirilmelidir." dedi.

şverenlerin yarım asırlık rüyası olan kıdem tazminatı"

Toptan, basın açıklamasında kıdem tazminatına da değinerek, " İşçinin, emekçinin bunca ağır sorunu varken, kıdem tazminatımız üzerinden yine hesap yapılmaya başlandı. Geçtiğimiz aylarda Orta Vadeli Program’da dolaylı olarak yer alan kıdem tazminatı fonu, bizzat hükümet yetkilileri tarafından yeniden gündeme getirildi. İşverenlerin de katkı vereceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde oluşacak fon ile kıdem tazminatı fonunun birleştirilmesi amaçlanıyor. İşverenlerin yarım asırlık rüyası olan kıdem tazminatı fonu, bu kez Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi paketi içinde sunulmaya çalışılıyor.

Oysa kıdem tazminatında kaybımız zaten büyüktür. 2000’li yılların başında sigorta tavanı ile kıdem tazminatı tavanı aynı seviyedeydi. Bugün kıdem tazminatı tavanı SGK tavanının neredeyse beşte birine düştü. Artık kıdem tazminatı ile değil ev araba almak dahi hayal oldu.
Buradan bir kez daha vurguluyoruz. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir, bu hakkımızda daha fazla kayba tahammülümüz yoktur." dedi.

İşçinin ve emekçi kardeşlerimizin talebi
Toptan, basın açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
"Enflasyonla mücadele” adı altında yeni bir “kemer sıkma programı”nı asla kabul etmiyoruz. İşçinin kemerinde sıkacağı delik kalmadı.
Yeni vergilerle işçinin üzerine basarak, esnekleşme ile sömürüyü arttırarak, kıdem tazminatı fonu ile patronlara yeni kaynak arayışına girerek, enflasyonla mücadele edemezsiniz.
Enflasyonla mücadeleye, işçinin alım gücünü desteklenerek, vergide adalet sağlanarak ve sermaye gelirleri daha fazla vergilendirilerek başlanabilir.
İşçinin ve emekçi kardeşlerimizin talebi bellidir:
Ürettiğimiz değerden payımızı almak istiyoruz. Adil bölüşüm talep ediyoruz!
Hayat pahalılığı karşısında daha fazla fedakârlık etmemiz mümkün değildir. Hakkımızı ve alınterimizin karşılığını istiyoruz.
Hükümet ve işverenler sesimizi duymalı, emeğimizin karşılığı verilmeli, işçinin, emeğiyle geçinen halkımızın alım gücünü destekleyici politikalar izlenmelidir.
İşte Buradayız… Meydanlardayız….Haklarımıza ve alınterimize sonuna kadar sahip çıkacağız! “şeklinde konuştu