Aliağa 'da ' Ben olsaydım ' Temalı Bağımlılık ile Mücadele Çalıştayı Düzenlendi

Aliağa 'da ' Ben olsaydım ' Temalı Bağımlılık ile Mücadele Çalıştayı Düzenlendi
Editör: Aliağa Medya
08 Nisan 2022 - 03:13
Aliağa  ilçesinde bağımlılıkla mücadele kararları doğrultusunda 'Ben Olsaydım' temalı çalıştay yapıldı.
Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan 'Bağımlılıkla mücadele çalıştayı', Aliağa Kaymakamlığı bünyesinde İlçe Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda Aliağa Ticaret Odası Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Çalıştay da ilçede mevcut bağımlılık ile ilgili sorunları tespit etmek ve bu sorunların tespitine yönelik çözüm önerilerini bulmak amacıyla uyuşturucu, alkol, tütün, teknoloji ve davranışsal bağımlılık konuları ele alındı.
 Aliağa Kaymakamı Ömer Karaman, Aliağa Garnizon Komutanı Albay Faruk Altun, Aliağa Belediyesi Başkan Yardımcısı Hakan Şimşek, Aliağa İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Yusuf Can Gökgöz, Aliağa İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Balıkçıoğlu, Aliağa İlçe Sağlık Müdürü Özkan Orhun, Aliağa Müftüsü Ramazan Coşkun, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Ömer Ertürk, Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, Ege Üniversitesi Aliağa Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Sevil Şener, daire amirleri, kurum müdürleri, ve konuyla ilgili uzmanlar katılım gösterdi. Katılımcılar her türlü bağımlılık çeşidiyle mücadele edebilmek amacıyla sorun ve çözüm önerilerinde bulundu.

Özkan Orhun, “Ülkemizde bağımlılıklarla mücadele çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor”

Çalıştayın amacının ilçede mevcut bağımlılık ile ilgili sorunları tespit etmek ve çözüm önerilerini bulmak olduğunu belirten Aliağa İlçe Sağlık Müdürü Özkan Orhun “Uyuşturucu, alkol, tütün gibi madde bağımlılıklarıyla kumar ve teknoloji bağımlılıkları gibi davranışsal bağımlılıklar dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sağlığı ve sosyal hayatı büyük ölçüde tehdit eder duruma gelmiştir. Bu nedenle ülkemizde bağımlılıklarla mücadele çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Bağımlılıkla mücadele çalışmalarının kararlılıkla sürdürülebilmesi, bakanlık, kurum ve kuruluşlarla koordinesinin sağlanabilmesi amacıyla Cumhurbaşkanımız tarafından 14 Şubat 2019 yılında Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu oluşturulmuştur. Bu kurulun kararlarıyla da il ve ilçelerde mücadele kurulları teşkil edildi. Bu kurullar düzenli aralıklarla toplanmakta, durum değerlendirmesi yapmakta ve bağımlılıkla mücadele çalışmalarına yön vermektedir. Bağımlılıkla mücadele sorunların ve ihtiyaçların doğru bir şekilde tespitiyle mümkündür. Sorunların küçük ya da büyük farkı gözetmeksizin tespitlerinin yapılması, bilimsel temellere dayalı müdahale adımlarının belirlenmesi ve bu adımların öncelik sırasıyla uygulanmasıyla mümkün olacaktır. Bu amaçla ‘Ben Olsaydım’ etiketi taşıyan çalıştayların düzenlemesine karar verilmiştir.  Biz de bugünkü çalıştayı bu sebeple düzenledik. Çalıştay çıktıları ilimiz tarafından toplanacaktır. Başarılı bir çalıştay olmasını diliyorum.” Dedi

Kaymakam Karaman “Aliağamızda çok büyük kronik bir sorun yok gibi”

Aliağa İlçe Sağlık Müdürü Özkan Orhun’un konuşmasının ardından Aliağa Kaymakamı Ömer Karaman konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Karaman, “Aliağa’da farkındalık yaratacak bir çalışma düzenlemek amacıyla buradayız. Biz ilçede ki bağımlılık durumunu her toplantıda masaya yatırıyoruz. Bölgede ve İzmir’de bağımlılık sayısı arttığı gibi ülkede de bir artış söz konusu. Diğer ilçelerde de bu konularla ilgili çalışmalar yapılıyor. Ama önemli olan sonuç almak. Hiçbir çocuk bağımlı doğmaz. Bağımlılık daha sonraki koşulların getirdiği bir şeydir. O nedenle ortamdan tutunda, çevreye ve aileye kadar herkes için çok önemli bir husus bu. Her türlü araştırma yapılıyor. Bir araştırmada görülüyor ki ev hanımlarının çocuklarının bağımlı olma oranı diğerlerinden daha yüksek çıkıyor. Bu bir gerçek. Demek ki bazı donelerden de hareket edilerek sonuca gitmek de mümkün. Aliağamızda çok büyük kronik bir sorun yok gibi. Ama gelecekte de olamayacak diye bir şey yok. Özellikle bu okul önlerindeki tek dal sigara satışlarının bağımlılığı tahrik edip arttırdığını ortaya koyan araştırmalar var. yani okul, aile, çevre bu konuda çok önemli. Özellikle ailelerin bu konuda bilgili olması çok anlamlı ve önemli. Tabi ki biz bu husustaki zabıta ve emniyet görevini yerine getiriyoruz ama bağımlılıkla mücadele kapsamında bir insanı bir merkezde rehabilite etmeyle alakalı insan haklarının getirdiği bir takım kısıtlamalar var. İlçedeki karanlık odakların, metruk binaların ve bağımlılığa meydan verebilecek olan zararlı tüm unsurların ortadan kalmasına yönelik önleyici hizmetlerin önemli olduğunu düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından konuyla ilgili uzmanlar sunumlarını gerçekleştirdi.
İlçe genelinde uyuşturucunun engellenmesine yönelik bir önceki yıl yapılan çalışmalar ve gelinen nokta ve diğer konularda alınacak tedbirlerin gözden geçirilmesinin ardından program sona erdi.
Haber: İsmail Hakkı Ergün /Aliağa