8.848 METRELİK EVERESTİNG TIRMANIŞI'NI ARTVİN GENYA DAĞI'NDA GERÇEKLEŞTİRDİ

Pirelli, Cinturato ailesinin en yeni üyelerinden biri olan Cinturato All Season SF2 lastikleri ile dünyada bir ilke imza atarak, standart bir otomobil ile 8.848 metrelik ‘Everesting’ meydan okumasını tamamladı. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun (TOSFED) denetiminde gerçekleştirilen zorlu tırmanışta, dört mevsimin birden yaşandığı değişken iklim ve coğrafi koşullara meydan okuyan Pirelli Cinturato All Season SF2 lastikleri, duayen otomotiv gazetecisi Okan Altan ve Fiat Motor Sporları Resmi Pilotu Fatih Kara tarafından Artvin’de test edildi. Pirelli Cinturato All Season SF2 lastiklerle donatılan Fiat Egea Cross araçlar, 8.848 metrelik Everest Dağı’na eşdeğer bir yüksekliğe Genya Dağı’nda toplam 5 tekrar ile 4 saat 20 dakikada erişti.

8.848 METRELİK EVERESTİNG TIRMANIŞI'NI ARTVİN GENYA DAĞI'NDA GERÇEKLEŞTİRDİ
Editör: Aliağa Medya
04 Haziran 2021 - 22:39

 

Pirelli’nin en yeni lastik teknolojilerini içeren yeni dört mevsim lastikleri Cinturato All Season SF2’nun sürüş güvenliği, dayanıklılığı ve güçlü arazi performansı, dünyada standart bir otomobil ile ilk kez gerçekleştirilen 8.848 metrelik ‘Everesting’ meydan okumasıyla tescillendi. 

29-30 Mayıs tarihlerinde Artvin’deki 1.985 metrelik Genya Dağı’nda gerçekleştirilen meydan okuma, zorlu yol, iklim ve coğrafi koşullara rağmen 4 saat 20 dakika 25 saniye 42 saliselik bir sürede başarıyla tamamlandı. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun (TOSFED) denetiminde gerçekleşen, duayen otomotiv gazetecisi ve Autobest Jüri Üyesi Okan Altan, Fiat Motor Sporları’nın resmi pilotu Fatih Kara, Artvin’de bulunan 1.985 metrelik Atabarı Kayak Merkezi’nin üstündeki Genya Dağı’na tek seferde, 5 kez tekrar yaparak tırmanmayı başardı. Pirelli Cinturato All Season SF2 lastiklerle donatılan Fiat Egea Cross araçlar, proje kapsamında 8.848 metrelik Everest Dağı’na eşdeğer yükseklikteki rotayı başarı ile tamamladı. Everesting tırmanışının ardından Atabarı’nda düzenlenen ödül töreninde Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Spor Faaliyetleri Şube Müdürü Mehmet Başköylü, Okan Altan ve Fatih Kara’ya ödüllerini takdim etti.  

 

Gün içinde 4 mevsimi yaşandığı zorlu Artvin yollarında ‘Everesting’

 

‘Everesting’ tırmanışı için Artvin’de Çoruh nehrinin kıyısından Atabarı Kayak Merkezi’nin üstündeki Genya Zirvesi’ne doğru tam 50 keskin viraja sahip 24 kilometre uzunluğunda bir rota belirlendi. Türkiye’de bir ilk olarak standart otomobille Artvin şehir merkezinden, Genya Dağı’na tırmanış ve iniş sürüşleriyle gerçekleştirilen zorlu dayanıklılık testinde her hava ve zemin koşulunda güvenli sürüş deneyimi sunan Cinturato All Season SF2 dört mevsim lastikler, tek yönü ortalama saatte 49,6 km’lik optimum tırmanma hızıyla test edildi. Soğuk iklimlerde dik tırmanışlar ve aşırı sıcaklıkların otomobillerde lastiklerin önemini ortaya çıkardığı göz önüne alınırsa, ‘Everesting’ Challenge için, tırmanışta ve inişte yaklaşık 8 kilometrelik meskun mahal geçişleri 50 ile 90 km/h hız aralığında geçildi. Cinturato All Season SF2 dört mevsim lastikler, Genya Dağı’nın zirvesine 5 kez arka arkaya başarıyla çıkarak, üstün dayanıklılık, performans, yol tutuş ve güvenlik iddiasını kanıtladı. Ayrıca, tırmanma süresi boyunca Artvin şehir merkezinden Atabarı Kayak Merkezi yönündeki yollar trafiğe kapatıldı ve 216 km’lik, 2 gün süren mücadelenin her anı farklı açılardan videoya çekildi.

 

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Eren Üçlertoprağı, zorlu tırmanış için "Şu anda tüm ülkelerde en zorlu sportif etkinlik olarak kabul edilmeye başlanan 'Everesting', dünyada ilk kez önden çeker standart bir otomobil ve standart lastiklerle federasyonumuz denetiminde gerçekleştirildi. Fiat ve Pirelli gibi iki büyük markanın desteklediği bu tırmanışın hiç durmadan gerçekleştirmesiyle, Everesting Challenge rekoru da kırıldı. Bu etkinliğe desteklerinden dolayı, Artvin Valiliği, Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, Artvin Belediye Başkanlığı, Artvin İl Emniyet Müdürlüğü, Artvin İl Özel İdaresi, Artvin İl Jandarma Komutanlığı ve Artvin halkına teşekkür ederiz" dedi.

 

Pirelli Cinturato lastik ailesinin odağında 70 yıldan uzun zamandır ‘güvenlik’ ve ‘verimliliğin’ yer aldığını vurgulayan Pirelli Türkiye CEO'su Gian Paolo Gatti Comini, “Cinturato ailemizin en yeni üyelerinden SF2 All Season lastikler, yıl boyu karşılaşılan her türlü sürüş koşullarında sınıfının en yüksek performansını sergiliyor. Bu durum, yeni Cinturato’nun önde gelen Alman test kurumu TÜV SÜD tarafından ‘Performance Mark’(1) (Performans İşareti) almaya layık bulunmasıyla da teyit edildi. Pistlerdeki tecrübesini yollara taşıyan Pirelli’nin 150 yıla yaklaşan köklü mirasıyla geliştirdiği lastikler, bugün 3600'den fazla üreticinin OEM homologasyonunu elde etmiş durumda bulunuyor" diye konuştu.

 

Hem lastiklerin hem de otomobilin tüm dayanıklığının aşırı derece zorlandığı bir sınav oldu 


Bir otomobille üstündeki lastiklerinin kullanım performans sınırlarını zorlamak için “Everesting” denemesini başlattıklarını belirten otomotiv gazetecisi Okan Altan ise, “Artvin’de Çoruh kıyısındaki 190 metrelik rakımdan, Genya zirvesine doğru 1.985 metreye tırmandık ve durmadan dönüp yine start noktamıza inip, yine 1.795 metre irtifa kazanmak için tırmanışa devam ettik. Kazandığımız bu irtifaları üst üste 5 kez tekrarlayıp Everest Dağı’nın zirve yüksekliği olan 8.848 metreye ulaşmış, hatta 127 metre bile geçmiş olduk. Pirelli Cinturato All Season SF2, sürüş güvenliğini ve çok yönlülüğü en üst düzeye çıkarmak için hem hamurdan hem de sırt yapısından yararlanan 'uyumlu sırt deseni' sistemiyle bu meydan okumada bize önemli fayda sağladı. Özellikle, dört mevsim lastiklerin sırt deseni ve hamuru, gerek ıslak gerek kuru zeminde düşük ve yüksek hava sıcaklıklarında oldukça iyi performans sergileyerek, çok yönlü kullanım için beklediğimiz performans ve dayanıklılığı sağladı” diye konuştu.

 

Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç ise zorlu ve bir o kadar da keyifli geçen hafta sonu sonrasında tüm ekibe teşekkürlerini sundu. Aytaç “Tofaş’ın 50 yılı aşkın üretim yolculuğunda bir dönüm noktası olan Fiat Egea, 2015 yılı sonundaki lansmanından bu yana toplamda 300 bin adetlik satış rakamıyla ülkemizin en çok tercih edilen modeli oldu.  Bu yılın başı itibariyle yenilenen Egea ailesi ve model gamına eklenen Egea Cross, ürün özellikleri, sınıfının en üst seviyesindeki sürüş destek sistemleri ve bilgi-eğlence teknolojileriyle, aynı zamanda ulaşılabilir olmasıyla tüketicilerin beğenisini kazanmaya devam ediyor. Bizler, Fiat markası ve Fiat Motor Sporları ekibi olarak, Pirelli ve değerli otomobil gazetecisi Okan Altan ile gerçekleştirilen bu özel projede yer almaktan ötürü mutluyuz. Fiat Motor Sporları’nın tecrübeli pilotu Fatih Kara’nın da pilotajıyla; Egea Cross zirveye oynadığını bir kez daha ispatladı. Bu oldukça sert ve kırıcı tırmanış parkurunda Tofaş’ta geliştirilen ve üretilen ilk crossover olan Egea Cross’un dayanıklılığını da bu sayede bir kez daha görmüş olmaktan memnunuz” diye konuştu.

Cinturato All Season SF2’nin performansı önde gelen kurumlar tarafından belgelendi

 

Cinturato All Season SF2 dört mevsim lastikler, Alman test kurumu TÜV SÜD’ün yanı sıra bir Alman referansı Dekra tarafından da kuru zeminde daha kısa fren mesafesiyle mükemmel kontrol sunduğunu, bire bir rakiplerine kıyasla karlı zeminde daha iyi sürüş sağladığını ve hem ıslak hem de karlı zeminde mükemmel frenleme performansı sergilediğini belgelemiş bulunuyor. Tamamıyla yeni jenerasyon bir ürün olan Cinturato All Season SF2, önceki versiyonuna kıyasla kuru zeminde fren mesafesini yaklaşık 3,5 metre ve ıslak zeminde yaklaşık 2 metre kısaltıyor. Önceki versiyonuyla karşılaştırıldığında lastiğin karlı zemindeki performansı da hem yol tutuşu hem de frenleme (yaklaşık 1 metre kazanç) açısından iyileştiriliyor