16 yeraltı tesisi yapılacak

Küresel ısınma ve aşırı su tüketimine bağlı olarak kendini yer yıl daha fazla hissettiren kuraklığa karşı DSİ’den yeraltı hamlesi geldi. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin özel olarak ilgilendiği proje ile DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, İzmir, Manisa ve Uşak’ta 2023 yılına kadar 16 yeraltı tesisi kuracak.

16 yeraltı tesisi yapılacak
Editör: Aliağa Medya
28 Temmuz 2021 - 00:54
Vatandaşın hizmetine sunduğu baraj ve göletlerle Türk tarımını uluslararası alanda rekabet edebilir bir seviyede tutmayı hedefleyen DSİ Genel Müdürlüğü, küresel ısınma ve aşırı tüketime bağlı azalan yeraltı sularının korunması için de seferberlik başlattı.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin özel olarak ilgilendiği proje kapsamında 2023 yılına kadar İzmir-Manisa ve Uşak’ta 16 yeraltı tesisi kurulacak. Giderek daha da derine inen su seviyesi korunmaya çalışılacak.
Birol Çınar: 7 tesis tamamlandı
Yeraltı Suyu (YAS) Suni Besleme Projeleri’nin büyük çoğunluğu DSİ’nin kendi imkanları ile hayata geçirdiğini belirten DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar şuna kadar 16 tesisten 7 sinin bitirildiğini belirtti Çınar “ Tire Eğridere YAS (Yeraltı Suyu) Suni Besleme Tesisini 2019 yılında tamamlamıştık. Geçen yıl ise 5 tesisi birden hizmete sunduk. Bu yıl da Manisa Köseali YAS Suni Besleme Tesisi’ni bitirerek toplam 7 tesisi faaliyete geçirmiş olduk. Şu anda 3 projemiz inşaat, 6 projemiz de planlama aşamasında. Hedefimiz 2023 yılından önce 16 tesisi birden faaliyete geçirmek” diye konuştu. 
Kiraz’a yeraltı barajı
Kiraz Suludere’de inşası süren yeraltı barajını ise 2022 yılında tamamlamayı hedeflediklerinin altını çizen DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, Kiraz Suludere Yeraltı Barajının gövde hacminin 2972 m3 olacağını ifade etti. Çınar barajda 55.000 m3 su tutularak Suludere’de 410 dekar arazinin sulanacağını da vurguladı.
Tire’de 3.5 milyon m3 su depolanıyor
Tire Eğridere YAS Suni Besleme Projesi’nin 2. Etabına geçildiğini açıklayan DSİ 2. Bölge Müdürü Çınar “ Projenin ilk etabını 2019 yılında tamamladık. Şu anda yılda yaklaşık 3.5 milyon m3 suyu tesislerimiz sayesinde yeraltında depoluyoruz. Projenin 2 etabına da start verdik. 2. Etap kapsamında 1 adet regülatör, iletim kanalı ve besleme havuzları inşa edeceğiz. İhalesini mart 2021’de yaptık” dedi.



Tamamlanan YAS Suni Besleme Tesisleri
1-Tire Eğridere YAS Suni Besleme Tesisi
2- Manisa Kabazlı 1 YAS  Suni Besleme Tesisi
3- Manisa Kabazlı 2 YAS Suni Besleme Tesisi
4-Uşak Yeşilkavak 1 YAS Suni Besleme Tesisi
5- Uşak Yeşilkavak 2 Suni Besleme Tesisi
6- Uşak Sivaslı Kuruçay YAS Suni Besleme Tesisi
İnşaat aşamasındaki YAS Suni Besleme Tesisleri
1-İzmir Kiraz Suludere YAS Barajı ve Sulaması
2- Manisa Göbekli 1 YAS Suni Besleme Tesisi
3- İzmir Bergama Kozak Çayı YAS Suni Besleme Tesisi
Planlama aşamasındaki YAS Suni Besleme Tesisleri
1-İzmir Torbalı Fetrek YAS Suni Besleme Tesisi
2- Manisa Gümüşçay YAS Suni Besleme Tesisi
3- Manisa Ahmetli Çıkrıkçı Çayı YAS Suni Besleme Tesisi
4- Manisa Tabak Çayı YAS Suni Besleme Tesisi
5- Manisa Irlamaz YAS Suni Besleme Tesisi,
6- Manisa Şahyar YAS Suni Besleme Tesisi


 
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam