Yasaklar Yaklaşıyor Şimdi Balık Yeme Zamanı

İzmir’in balığı ve yöreye özgün balık yemekleriyle ünlü ilçesi Foça’da balıkçılar vatandaşa çeşidin bolluğu, fiyatın uygunluğu ve sağlık için balık tüketme çağrısı yaptılar.

 Yasaklar Yaklaşıyor Şimdi Balık Yeme Zamanı
Editör: Aliağa Medya
28 Mart 2020 - 17:29

İzmir’in balığı ve yöreye özgün balık yemekleriyle ünlü ilçesi Foça’da balıkçılar vatandaşa çeşidin bolluğu, fiyatın uygunluğu ve sağlık için balık tüketme çağrısı yaptılar. Foça Balık Hali esnafı Koronavirüs salgını nedeniyle lokanta ve restoranların kapanmasını, balık büfelerinin sadece paket servis olarak hizmet vermesini, vatandaşın bol balık yeme fırsatı olarak değerlendirmesini önerdiler.   

FOÇALI BALIKÇILAR HER ŞEYE RAĞMEN HER GÜN DENİZE AÇILIYOR  

Balıkçılar; yaşanan salgın sıkıntısına rağmen küçük tekneleriyle her gün balığa çıktıklarını, yakaladıkları balıkları günlük tüketim için  Foça Balık Hali’nde ve ilçedeki kendi tezgahlarında direkt vatandaşa satmaya çalıştıklarını belirttiler. Teknesiyle avdan dönen balıkçılardan İbrahim Güleç; büyük emek harcadıklarını, ancak bol ve lezzetli deniz ürünlerini düşük  fiyatlarla satmaya çalıştıklarını söyledi. İbrahim Güleç; “ Şu an balıkçılarımızın en az yarısı her şeye rağmen işlerine ara vermeden her gün denize açılıyorlar. Başka gelirleri , başka geçim kaynakları yok. Balık durumu iyi. Ancak satışlar şu an iyi değil.  Hal’e yada elden satmaya çalışıyoruz. Ama fiyatlar çok düşük.” Dedi.

FİYATLAR UCUZ YASAKLARA AZ KALDI BALIK TÜKETİN

Foça Balık Hali esnaflarından Menderes Gün  Hal’e günlük taze ve bol balık geldiğini, Hal’de balığa rağbet olduğunu ve yasakların başlamasına kısa bir süre kala vatandaşları bol balık tüketmeye davet ettiklerini söyledi. Menderes Gün; “ Her gün bol balık geliyor. Fiyatlarımız ucuz. Bu günlerde en çok deniz levrekleri, hamsi ve sardalya satıyoruz. Her tür balığımız mevcut.  Halkın ilgisi de var. Tabii sokağa çıkamama ve işyerlerinin kapalı olması durumundan dolayı biraz azalma var.  Teknecilerimiz her akşam denize açılıyor. Sabah tezgahlarımızda günlük taze balık oluyor. İsteyen sabah 09.00 da mezattan isteyen dükkanlarımızdan balığını alıyor. Şimdi hamsi sardalya dönemi. Levrek, Foçanın ünlü barbunları,  çipura, topan kefal, normal kefal, sargoz, turna, zargana, dil’in  yağlanmış ve en lezzetli zamanları. Balık çok yararlıdır. Omega oranı yüksektir.  Ettende tavuktan da daha iyidir. Fiyatlarımızda düşük. Herkese balık yemesini tavsiye ederim. “dedi.

Tezgahlarda hamsi ve sardalyanın 5 -15, Deniz Çipurası ve Levreği’nin 40-60, barbun ve tekir’in 40-50, Fener Balığı ve Çimçim Karides’in 50 -60 liradan satıldığına dair etiketler yer alıyor.  

Balık hali esnafı, salgın için hijyen önlemleri aldıklarını, sabah 08.00 akşam 20.00 saatleri arasında açık olduklarını, vatandaşa önce sağlık dileyerek uygun olanları lezzetli ve ucuz balık almaları için hal’e beklediklerini söylediler.