VALİLİKTEN HAYVAN İTHALATINA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME

İzmir Valiliği tarafından 30 ilçe kaymakamlığına gönderilen yazıda Egzotik Hayvan, amfibik hayvan ile omurgasızlar hayvanlara ilişkin alınan Covid­-19 tedbirleri kapsamında bilgi verildi.

 VALİLİKTEN HAYVAN İTHALATINA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME
Editör: Aliağa Medya
10 Ağustos 2020 - 16:03

Valilikten gönderilen yazıda hangi amaçla olursa olsun tüm ülkelerden gelen egzotik hayvanlar ile omurgasızlar, amfibik hayvanlar, köpek, kedi, gelincik, süs balıkları, sürüngen, kemirgen, evcil tavşan getirilmesine ilişkin alınan tedbirler daha önceden bilgilendirme yapıldığı hatırlatıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Bilimsel Danışına Kurulu önerileri doğrultusunda çeşitli tarihlerde alınan kararlara ilave olarak Bilimsel Danışma Kurulu'nun 8 Ağustos 2020 tarihli, Covid-19 kapsamında tatlı su, tuzlu su ve akvaryum balıklarının ithalatı ve bilimsel amaçlı laboratuvar hayvanlarının kullanımı hakkındaki görüşlerine yer verildi.
 

TATLI SU VE TUZLU SU BALIKLARI TEHDİT OLUŞTURMUYOR

Bilimsel Danışma Kurulu'nun görüşlerine göre ticari kapsamda; egzotik hayvanlar, omurgasızlar, amfibik hayvanlar, köpek, kedi, gelincik, sürüngen, kemirgen, tavşan, kuşların ülkeye girişinin askıya alınma kararının uygulanmasına devam edilecek. İnsan tüketiminde kullanılan tatlı su ve tuzlu su balıkları gibi su ürünlerinin ise COVID-19 etkeni olan SARS-CoV-2 bulaşında rolünü kanıtlayan bilimsel bir veri olmadığından bu su ürünlerinin canlı veya donmuş olarak ithalatında olumsuzluk görünmediğinden ithalatına devam edilecek. Öte yandan kurulun görüşlerinde su ürünlerinin hazırlanmasında, dışardan bulaşın önlenmesi için genel hijyen tedbirlerinin alınması, gıda hazırlığında koruyucu ekipman kullanması ve gıdaya temas öncesi ve sonrası el hijyeninin sağlanmasın önemine verilmesi istedi. Süs amaçlı kullanılan akvaryum balıklarının ise COVID-19 etkeni olan SARS-CoV-2 bulaşmasında rolünü kanıtlayan bilimsel bir veri olamadığı belirtildi.

DENEY HAYVANLARININ İTHALATI ÖNEMLİ

Kurul görüşlerinde Türkiye’de bilimsel amaçlı araştırmalar için çalışmalarda deney hayvanlarına ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek bilimsel çalışma amaçlı bulundurulan laboratuvar hayvanlarının, laboratuvar koşullarında ve kontrollü ortamlarda olacakları için, halk sağlığı açısından tehdit oluşturmayacağından ihtiyaç duyulan deney hayvanlarının ithalatına müsaade edilmesinin bu tür çalışmaların yapılabilmesi için önemli olduğunu belirtti.