Utku Gümrükçü: "Çiğli 'insan hakları kenti' olacak!.."

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, başkanlık koltuğuna oturduğu günden bugüne Çiğli’deki değişimi ve bundan sonraki projelerini Radyo Trafik İzmir’e anlattı

Utku Gümrükçü: "Çiğli 'insan hakları kenti' olacak!.."
Editör: Aliağa Medya
15 Ekim 2019 - 22:44

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, başkanlık koltuğuna oturduğu günden bugüne Çiğli’deki değişimi ve bundan sonraki projelerini Radyo Trafik İzmir’e anlattı. İlçedeki ulaşım sorunundan, çöp sorununa kadar her şeye değinen Gümrükçü, “Temelde ‘İnsan Hakları Kenti’ olma vizyonumuz var.” dedi. Radyo Trafik İzmir aracılığıyla Çiğlililere müjdeler de veren Utku Gümrükçü’nün olası İstanbul depremi hakkında sözleri de dikkat çekiciydi.


Utku Gümrükçü:


Radyo Trafik İzmir’de yayınlanan “Başkanlar Trafikte” programının bu haftaki konuğu Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’ydü. Radyo Trafik İzmir Yayın Sorumlusu Esra Balkanlı’nın sorularını yanıtlayan Gümrükçü çarpıcı açıklamalarda bulundu. Utku Gümrükçü’nün gündeminde Çiğli’de şimdiye kadar yapılanlar, projeler, ulaşım sorunları ve deprem başta olmak üzere birçok konu vardı.

HAYATIN İÇİNDE BİR BAŞKAN

Trafik yaşamamak için güne erken başladığını belirten Gümrükçü, “En son İZBAN’a geçen hafta perşembe günü bindim, otobüse bu ara binemedim. Sosyal medyada instagram ve twitter hesaplarımı kendim yönetiyorum. Mesaiye başlamadan hesapları kontrol edip, gelen mesajlara cevap veriyorum, ya da ilgili müdürlere iletiyorum. Sorunlar gün içinde çözülüyor, mutlu oluyorum. Mahalleleri gezmeye devam ediyoruz, önümüzdeki 5 sene boyunca gezmeye devam edeceğiz. Çiğlililer WhatsApp üzerinden de bana ulaşabilirler. Bana ulaşamayan vardır ama bu sayı çok azdır.” şeklinde konuştu.

ÇİĞLİ BELEDİYESİ’NDE NELER DEĞİŞTİ?

Çiğli Belediye Başkanlığı koltuğunda 7 ayı geride bırakan Utku Gümrükçü, belediyede yaşanan kurumsal değişimi şöyle anlattı:

“Çiğli’de kadın müdür sayısı arttı, müdürlerimizin yaş ortalaması düştü. Biz göreve geldiğimizde 3 olan kadın müdür sayısı 7’ye yükseldi. Kadın Belediye Başkan Yardımcısı sözüm vardı, bu hedefimiz doğrultusunda devam ediyoruz. Kurumsal yapılanmamız devam ediyor, dönüşüm kolay değil. Önümüzdeki bir yıl içinde tam oturmuş belediye yapısına kavuşacağız. Toplumda sorun olarak beliren problemler için yeni birimler kuruyoruz. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi ve Sürdürülebilirlik Birimi gibi birimler kuracağız. Kadın ve Aile Müdürlüğü, Spor Müdürlüğü gibi birimler kurduk. Böylece vatandaş belediyeye geldiğinde işin uzmanlarıyla konuşuyor. Toplumda kim varsa onun karşılığı olan, sorunları en iyi bilen ve en iyi çözümleri üreten belediye olmayı hedefliyoruz.”

KATILIMCI BELEDİYECİLİK

“Vatandaşımızla birlikte Çiğli’nin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Türkiye’de ilk defa mahallelerde sandıklar kurarak, katılımcılık sağlamaya çalışıyoruz. Sorunları sadece başkan bilmesin, vatandaşın da ihtiyaçlarını, dertlerini, çözüm önerilerini öğrenerek daha doğru hizmet götürmek için bunu yapıyoruz. Kanaat önderleriyle toplantılar yapıyoruz. Mahalle Meclisi alt yapısı oluşturmaya çalışıyoruz. 2020 içinde her mahallede bir sorunu çözmek için yol haritası çıkarıyoruz. Türkiye'de olduğu gibi Çiğli'de de nüfusun yarısı kadın... Kadını özgürleştirip, ekonomik anlamda rahatlattığımızda Türkiye’nin geleceğini belirleyebiliriz. Destekleme politikası olmadan eşitliği sağlayamayacak durumdayız. Bundan yola çıkarak belediyemizde Kadın ve Aile Müdürlüğü kurduk. “Dünyayı değiştirmek için önce kendinden, Çiğli’yi değiştirmek istiyorsan önce Çiğli Belediyesi’nden başla” politikasını benimsedik. Bizim temel felsefemiz bu.”

“İNSAN HAKLARI KENTİ” VİZYONU…

Çeşitli farkındalık eğitimleri yaptıklarını kaydeden Gümrükçü, “Temelde ‘İnsan Hakları Kenti’ olma vizyonumuz var. Birkaç tane daha Kadın Kooperatifi kurmak istiyoruz. ‘Üretici pazarı’ projelerimiz var, 7 gün işleyen bir sistem kurmak istiyoruz. Yakında bunlara başlıyoruz.” ifadelerini kullandı. “Hane halkının gelirini artırıp, cebinden ekstra para çıkmasını önleyeceğiz.” diyen Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü,  yaşlılarla ilgili ciddi çalışmalarının olduğunu, yatalak hastalarla ilgili onların temizlenmesiyle ilgili bir projeye de başlayacaklarını kaydetti.

ÇOCUKLAR VE CAN DOSTLARIMIZLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR

Utku Gümrükçü, her ayın ilk cuması Çiğli Belediyesi çalışanlarının evcil hayvanlarıyla birlikte mesaiye geldiklerini hatırlatarak, “Can dostlarımızla beraber yaşamayı öğrenmemiz lazım. İnsanlar arasında bir eşitlik ve sevgi azken, hayvan sevgisini diri tutmak gerekiyor, onlar düşmanımız değil dostumuz. Öncü olduğumuzu düşündüğümüz bir yol izliyoruz.” şeklinde konuştu. Çocuklara yönelik yaptıkları çalışmalara da değinen Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü, çocukları tiyatroyla buluşturduklarını, atıl durumdaki bir TIR’ı düzenleyerek,  hayvan sevgisi ve insan sağlığını konu edindikleri, belediye personelinin oynadığı tiyatro oyunlarını mahallelerde sergilediklerini de kaydetti. Yaz konserlerini de bu TIR ile yaptıklarını ve Çiğli’yi bir sahneye çevirdiklerinden bahseden Gümrükçü, bu TIR’ı mobil kreşe çevirme hedeflerinin olduğunu da bildirdi.

ÇİĞLİ’DEKİ ULAŞIM SORUNLARI

Radyo Trafik İzmir dinleyicilerinden gelen soruları da yanıtlayan Gümrükçü, Ataşehir ile Mavişehir arasındaki Çevre Yolu üzerinden geçen köprüde yayaların ve bisikletlilerin yaşadığı sıkıntılar hakkında gelen bir mesaj üzerin; “O yol Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda. Orada bir çalışma yapamıyoruz. Karayolları Bölge Müdürü’nden randevu talep ettim, bu konuları konuşacağım. Çiğli’ye ulaşım için bağlantı yollarının da artırılması gerekiyor. Bu konuyu da ileteceğim. Umarım hızlı bir sonuç alırız. Köprünün diğer tarafından İstasyonaltı Pazar Yeri’ne geçiş yapamayan vatandaşlarımız için Mavişehir tarafında pazar yeri yapılacak bir yer olup olmadığına bakalım.” dedi.

TRAMVAY MÜJDESİ

Başkan Gümrükçü, Radyo Trafik İzmir canlı yayınında Çiğlililere bir de müjde verdi:

“Çiğli Tramvayı çalışması da devam ediyor. Projedeki eksilikler tamamlandı, onun da müjdesini vereyim. Herhalde İzmir Büyükşehir Belediyesi projenin son halini bu hafta bakanlığa gönderecek. Çiğli Tramvayı’nın yapımına başlandıktan 6-7 ay sonra Çiğli Bölge Hastanesi'ne ulaşım sağlanabilecek. 2 yıl içinde de projenin tamamı biter.”

OTOPARK PROBLEMİ

Utku Gümrükçü, kent içindeki trafiği oluşturan sorunların en başında yanlış parkların geldiğinin üstüne vurgu yaparak, “Burada otopark ihtiyacı ön plana çıkıyor. 5 içinde İzmir Büyükehir Belediyesi ile birlikte bir tane otopark yapacağız. Onun dışında Köyiçi'nde bir imar düzenlemesi yaptıktan sonra otopark alanları ortaya çıkaracağız. Bu konudan ben de rahatsızım, üzerinde çalışıyoruz. Belediye binası önünde, Anadolu Caddesi'ndeki dolmuş ve servislerin beklemelerini önlemek için çalışmalar yapılabilir, yapmalıyız!” diye konuştu.

BİSİKLET YOLLARI PROJESİ

Çiğli Belediye Başkanı’nın gündeminde bisiklet yollarıyla ilgili çalışmalar da vardı. Pazar günü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile yaptıkları toplantıyı hatırlatan Gümrükçü, “Yaptığımız toplantıda başkanımızın her ilçede bir köye düzenleme yapılması ve bisiklet yolları konusunda önerisi oldu. Belirlediğimiz yerlerdeki çalışmaların bir kısmını biz, bir kısmını Büyükşehir Belediyesi yapacak. Bu doğrultuda EVKA-2’den başlayıp, Güzeltepe, Egekent ve Harmandalı’na kadar uzanan bir bisiklet yolu projemiz var.” sözleriyle Çiğlililere yeni bir müjde verdi.

GÜMRÜKÇÜ’DEN “ULAŞIM TOPLANTISI” FİKRİ

Hastaneler, üniversite, sanayi sitelerine ev sahipliği yapan Çiğli’nin ciddi bir trafik sorunu yaşadığından söz eden Utku Gümrükçü, “Otobüs güzergahları, kavşak düzenlemeleri, yollar konusunda uzman arkadaşlarımızı görevlendirdik. Belki de büyükşehirin yaptığı ulaşım toplantısının bir benzerini biz de Çiğli’de yapabiliriz. Bürokratların da katıldığı, vatandaşlarımızın ulaşım sorunlarının dinleneceği yer bir toplantı da düzenleyebiliriz.” açıklamasını yaptı.

ÇİĞLİ’DEKİ “ÇÖP” SORUNU

Yine Radyo Trafik İzmir dinleyenlerinden gelen bir soru üzerine “Çiçek gibi Çiğli'yi yaratmak istiyoruz.” ifadesini kullanan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Çöp tesisinin taşınması için uzun bir süreye ihtiyacımız var. Taşınma gecikeceği için çöpten elektrik üretilmesine ilişkin bir karar alınmıştı. 28 Ekim'de tam randımanlı bir şekilde çöp tesisinde elektrik üretimine başlanacağını dün akşam İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ilan etti. Çöpten elektrik üretilmeye başlandığında koku ve sağlık problemi çözülecek diye düşünüyorum. Biz de çöp kamyonlarının güzergahını değiştirirsek, mahalle arasından geçmeleriyle oluşan sorun da çözülecek.” dedi.

“TÜRKİYE’NİN BAĞIMSIZLIĞI TEHLİKEYE GİRER”

Son dönemde yine gündeme gelen deprem gerçeğiyle ilgili çarpıcı ifadeler kullanan Gümrükçü, “17 Ağustos depreminin ardından 20 senede bir ilerleme kaydedemedik. O dönemden sonra alınan vergilerle oluşturulan yeni gelir kaynaklarının bu işlere harcandığından emin değilim. Deprem Türkiye'nin en büyük tehlikelerinden bir tanesi. İstanbul depremi konuşuluyor, 7 şiddeti üzeri bir deprem Türkiye'nin bağımsızlığı dahil her şeyini tehlikeye atacak bir sonuç doğurabilir. Sanayinin yüzde 50’si, ekonominin büyük bölümü o bölgede dönüyor. dedi.

ÇİĞLİ DEPREME HAZIR MI?

Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yaşamak zorunda olduğunu da bildiren Başkan Gümrükçü, sözlerini şu ifadelerle tamamladı.

“Türkiye depreme hazır değil ki Çiğli hazır olsun... İzmir de fay hattında olan bir kent. Daha önceki yıllarda bir inşaat mühendisi olarak benim de katıldığım, gönüllü eğitmenlerle bir deprem semineri yapmıştık, aynı çalışmayı Çiğli'de yapmak istiyoruz. Afet toplanma bölgeleri imar planlarında yer alıyor. Bu alanların AFAD'a işlenmesi ve kabul edilmesi gerekiyor. Bu hafta AFAD ile toplantımız var. AKUT ile bir birliktelik yapıp İzmir'de öncü olmak istiyoruz. Aynı zamanda Çiğli’nin kendi içinde bir depremselliği var. Konut stoğu kalitesiz. Yapacak çok işimiz var. Depreme hazır değiliz ama hazır olmamız lazım.”




Kaynak: İzmir Basın Grubu