Türkiye'nin İlk İlçe Atlası "Aliağa Coğrafya Atlası" Okuyucu İle Buluştu

Aliağa’nın 8 bin 500 yıllık uygarlık birikimini, kültürünü, coğrafik yapısını, arkeolojisini ve balıkçı kasabasından dev bir sanayi kentine hızla dönüşümünü kültür yayınları ile gelecek nesillere ulaş

Türkiye'nin İlk İlçe Atlası "Aliağa Coğrafya Atlası" Okuyucu İle Buluştu
Editör: Aliağa Medya
21 Mart 2019 - 00:04
Aliağa’nın 8 bin 500 yıllık uygarlık birikimini, kültürünü, coğrafik yapısını, arkeolojisini ve balıkçı kasabasından dev bir sanayi kentine hızla dönüşümünü kültür yayınları ile gelecek nesillere ulaştırmayı amaç edinen Aliağa Belediyesi, bu kapsamdaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Myrina ve Gryneion ile Aiol kentlerinin en büyüğü ve en önemlisi olan Kyme’ye ev sahipliği yapan Aliağa’nın zengin tarihini gün yüzüne çıkartmak isteyen Aliağa Belediyesi, son dört yıldır tarih ve arkeoloji alanındaki akademik çalışmalara büyük destek veriyor. Akademik alanda yapılan çalışmalar, akademisyenler tarafından ortaya çıkarılan on binlerce gravür, resim, harita, fotoğraf gibi tarihi belge niteliğindeki bilgiler derlenerek “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında eşsiz bir arşiv oluşturuluyor.

Kurulduğu 1952 yılından bugüne kültür alanında özellikle son dört yılda yaptığı akademik araştırmalar ile dev bir kültür hamlesi başlatan Aliağa Belediyesi, Aliağa hakkında bugüne kadar yapılmış birçok araştırmayı, tarihsel belge niteliğindeki yüzlerce yerli ve yabancı belgeyi “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında yayımladığı kitaplarda derliyor.

“Aliağa Kent Kitaplığı” Aliağa Belediyesi basın danışmanlığı koordinesi altında basın bürosu tarafından 19 kitap olarak projelendirildi. Yunan, Alman, Macar, Avusturya, Bulgaristan, İngiliz, İtalyan, ABD Boston ve İngiltere British Müzesinde yer alan Aliağa ile ilgili kaynaklar bir araya getirildi ve bir kısmı konunun uzmanları tarafından Türkçeye çevrildi.

19 kitap olacak şekilde derleme çalışmaları sonlandırılan 10 kitap basılarak okuyucu ile buluştu. 4 kitap baskı aşamasında 5 kitabın ise yazımı devam ediyor.

Aliağa Kent Kitaplığı”ndaki eserler okurlara, tarih severlere ve tüm akademi bilim dünyasına ücretsiz olarak hediye ediliyor. Vatandaşlar kitaplara Aliağa Belediyesi Hilal Masa’dan, Aliağa Belediyesi Nadir Nadi Kütüphanesi’nden, belediye dış hizmet birimlerinden ve muhtarlıklardan ücretsiz edinebiliyor.

Aliağa Belediyesi, “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında yayımladığı 120 sayfalık “Aliağa’nın Antik Kentleri”, 432 sayfalık ‘Aliağa Çevresi ile Birlikte, Güzelhisar’, 320 sayfalık “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Belgeler ve Yeni Araştırmalar, 1.Cilt”, 600 sayfalık “İlk Çağ’dan 21. Yüzyıla Aliağa Tarihi”, 400 sayfalık ‘Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle Geçmişten Günümüze 1.Aliağa Sempozyumu’, 446 sayfalık “Myrina ve Gryneion, Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Son Araştırmalar ve Disiplinler Arası Çalışmalar, 2.Cilt”, 215 sayfalık “Tapu Tahrir Defterlerine Göre 16. Yüzyılda Güzelhisar”, 247 sayfalık “Seyyahların İzinde Aliağa ve Çevresi 17-20. Yüzyıl”, 200 sayfalık “Aliağa ve Çevresindeki Antik Kentler, Kyme, Myrina, Gryneion, Tisna, Elaia, Aigai, Larisa” ile serinin ilk çocuk kitabı 80 sayfalık “Aliağa ve Çevresinde Oynanan Geçmişten Günümüze Çocuk Oyunları” okurlarla buluşturuldu.

Toplam 3 bin 60 sayfadan oluşan ve baskıları hızla tükenen kitapları edinemeyen okurlar başucu niteliğindeki kitapların pdf formatlarına http://aliaga.bel.tr/yayinlarimiz/ bölümünden ulaşabiliyor. Vatandaşlar kitapları cihazlarına indirebiliyor, okuyabiliyor hatta görme engelli vatandaşlar için oluşturulmuş sesli kitap uygulaması sayesinde de kitapları dinleyebiliyor. Ayrıca, Aliağa Belediyesi tarih severler için tüm kitapları pdf formatlarında CD ve Mini DVD olarak da vatandaşlarına sunuyor.

“ALİAĞA COĞRAFYA ATLASI”
Aliağa Kent Kitaplığı serisinin 10.yayını 120 sayfalık Aliağa Coğrafya Atlası, Doç. Dr. Emre Özşahin ile Dr. Öğr. Üyesi İlker Eroğlu tarafından hazırlandı. Türkiye’nin ilk ilçe atlası olma özelliğine sahip büyük boy eser Aliağa ile ilgili coğrafi verilerin toplanması, görselleştirilmesi, analizi ve dağıtımı bakımından da önem taşıyor.

HARİTA VE FOTOĞRAF İÇERİĞİYLE DESTEKLENDİ
Kritik analitik düşünce perspektifinde ve ortak hafıza ekseninde hazırlanan “Aliağa Coğrafya Atlası”, ilçenin jeolojik, jeomorfolojik, iklim, hidrografya, toprak, bitki örtüsü, nüfus ve yerleşme, tarım ve hayvancılık, arazi kullanımı, sanayi ve ticaret ile turizm özelliklerini okuyucuya tanıtıyor. Ayrıca yayın zengin bir harita ve fotoğraf içeriğiyle desteklendi. Aliağa Belediyesi’nin destekleriyle hazırlanan çalışma Aliağa ve coğrafya bilimi adına önemli bir görsel başvuru kaynağı olacak. Diğer yandan bu çalışma sayesinde üretilen yazılı ve görsel veriler başta yöre insanı olmak üzere turistlere, yatırımcılara ve bilimsel çalışma yapacaklara ışık tutacak. “Aliağa Coğrafya Atlası” Türkiye’nin diğer ilçeleri başta olmak üzere çeşitli büyüklükteki diğer idari yapılara da örnek olacak.

Türkiye’nin İlk İlçe Atlası

İlk kez Aliağa Belediyesi tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin ilk ilçe atlası her kesimden okuyucuya hitap edebilmesi için, her bölümün başına konu hakkında genel özelliklerini içeren temel bilgiler verildi. Böylece okura, kitap içerisindeki bölümlere ait özet bilgilerle bir çerçeve çizildi.

Atlasın içinde yer alan bilgiler, farklı kişi, kurum ve kuruluşlardan alınan tematik haritalar veya istatistiksel verilerin arazi çalışmaları eşliğinde toplanan yersel verilerle birleştirilip, bilgisayar ortamında işlenmesi sayesinde elde edildi. Stratejik konumu, köklü arkeolojik ve tarihi değerleri, zengin doğal kaynakları, yüksek katma değerli ürün üretimi odaklı sanayi yapısı ile hem bölge hem de ülke genelinde yüksek potansiyel taşıyan Aliağa coğrafyasının görsel açıdan okuyucuya sunulması ve ilçenin mekânsal olarak haritalanabilen yönlerinin tanıtılması amaçlandı.

İÇİNDEKİLER:
1. Coğrafi Konum
2. Jeolojik Özellikler
3. Jeomorfolojik Özellikler
4. İklim Özellikleri
5. Hidrografya Özellikleri
6. Toprak Özellikleri
7. Bitki Örtüsü Özellikleri
8. Nüfus ve Yerleşme Özellikleri
9. Tarım ve Hayvancılık Özellikleri
10. Arazi Kullanım Özellikleri
11. Sanayi ve Ticaret Özellikleri
12. Turizm Özellikleri

ŞEKİL LİSTESİ
*Aliağa ilçesinin coğrafi ve idari konumu
*Aliağa ilçesinin konumu ve fiziki haritası
*Aliağa ilçesinin yükselti basamakları haritası
*Kayaç döngüsü
*Jeolojik zamanlar tablosu
*Aliağa ilçesinin jeoloji haritası
*Aliağa ilçesinde yayılış gösteren kayaçların jeolojik zamanlara göre dağılış haritası
*Aliağa ilçesinde yayılış gösteren kayaç topluluklarının kayaç türlerine göre dağılış haritası
*Aliağa ilçesi ve yakın çevresinin fay ve deprem dağılış haritası
*Aliağa ilçesinin fay yoğunluğu ve başlıca fay zonları haritası
*Yer Şekillerinin başlıca gösterimi
*Aliağa ilçesinin jeomorfoloji haritası
*Dumanlıdağ volkanik kütlesinin oluşumu ve gelişimi
*Aliağa ilçesinin dağ ve tepeleri haritası
*Aliağa ilçesindeki volkanik alanların dağılış haritası
*Aliağa ilçesindeki ovaların dağılış haritası
*Aliağa ilçesinde yükselti basamaklarının kapladığı alan
*Aliağa ilçesinin topografya haritası
*Aliağa ilçesinde eğim (%) sınıflarının kapladığı alan
*Aliağa ilçesinin eğim haritası
*Yerküre atmosferinde görülen hava olayları ve canlı yaşamına etkileri
*Aliağa meteoroloji istasyonuna ait sıcaklık ve yağış grafiği
*Aliağa ilçesinin yıllık ortalama sıcaklık dağılışı haritası
*Aliağa ilçesinin yıllık toplam yağış dağılışı haritası
*Aliağa ilçesinin yıllık ortalama rüzgar frekans gülü ve değerleri
*Aliağa ilçesinin yıllık ortalama rüzgar hızı haritası
*Yeryüzündeki su döngüsünün Şematik gösterimi
*Aliağa ilçesinin hidrografya haritası
*Toprak ve ilişkili olduğu doğal küreler
*Aliağa ilçesindeki toprak türlerinin dağılışı
*Bitki örtüsünün doğal sistemdeki yeri

*Aliağa ilçesinin doğal bitki örtüsü haritası
*Nüfus ve yerleşme arasındaki ilişki
*Aliağa ilçesinin 1970 yılı nüfus dağılış haritası
*Aliağa ilçesinin 1980 yılı nüfus dağılış haritası
*Aliağa ilçesinin 1990 yılı nüfus dağılış haritası
*Aliağa ilçesinin 2000 yılı nüfus dağılış haritası
*Aliağa ilçesinin 2010 yılı nüfus dağılış haritası
*Aliağa ilçesinin 2017 yılı nüfus dağılış haritası
*Türkiye, İzmir ve Aliağa ilçesinin 2017 yılı nüfus piramitleri
*Aliağa ilçesinin erkek nüfus dağılış haritası
*Aliağa ilçesinin kadın nüfus dağılış haritası
*Aliağa ilçesinin mahalle sınırları haritası
*Tarım ve hayvancılık özellikleri ve arasındaki ilişki
*Aliağa ilçesinde büyükbaş hayvan sayısı (sığır) yoğunluğunun dağılış haritası
*Aliağa ilçesinde koyun sayısı yoğunluğunun dağılış haritası
*Aliağa ilçesinde keçi sayısı yoğunluğunun dağılış haritası
*Aliağa ilçesinde toplam hayvan sayısının dağılış haritası
*Arazi kullanımı ve mekan arasındaki ilişki
*Aliağa ilçesinin arazi kullanım haritası
*Sanayi ve ticaret arasındaki ilişki ve etkileşim
*Aliağa ilçesinde sanayi tesislerinin dağılışı ve yoğunluğu haritası
*Turizmin genel özellikleri ve ilişkileri
*Aliağa ilçesi ve yakın çevresindeki turizm değerlerinin dağılış haritası

Görüntünün olası içeriği: iç mekan

Fotoğraf açıklaması yok.








Cumhur İttifakı MHP Aliağa belediye Başkan Adayı Serkan Acar

#Aliağa #AliağaBelediyeBaşkanAdayı #Aliağaserkanacar