Türkiye'de ilk defa Menemen'de Sık Dikim ve Telli Terbiye ile incir yetiştirildi

İzmir’in Menemen ilçesinde incir üretiminden daha fazla verim alabilmek için Türkiye’de bir ilk olan Sık Dikim ve Telli Terbiye sistemi ile incir yetiştirildi.

Türkiye'de ilk defa Menemen'de Sık Dikim ve Telli Terbiye ile incir yetiştirildi
Editör: Aliağa Medya
10 Eylül 2020 - 02:32
Dar alanda daha fazla incir ağacı yetiştirebilmek ve daha fazla ürün alabilmek adına Aydın İncir Araştırma Enstitüsü tarafından araştırma konusu yapılarak İncir de Sık Dikim ve Telli Terbiye sistemi çiftçi koşullarında Türkiye’de ilk defa Menemen’in Doğa Mahallesinde (DoğaKöy) Mehmet Turgut’un bahçesinde denendi.  Menemen’de incir üretimi ticari anlamda sofralık Bardacık çeşidi ile Bozalan Mahallesinde (Bozalan Köyü) yapılmakta. Yeni denemesi yapılan sistem başarılı olduğunda İlçe Tarım Müdürlüğünün katkılarıyla Bozalan Mahallesinde de denenerek daha az alanda daha fazla incir ağacı yetiştirip maksimum ürün alınmaya çalışılacak.



Düzenlenen törenle önceden dikimi yapılan incir ağaçlarının mahsulü toplandı. Törene AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, İlçe Jandarma Komutanı Atilla Vurganer , AK Parti Menemen İlçe Başkanı Muzaffer Sıtkı Yüksel, İl Tarım Müdürü Mustafa Özen, İlçe Tarım Müdürü Celal Sayılır, Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, Menemen Ticaret Odası Başkanı İzzet Süsoy, Menemen Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü Üzeyir Karaca, Menemen Devlet Hastanesi Başhekimi Yalçın Yıldırım, İlçe Sağlık Müdürü Yıldıray Çiğirgil, Katip Çelebi Üniversitesi Genel Sekreteri Nurettin Memur, Diğer İlçe Tarım Müdürleri, muhtarlar ve çiftçiler katılım sağladı.
 

Tören’de konuşan Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, “Çok kıymetli genel başkan yardımcım, il tarım müdürüm, genel sekreterim, çok kıymetli muhtarlarım, çok kıymetli çiftçi dostlarım, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Aydın İncir Araştırma enstitüsünün böyle kıymetli bir çalışmayı, Menemenimize bağlı doğa köyümüzde başlatmasından dolayı duyduğum memnuniyeti öncelikle ifade etmek istiyorum.
Sayın ilçe müdürümüz, il müdürümüz konuşmalarında teknik ağırlıklı birtakım bilgiler bize takdim ettiler. Özellikle 2050 yılında kişi başına düşecek tarımsal alanın %50 daralması meselesi, fevkalade önemli olmakla beraber bu tarz çalışmaların öneminin ne aşamada ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oluyoruz.