Türkiye 6 tesis ile AB Gemi Geri dönüşüm listesinde..

Avrupa Birliği Onaylı Gemi Geri Dönüşüm Listesi’nde Türkiye başarısı Avrupa Komisyonu Onaylı Gemi Geri Dönüşüm Listesi'ne Türkiye’den 3 firmada daha listeye dâhil oldu. Böylelikle AB Komisyonunda yer alan Türk firma sayısı 6’ya yükseldi

Türkiye 6 tesis ile AB Gemi Geri dönüşüm listesinde..
Editör: Aliağa Medya
29 Ocak 2020 - 02:40

.Avrupa Komisyonu Onaylı Gemi Geri Dönüşüm Listesi'ne Türkiye’den 3 firmada daha listeye dâhil oldu. Böylelikle AB Komisyonunda yer alan Türk firma sayısı 6’ya yükseldi

 
Avrupa Komisyonu’nun 2013 yılında yayımladığı AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği ile AB bayraklı gemilerin yönetmelik gereklerini yerine getiren ve listeye dâhil olan ülkelere gönderme kararı aldığını duyurmuştu.

Bu süreçten sonra 31 Aralık 2018’de yürürlüğe giren ve uygulanmaya başlanan Avrupa Geri Dönüşüm Yönetmeliği ile Avrupa Birliği bayraklı gemilerin AB Gemi Geri Dönüşüm listesine dâhil olmayan tesislere gönderilmesinin yolu kapanmıştı. Yeni Yasa, AB Bayraklı gemilerin OECD ülkeleri dışında kalan ülkelerde yer alan tesislerde minimum çevresel ve emniyet koşulları yerine getirerek yasal olarak geri dönüştürülebilmesine imkân sağlamaktı. Bu sayede gemi sahipleri gemi geri dönüşüm kriterlerini sağlayan tesisleri "AB Listesi" içinden seçebilecekler.

Halen, 26 Avrupa Birliği ülkesi ve 1 Amerikan geri dönüşüm firmasının yer aldığı AB Gemi Geri Dönüşüm tesisleri listesinde Türkiye’den Leyal, Leyal Demtaş ve Işıksan firmaları geçtiğimiz yıllarda listeye dahil olmuşlardı.

 2019 yılı içerisinde denetim süreçleri tamamlanan Sök Denizcilik, Ege Çelik ve Öge Gemi firmaları 24 Ocak 2020 tarihi itibariyle AB Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri Listesi’nde yerini aldı.  Bununla birlikte Türkiye’den AB Komisyonu listesinde yer alan firma sayısı 6’ya yükselmiş oldu. Diğer gemi söküm firmalarının müracaat ve incelemelerinin halen devam ettiğini belirten yetkililer 2020 yılı içerisinde bu sayının artmasını beklediklerini belirttiler.