Sivas Madımak Otelinde katledilen 35 kişi, Aliağa'da anıldı

Sivas Madımak Otelinde katledilen 35 kişi, Aliağa'da anıldı
Editör: Aliağa Medya
03 Temmuz 2023 - 01:08
Sivas'ta Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen 33 aydın, yazar ve 2 otel çalışanı, katliamın 30. yıl dönümünde Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin katılımıyla cemevinde basın açıklaması ve anma töreni gerçekleştirildi.
Yapılan açıklamada, 30 yıl geçmesine rağmen adaletin yerini bulmadığı vurgulandı.
Madımak Katliamı'nın insanlığa karşı işlenmiş bir suç oluğu vurgulanarak "İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamaz" ifadeleri kullanıldı 
Katliamların ancak amasız fakatsız yüzleşilerek aydınlatılabileceği vurgulanan açıklamada "Katliamların arkasındaki gerçek faillerin açığa çıkarılması için bu bir zorunluluktur” denildi.

Açıklamada talepler şöyle sıralandı:

-Cem evleri Alevilerin ibadethanesidir ve Anayasal güvence altına alınmalıdır. 
 -Kapatılan ve el konulan Dergâhlarımız gerçek sahibi olan biz Alevilere geri verilmelidir.
 -Her türlü ayrımcılık son bulmalı ve kime karşı olursa olsun nefret söylemleri en ağır biçimde cezalandırılmalıdır. 
 -Alevi köylerine cami yapılmasından vaz geçilmeli, Alevilerin Kutsal Mekânlarına yapılmak istenen baraj, hes, maden ve taş ocağı projeleri derhal iptal edilmelidir. 
 -Din dersleri, tüm eğitim kurumlarının her kademesinden kaldırılmalı, eğitimin içeriği bilimsel ve çağdaş normlara kavuşturulmalıdır. 
 -Alevi inancının asimilasyonu ve yaşamın her alanının gericileştirilmesinin kurumsal karşılığı olan, Laik ve demokratik Cumhuriyetin önündeki en büyük engel Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılıp, lağv edilmelidir. 
 -Devlet, tarihimizle ve yaşatılan katliamlarla yüzleşmeli ve hesabını vermelidir.  Madımak Oteli Utanç Müzesi olmalıdır.