Sirke Üreticileri Derneği "SirkeDer" kuruldu

Sirke üreticileri bir araya gelerek SirkeDer’i kurdu. SirkeDer, tüketicilerin hem gıda hem de temizlik için kullandığı sirke ile ilgili sektörün gelişimine katkı sağlarken tüketicilere ve kamuoyuna, doğru, güvenilir kaynaklardan bilgi akışını sağlayacak ve çeşitli faaliyetler gerçekleştirecek.

Sirke Üreticileri Derneği "SirkeDer" kuruldu
Editör: Aliağa Medya
31 Mart 2021 - 11:10
Türkiye’de 2020 yılında 263 milyon TL’ye ulaşan sirke sektörü pandeminin de etkisiyle büyümeye devam etti. Sektörün büyümesiyle birlikte bir araya gelen sektördeki üretici firmalar Fersan, Carl Kühne, Ajinomoto, Tariş, Kavaklıdere ve Yakamoz derneğin kurucu firmaları olarak yer aldı.
SirkeDer Yönetim Kurulu Başkanı Gürhan Güven, kamuoyunu, ilgili kuruluşları ve tüketicileri sirke konusunda doğru ve güvenilir kaynaklar ile bilgilendirmek istediklerini aktararak, “Dünyada ve ülkemizde günlük yaşantımızda aktif olarak tüketilen sirkenin üretimi konusunda gösterilen titizliğin bir dernek çatısı altında buluşmasının gıda sektörü için önemi büyüktür. Üreticilerin sirkeyi tüketicilere sunarken verdikleri kalite güvencesinin SirkeDer çatısı altında birleşmesi ile halk sağlığını koruma taahhüdü verilmiştir. Bu bağlamda SirkeDer olarak sektörün tüm paydaşlarını bilgilendirecek, faaliyetler ve aktiviteler yürüteceğiz. Ülke genelinde tüketicilerin, üyelerinin hak ve menfaatlerini koruyacağız. Piyasadaki ürünlerin mevzuatlara uygunluğunu takip edip aykırılık durumunda ilgili yasal kuruluşlara gerekli bildirimleri yaparak takibini yapacağız. Haksız rekabetle mücadele edilmesine katkıda bulunup sektörün etik kurallara uygun olarak serbest rekabet koşulları altında çalışmasına katkı sağlayacağız.” dedi.
Sirkede Tağşişle Mücadele için Karbon İzotop Testi Gerekiyor
Derneğin kuruluş amaçları hakkında bilgi veren Güven, “SirkeDer kurucu şirketler olarak tağşişle mücadele için ilk aşamada uzun yıllar sektör deneyimi bulunan, sektörün duayeni olmuş kalite ekiplerimizi bir araya getirerek güçlü bir kalite komitesi oluşturduk. Bu komite, tüketici sağlığını önemseyerek kaliteli ve sağlıklı sirke üretiminde gözetilmesi gereken adımları takipte olacak. Perakendecilerden BİM, A101, ŞOK, Migros ve Metro ile bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdik ve ilk aşamada onlarla birlikte tağşişle mücadele ediyoruz.” dedi. Türkiye’de uygulanan analiz metotlarının şu an uygun koşullarda olmadığını aktaran Güven, “Ülkemizde sirke için uygulanan test metodu yetersiz. Mevcut metil karbonil testi çok düşük miktarda gerçek sirke konulsa dahi analiz sonucunda %100 sirke olduğu sonucunu çıkarıyor. Karbon İzotop Tayini metodu var, Karbon13 olarak da geçen bu test ile sirkenin içerisinde ne olduğu, orijinini, varsa asetik asit miktarını tespit ediyor. Bu metodun kullanılması gereklidir. Hedefimiz insanları gıdada haksız üç kağıttan ve haksız rekabetten korumak. Peki merdiven altı üreticiler ne yapıyor, kimyasalını alıyor, suyunu alıyor, çayı karıştırır gibi karıştırıyor. Sirke yapıyor. Hiçbir proses, hiçbir stoklama maliyeti olmadan sirke benzeri bir kimyasal madde üretiyor.” şeklinde konuştu.


53 Bin Ton Sirke Üretiyor, 12 Bin Ton İhraç Ediyoruz.
Türkiye’deki sirke tüketimi ve sektör rakamları ile ilgili bilgi veren Güven, “Ülkemizde yaklaşık 110 civarında firmamız sirke üretimi yapıyor. Bu firmalar toplam yıllık 53 bin ton sirke üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye’de kişi başı sirke tüketimi 1,6 kg civarında yer alıyor. Bu rakam diğer ülkelerde çok daha fazla. Hedefimiz bu rakamın daha da yukarılara çıkması için dernek olarak çalışmalar gerçekleştirmektir.” dedi.
Sirke ihracatı hakkında da açıklamalardan bulunan Güven, “İhracat rakamlarına baktığımızda ülke olarak 104 ülkeye 12 milyon litre ihracat gerçekleştirdik. 2021 yılında ihracat yapılan ülke sayısının daha da artacağını ön görüyoruz. Dünyada İtalyanlar sirke sektöründe lider konumdalar. Bunu biz de başarabiliriz. Önce ülkemizdeki oyun kurallarını belirleyelim. Sonra dışarıya doğru silsile olarak başarı gelecektir.” şeklinde dernek faaliyetlerinin makro düzeyde etkilerinden bahsetti.

SirkeDer Hakkında: Sirke üretim sektöründeki firmalardan Fersan, Carl Kühne, Ajinomoto, Tariş, Kavaklıdere ve Yakamoz’un kurucu üye olarak yer aldığı Sirke Üreticileri Derneği (SirkeDer) Eylül 2020’de İzmir’de kuruldu. SirkeDer sektörün tüm paydaşlarını bilgilendirecek faaliyetler ve aktiviteler yürütecek.