Sao Paulo uçak gemisi batırıldı

Sao Paulo uçak gemisi batırıldı
Editör: Aliağa Medya
05 Şubat 2023 - 12:44
İzmir’in Aliağa ilçesinde sökülmek üzere Brezilya'dan yola çıktıktan sonra tepkilerin ardından geri çevrilen asbestli uçak gemisi Atlas Okyanusu'nda batırıldı. Brezilya Deniz Kuvvetleri, geminin cuma günü öğleden sonra batırıldığını duyurdu.

İçinde yüzlerce ton asbest bulunduğu iddia edilen Brezilya menşeili eski uçak gemisi Sao Paulo Bakanlığın onayı ile sökümü  Aliağa merkezli SÖK Denizcilik ve Ticaret A.Ş. tarafından Aliağa’da bulunan tesislerde sökümü planlanan gemi   kent kamuoyunun, çevre ve emek örgütleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eylemleri ve baskıları sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararı ile İzmir’e girişi engellenmişti. Yoğun tepkilerin ardından Sao Paulo Cebelitarık Boğa Römorkörlerle Brezilya açıklarına çekilen geminin çevresel risk oluşturduğu gerekçesiyle limana yanaşmasına da izin verilmedi. 

Geminin batırılması planı çevresel risk nedeniyle daha önce savcılar tarafından engellenmiş ve ülkede tartışma konusu olmuştu.

350 KM AÇIKTA BATIRILDI!

Kent gündeminde uzun süre kendine yer edinen geminin batırılacağı iddialarından sonra Cuma günü  Brezilya medyası Globo’da yayınlanan haberde donanmanın gemiyi ülke kıyılarından 350 km açıkta batırdığı aktarıldı.
Çevre Bakanı Marina Silva da batırılma işleminin durdurulması için Savunma Bakanı Jose Mucio ile bir görüşme yapmıştı ancak ordu yetkilileri, batırma dışında başka bir seçenek bulunmadığını bildirmişti.

1963'ten 2000 yılına kadar Fransız donanmasına hizmet eden geminin 40 uçak taşıma kapasitesi bulunuyordu.

Brezilya, maliyeti pahalıya çıktığı için 265 metre uzunluğundaki bu gemiyi 2017 yılında emekliye ayırmıştı. Uçak gemisinin 10 Eylül’de Türkiye ye ulaşması öngörülüyordu. Gemi, Aliağa'da Türk şirketi SÖK Denizcilik şirketine söküm işlemi için 1,6 milyon dolara satılmıştı.