Santral baslıyor bin işçi alacak

SOCAR Turkey Enerji A

Santral baslıyor bin işçi alacak
Editör: Aliağa Medya
30 Kasım 2019 - 02:28
SOCAR Turkey Enerji A.Ş. (SOCAR Türkiye) tarafından İzmir ili Aliağa İlçesi, Paşaçiftliği Mevkii'nde PETKİM Petrokimya Tesisi sınırları içerisinde doğalgaz yakıtlı "SOCAR Aliağa Kojenerasyon Santrali (375 MWe / 1084 MWt) Projesi’n    ÇED süreci tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED raporunu olumlu buldu.

SOCAR Türkiye, PETKİM ve STAR tesislerinin güç ve buhar ihtiyaçlarını karşılamak için özel bir tesis tasarladı. Doğalgaz ana yakıtlı SOCAR Aliağa Kojenerasyon Santrali 375 MW kurulum kapasitesine sahip olacak .Söz konusu Proje kapsamında 390 MWe / 1382 MWt kurulu güçte kojenerasyon santrali  PETKİM Petrokimya tesisi sınırları içerisinde 7,73 ha (77.307,54 m²) alanda kurulması planlanmaktadır. 360.100.000 dolar değerindeki proje kapsamında 108.000 m3/sa miktarında doğalgaz ana yakıt olarak kullanılarak elektrik ve buhar üretimi gerçekleştirilecek. Tesiste üretilecek olan elektrik enerjisi ve buhar,  PETKİM Petrokimya Tesisleri, kurulması planlanan Mercury Petrokimya Tesisleri ve STAR Rafineri’nin (“STAR”) işletme süreçlerinde ihtiyaç duyacakları enerji ve buharın karşılanması için kullanılacaktır.

 “Projenin inşaat aşamasında 1000 kişi çalışacak “

Geçtiğimiz  aylarda  Projeyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusunda   Projenin teknik özelliklerini şu bilgilere yer verildi

Projenin ekonomik ömrü 30 yıl olarak belirlenmiştir. Fakat yapılacak düzenli bakım ve yenileme faaliyetleri ile proje ömrü uzatılabilecektir. Projenin inşaat süresi yaklaşık 3 yıl olarak öngörülmektedir. Projenin inşaat aşamasındaen  yoğun dönemde 1000 kişinin, işletme aşamasında ise 100 kişinin istihdam edilmesi  planlanmaktadır. Bunlarla birlikte Proje’nin inşaat aşamasında ihtiyaç duyulacak olan su ve elektrik PETKİM içindeki mevcut altyapı hatlarından sağlanacak olup yine tesisin kurulu olan kanalizasyon gibi çeşitli altyapı hizmetleri Proje kapsamında kullanılacaktır. İşletme aşamasında ise tesisin ihtiyaç duyacağı doğalgaz, PETKİM'e de doğalgaz sağlayan RMS-A istasyonundan yeni çekilecek boru hattı vasıtasıyla sağlanacak, inşaat döneminde olduğu gibi hali hazırda alanda bulunan su ve SOCAR Aliağa Kojenerasyon Santrali (390 MWe / 1382 MWt) Projesi Son Şekli Verilen ÇED Raporu 8 / 296 kanalizasyon hatları Projenin işletme aşamasında da kullanılacak, oluşacak olan atıksu ise yine mevcutta faal durumdaki çevre izni bulunan STAR Rafineri atıksu arıtma tesisinde yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde arıtılacaktır”

 

“Yörede istihdam ve gelişme sağlanacak”

PETKİM, Mercury ve STAR’ın kesintisiz ve ekonomik buhar ve elektrik ihtiyacını karşılamak için rekabetçi fiyatlarla üretim gerçekleştirmek üzere inşa edilmesi planlanan kojenerasyon santrali, PETKİM, Mercury ve STAR’ın rekabet gücünü arttıracak ve endüstriyel açıdan gelişmesine katkıda bulunacaktır. Ayrıca bölgenin kalkınma potansiyelini ortaya çıkaracak, yatırımın yapılacağı yörede istihdam ve gelişme sağlanacak, proje sahasının bulunduğu yörenin  yerel yönetimlerine kaynak girdisi sağlanmış olacak, özel sektörde yeni iş alanları yaratılarak kişi başına düşen gelirin artmasında rol oynayacaktır. Şeklinde bilgiler yer almaktadır.

“SOCAR  35.000 kişiye istihdam sağladı.”

Türkiye'nin en büyük dış yatırımcısı konumunda bulunan  SOCAR, Türkiye’deki yatırımlarına 2008 yılında PETKİM’in %51 hissesine tekabül eden kamu hissesini Özelleştirme İdaresi’nden satın alarak başladı. SOCAR Türkiye, bugüne kadar 12.6 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirerek ve 35.000 kişiye istihdam sağladı. SOCAR’ın 2020 yılı sonuna kadar devam edecek yatırımlarlarının toplam değeri 19.5 milyar doları bulacak.