Sanayi Kentinde Nar Ekşisi Kazanları Kaynamaya Başladı

Çıtak  mahallesinde yıllardır atalardan kalma yöntem ile nar ekşisi  köylülerin ürettiğini vurgulayan mahalle muhtarı Üstün Güleç  pandemi süreci ile birlikte sağlıklı gıdaların öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, insanların  yeniden geleneksel ve doğal gıdalara yöneldiklerini  ve nar ekşisinin pek çok rahatsızlığa iyi geldiği gibi yemek ve salatları tatlandırdığını söyledi.

Sanayi Kentinde Nar Ekşisi Kazanları Kaynamaya Başladı
Editör: Aliağa Medya
26 Ekim 2020 - 00:33
İzmir’in Aliağa ilçesinde  başlayan nar hasadı  birlikte elde edilen organik nar ekşisi yapımına başlandı  
Sanayi kenti Aliağa'da  yetişen narlar tadıyla dillere destan olurken , ev kadınlarının hem sofralara lezzet katmak hem de aile bütçesine destek için her yıl kış öncesi yaptığı nar ekşisinin zorlu üretim süreci başladı. Çıtak Mahallesi kadınlarının bin bir emekle ürettiği nar ekşisinin sofralara uzanan yolculuğu, birçok zahmetli süreci içeriyor.
Yemek ve salatalara lezzet katmak için sofraların vazgeçilmez aroması haline gelen nar ekşisi, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor ve büyük ilgi görüyor. Bölgede ekim ayında olgunlaşmaya başlayan narlar önce bahçelerden toplanıyor. Dalından tek tek topladıkları narları ikiye bölen kadınlar, daha sonra sopalarla vurarak nar tanelerini kabuğundan ayıklıyor. Çuvalların içerisine konulan nar tanelerinin tepelemek suretiyle suyu çıkartılıyor. Ezerek çıkardıkları nar suyu koyulaşana kadar kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor. Yaklaşık 10-15 kilogram nardan 1 kilogram elde edilebilen nar ekşisi, soğutularak plastik damaçalara konuyor . Ekşi narların tanelenip suyu sıkıldıktan sonra kaynatılması ile elde edilen nar ekşisi, üreticinin yüzünü güldürürken tüketenin de ağzını tatlandırıp vücuduna sıhhat veriyor.

“ Tescilli yapıldı. desteğe ihtiyacımız var “

Çıtak  mahallesinde yıllardır atalardan kalma yöntem ile nar ekşisi  köylülerin ürettiğini vurgulayan mahalle muhtarı Üstün Güleç  pandemi süreci ile birlikte sağlıklı gıdaların öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, insanların  yeniden geleneksel ve doğal gıdalara yöneldiklerini  ve nar ekşisinin pek çok rahatsızlığa iyi geldiği gibi yemek ve salatları tatlandırdığını söyledi.
Köylerinde uzun yıllarda beri süre gelen nar ekşisinin her evde tamamen doğal olarak içine hiçbir katkı maddesi koymadan kaynatıldığını  ve Özellikle virüs salgınından sonra çok fazla rağbet gördüğünü belirten belirten Muhtar Güleç, "Bu senede 2020 yılı nar sezonumuz başlamıştır. Nar ekşimizle ünlü Çıtak Mahallemiz 100 yılı geçkindir bu işi yapmaktadır. Nar ekşimizi çevre illerden, çevre köylerden, çevre ilçelerden, almaya gelirler. Köyümüz yeşillik ve narıyla ünlü bir köydür. Nar ekşilerini imece usulü ile komşularımızla birlikte hep beraber sırayla yapıyoruz. Kilosunu  45 -50 kilo satıyoruz . Aliağa  Belediyesi tarafından tescillini yaptırdık. Bir patent için  müracaatımız olacak  çıtak nar ekşisi gibi bir isim   hakkı alacağız . Çıtak  ve Güzelhisar  sulama  Kooperatifi adı altında önümüzdeki  yıl şişleme fabrikası gibi bir şey düşünüyoruz . Aliağa Kaymakamlığımızdan,  Büyükşehir Belediyesinde’ Aliağa  Belediyesinden  bu konuda destek bekliyoruz .Eğer şişeleme tesisi kurduğumuzda daha çok kitlere ulaşacağını düşünüyoruz İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer Hanım efendi  Nar ekşimizi duydu. Mahallemize gelerek  CHP Aliağa İlçe başkanımız , CHP Aliağa  Kadın kolları ve  ,Chp Aliağa Belediye meclis üyesi Oğuzhan Özşahin   ile birlikte     köy kadınlarımızla  nar ekşisi yapımına  yardımcı oldular. İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer hanım ,  100 kilo  ata tohumuz karakılçık buğday tohumu  verdikleri için kendilerine çok teşekkür ederim  dedi.

Soyer “Bunu kooperatif marifetti ile  yaparlarsa daha iyi olur”
 
Nar ekşiminde yapımında köy kadınlarına yardımcı  olan İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer ilk defa Çıtak mahallesinde gelmediklerini  daha önceleri mahalleye gelerek muhtarla  görüştüklerini söyledi.
Neptün Soyer “Küçük köyde İmece  kendi  bahçelerinde  kendilerine yetecek  kadar bahçelerinde üretikleri ürünleri bir araya  getirerek çoğaltıyorlar. Nar ekşisi  yaparak onu pazarlıyorlar. Köy koop olarak bizim idealimiz bilakis  özellikle  kırsalda toprağına böyle sahip  çıkan küçük üreticiye desteklemektir. Burada  geçmişten  gelen bir    sulama  kooperatifimiz var.  Kooperatifimiz   tüzükte  madde değişikliği giderek tarımsal alanı ekletmiş. Bunu kooperatif marifetti ile  yaparlarsa daha iyi olur.   Çıtak Nar ekşisi öne çıkartacak çalışmalar yapmak gerek. Etiket  çalışmaları  ve şişe belirmek daha sonra  pazarlamak gerek. Onlar bayağı yol almışlar onlara biraz  destek lazımdır". İfadelerini kullandı.