Rekorları Kırılamayan Efsane Naim, 5. Yılında Aliağa'da anıldı.

Kırdığı dünya rekorlarıyla adını Spor tarihine altın harflerle yazdıran, Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelişiyle Bulgaristan’da baskılar altında yaşayan Türklere ses olan Naim Süleymanoğlu’nun vefatının 5. Yılında Aliağa’da düzenlenen lokma hayrında anıldı.

Rekorları Kırılamayan Efsane Naim, 5. Yılında Aliağa'da anıldı.
18 Kasım 2022 - 12:43
Dünya ve Türk halter tarihine adını altın harflerle yazdıran efsane sporcular arasında yer alan olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu "Cep Herkülü" lakaplı Naim Süleymanoğlu'nun vefatının üzerinden 5 yıl geçti. Efsane sporcunu vefatının 5. Yıldönümünde Aliağa’da unutulmadı. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL – GÖÇ) Aliağa Şubesi Milli sporcu Naim Süleymanoğlu'nun 5. ölüm yıldönümünde lokma hayrı düzenledi.
Kırdığı dünya rekorlarıyla adını Spor tarihine altın harflerle yazdıran, Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelişiyle Bulgaristan’da baskılar altında yaşayan Türklere ses olan Naim Süleymanoğlu’nun vefatının 5. Yılında Aliağa’da düzenlenen lokma hayrına vatandaşlar büyük katılım sağladı.
Aliağa Merkez Camii yanındaki Demokrasi Meydanı’nda yapılan hayra BAL – GÖÇ Derneği Genel Merkez Başkan Yardımcısı Sabri Atasoy, BAL- GÖÇ Derneği Aliağa Şube Başkanı Rukiye Güneş ve vatandaşlar katılım gösterdi. Lokma dağıtımı yapılan hayırda dualar okundu.
Efsane sporcu için düzenlenen hayırda konuşan BAL – GÖÇ Derneği Genel Merkez Başkan Yardımcısı Sabri Atasoy, “Bugün burada çok değerli Dünya Olimpiyat Şampiyonu Naim Süleymanoğlu’nun vefatının beşinci yıl dönümünü anmak için toplanmış bulunuyoruz. Kendisini rahmetle, minnetle ve özlemle anıyoruz. Bizler Bulgaristan Türkleri olarak kendisine minnettarız. O sadece bir halter kaldırmadı. O bizim haklı davamızı bütün dünyaya gösterdi. Mekânı cennet olsun.” Diye konuştu.
REKORLARI KIRILAMAYAN EFSANE: NAİM SÜLEYMANOĞLU
Naim Süleymanoğlu, Bulgaristan'ın Kırcaali kentinin Ahatlı köyünde 23 Ocak 1967'de dünyaya geldi. 9 yaşında halter sporuna başladı. 14 yaşında Bulgaristan'da gençler ve yıldızlar şampiyonu oldu.  15 yaşında 1982'de Brezilya'da düzenlenen Gençler Dünya Şampiyonası’nda Dünya Şampiyonu olarak  "En genç dünya rekortmeni" unvanına kavuştu. Naim Süleymanoğlu, 1983'te Büyükler Dünya Halter Şampiyonası'nda birinci oldu. 1983-1986 yılları arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 rekor kırdı, 1984, 1985 ve 1986'da dünyada yılın haltercisi seçildi. 1984 yılında silkme kategorisinde vücut ağırlığının 3 katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçti.
1980'li yıllarda Bulgaristan'da yaşayan Türklere yapılan zulümlerin dünyaya duyurulması ve durdurulması için çareler arayan efsane sporcu, dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın desteğiyle Türkiye’ye iltica etti. Naim’in Türkiye’ye gelişiyle birlikte Bulgaristan’da Türklere uygulanan asimilasyon politikaları ve baskılar sona erdi.
Naim Süleymanoğlu, Türkiye Cumhuriyeti formasıyla 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda şampiyon oldu. 1992’de Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından dünyanın en iyi sporcusu ilan edildi.
Milli halterci, 1988 Seul, 1992 Barselona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda birinci olarak, üst üste 3 olimpiyat altın madalya kazandı. Naim Süleymanoğlu, kariyerinde ayrıca 7'şer kez dünya ve Avrupa şampiyonluğuna ulaşırken, 46 dünya rekoruna imza attı. Efsane milli halterci, 18 Kasım 2017'de, 50 yaşında vefat etti.
Türkiye'ye gelişini, kendi ifadesiyle "Türkiye kaçışını", 1980'li yıllarda Bulgaristan'da yaşayan Türklere yapılan zulümlerin dünyaya duyurulması ve bitirilmesine yönelik bir girişim şeklinde açıklayan Naim Süleymanoğlu, o yıllarda Bulgaristan'da Türklerin asimilasyona maruz kaldığını dünyaya duyurmuştu.