Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Açıldı

Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Açıldı

Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Açıldı
Editör: Aliağa Medya
12 Temmuz 2020 - 09:11

 
 Yük, eşya ve yolcu taşımacılığı yapan tüm ticari araç sürücüleri ile ehliyetine el konulanlar için zorunluluk olan Psikoteknik Belgesi hizmetinin sunulduğu Aliağa  Psikoteknik Değerlendirme Merkezi, Aliağa  Fatih caddesi  No:18’de  hizmete açıldı.
Uzman Klinik Psikolog Görkem Albayrak’tarafından  Aliağa  ilçe merkezinde açılan Yöneticiliğini Murat Esen’in  yaptığı “Aliağa  Psikoteknik Değerlendirme Merkezi” ile İzmir  bölgesine hitap ettiklerini belirten Psikolog Albayrak  ikinci bir merkez olarak açtıklarını ,Diğer merkezlerin ise aktif olarak hizmet vermeye devam ettiklerini  söyledi.
 
 
                          Psikoteknik Belgesi Nedir?
 
Araç sürücülerinin alması gereken eğitimlerden biri olan psikometri, dikkat dağınıklığı, algı, hafıza ve muhakeme yeteneklerini kontrol etmek için yapılan bir işlemdir. Motor becerilerinin, tepki hızı, vücut koordinasyon becerilerinin ve psiko- motor becerilerini içerek bu teknik, sürücü koltuğuna oturan herkesi için önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle ticari araç kullananlar için önemli olan psikoteknik belgesi risk almak, saldırganlık, öz kontrol ve ani bir durumda davranış yöntemlerini kapsamaktadır. Sürücülerin davranış, kişilik özellikleri ve motor becerileri test edilerek, standart bir sürücü olma potansiyelleri ölçülür. Trafikte diğer araç kullanıcıları ve yayaların güvenliği için önemli olan psikoteknik belgesi, ticari araç kullanıcılarının uzun seyahatler sonucunda psikolojik durumlarını da kontrol altına almak için sürücülük yapmaya elverişli olup olmadığını gösteren, psikolog ve simülatör eşliğinde gerçekleştirilen 1 saatlik testin akabinde verilen bir rapordur.
 
 Psikoteknik Raporu'nu Kimler Almalıdır?

Karayolu taşıma yönetmeliğine göre sürücülerde aranan şartlardan birisi Src Belgesi ve Psikoteknik değerlendirme raporudur. Ticari amaçla araç kullanan tüm sürücüler (yolcu, eşya ve yük taşıyan tüm sürücüler) ve ceza puanlarının doldurulması sebebiyle ehliyete el konulan sürücüler için zorunludur.