Pandemi, tarımın sürdürülebilirliğini tehdit ediyor!

Pandemi, tarımın sürdürülebilirliğini tehdit ediyor: Hazır tohumlar maliyeti artırıyor ve verimi düşürüyor!

Pandemi, tarımın sürdürülebilirliğini tehdit ediyor!
Editör: Aliağa Medya
30 Haziran 2021 - 18:14

Üsküdar Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, pandeminin tarım üzerindeki etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Tarımda sürdürülebilirlik Covid-19 tehdidi altında

Covid-19 pandemisinin dünya çapında önemli ekonomik zorluklara ve ölümlere neden olmaya devam ettiğini ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, “Covid-19 salgınının geçmişte yaşanan pandemiler gibi hem yerel hem de küresel olarak tarımsal gıda sistemi üzerinde doğrudan ve dolaylı etkilerinin olduğunu söyleyebiliriz. Pandemi tarım sektörünün sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından birçok tehdit oluşturuyor. Bu nedenle tarımsal sistemlerin karantina durumlarına uyum sağlama kapasitelerini artırmak büyük önem taşıyor. Covid-19 pandemisine uyum sağlamak için tarım sistemlerinin riskleri, kırılganlığı, esnekliği ve sistemik değişimlerinin iyi anlaşılması gerekiyor.” dedi.   

Pandemi tarımın önemini gözler önüne serdi

Pandeminin herkesi tarımın yaşam için ne kadar önemli olduğunu gözden geçirmeye teşvik ettiğini belirten Kaman, “Salgının altını çizdiği en önemli nokta ise temel besleyici gıdaları daha dayanıklı bir şekilde yetiştirmek, beslenme hedeflerine etkili bir şekilde ulaşmak için toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde kullanılması gerektiğidir. Çünkü gıda arzı kesintileri dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de insanlar için ciddi sonuçlara yol açabileceğinden dolayı önemli bir konudur ve sürdürebilirliğinin sağlanması gerekir.” diye konuştu.

Hazır tohumlar maliyeti artırıyor, verimi düşürüyor

Tarımın her ülkenin vazgeçilmezi olduğunu ve temel ürünleri nedeniyle ülkeleri doğrudan etkilediğini vurgulayan Tıbbi Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, “Maalesef insanlar için vazgeçilmez bir unsur olan tarım, toprağın yanlış işlenmesi,  yanlış sulama teknikleri, yanlış gübreleme, mevcut tekniklerin yetersizliği gibi pek çok nedenden dolayı verimsizleşiyor. Ayrıca hazır tohumların kullanımının artması, maliyeti artırıyor ve verimi düşürüyor.” ifadelerini kullandı.

Tarım daha fazla desteklenmeli

 İnsanlığa hizmet eden en önemli sektörlerden biri olan tarımın ülkemizde daha fazla desteklenmesi ve geliştirilmesi gereken bir alan olduğunu vurgulayan Kaman, “Çünkü tarımın gelişmesi aynı zamanda ülke ekonomisinin iyileşmesi ve kalkınması anlamına geliyor. Aynı zamanda istihdama katkı sağlayabilecek katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin teşvik edilmesine de önem verilmeli.” dedi.

Yetiştiriciliğe başlarken iyi planlama yapılmalı
Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman; tarımı geliştirmek, birim alandan daha yüksek verim alabilmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

- Öncelikle çiftçilerimize bilinçli yetiştiricilik konusunda eğitimler planlanmalı, 

- Üretim teşvik edilmeli ve çiftçilerimize gerekli ekonomik destekler sağlanmalı,

- Yetiştiriciliğe başlamadan önce iyi bir planlama yapılmalı,

- Toprağın ve suyun analizi yaptırıldıktan sonra hangi ürünün yetiştirebileceğinin tespiti iyi yapılmalı,

- Ekolojik koşullar analiz edilmeli, yetiştirilmesi planlanan ürünün ekimi doğru zamanda yapılmalı ve hasat için en uygun zaman takip edilmeli,

- Yine yetiştirilecek ürüne uygun bir toprak işleme ve uygun sulama tekniği kullanılmalı,

- Yüksek verim elde edilebilecek, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı üretim materyali (tohum, fide, fidan, amaç) kullanılmalı, 

-   Mutlaka yabancı ot temizliği yapılmalı,

-  Uygun zamanda ve toprağın ihtiyacını karşılayacak içerikte gübreleme yapılmalı,

-  Bitkilerin kapıldığı hastalıklara karşı mümkün olduğunca doğal, biyolojik, biyoteknik yöntemler ile mücadele edilmelidir. 


Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam