Oyun dünyasının kalbi İzmir'de atacak!

Türkiye'nin en büyük oyun ve espor etkinliği INTEL® ESL Gaming Fest ve büyük ödüllü girişimcilik yarışması “Next Game Startup” İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katıldığı basın toplantısı ile tanıtıldı

Oyun dünyasının kalbi İzmir'de atacak!
Editör: Aliağa Medya
24 Haziran 2020 - 09:49

INTEL® ESL Gaming Fest kapsamında Türkiye’nin en önemli oyun girişimciliği yarışması “Next Game Startup” hayata geçti. Toplam 1 milyon 250 bin TL değerinde ödülün dağıtılacağı yarışma ile Türkiye’den dünyaya açılacak başarılı girişimcilerin desteklenmesi hedefleniyor.

INTEL® ESL Gaming Fest’in finalleri Eylül ayında İzmir Kültürpark fuar alanında gerçekleştirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yapacağı etkinlik, TV ve dijital kanallardan canlı olarak Türkiye’ye ve tüm dünyaya yayınlanacak.

INTEL® ESL Gaming Fest ve oyun girişimciliği yarışması “Next Game Startup”, 23 Haziran tarihinde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, INTEL® EMEA Bölgesi Satış ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Maurits Tichelman, INTEL ®️ Ortadoğu Türkiye ve Afrika Bölgesi Satış Direktörü Ali Rıza Küçük, ESL Türkiye Genel Müdürü Gökhan Kazar ve İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in katılımı ile gerçekleştirilen online basın toplantısı ile duyuruldu.

INTEL® ESL Gaming Fest, Türkiye’de oyun dünyasının en uzun süren ve en kapsamlı etkinliği olarak 2015 yılından beri düzenleniyor. Eğlenceden eğitime, sektör buluşmalarından turnuvalara, oyun ve espor’a ilgi duyan herkes için büyük bir buluşma olan festivalin finalleri Eylül ayında İzmir’de gerçekleşecek.

Son yıllarda hızla büyüyen global oyun endüstrisinde, Türkiye’den çıkan girişimlerin başarılarını artırmak hedefiyle düzenlenen oyun girişimciliği yarışması Next Game Startup için çağrı yapılan toplantıda, yarışmada dereceye giren girişimlere toplam 1 milyon 250 bin TL değerinde finansman ve mentorluk desteği verileceği de duyuruldu.

Tunç Soyer: İzmir’den çıkacak oyun girişimleri Türkiye’yi global oyun endüstrisinde ilk beşe taşıyabilir

Türkiye’nin küresel oyun endüstrisinde önemli bir oyuncu olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: “Sürekli yükselişte olan global oyun sektörünün büyüklüğü 152 milyar dolar. Bir kıyaslama yapmak gerekirse; dünyada spor endüstrisinin değeri 488,5 milyar dolar, film endüstrisi 136 milyar dolar, müzik endüstrisinin ise 19,1 milyar dolar. Bu bize oyun endüstrisinin büyüklüğünü ve potansiyelini gösteriyor. Türkiye oyun pazarı ise 850 milyon doların üzerindeki hacmi ile dünyada 18’inci sırada yer alıyor. Fakat bu sıralamada hızla yukarıya çıkacağımızdan eminim. Her sene oyun alanında yerli bir girişimimizin dünya çapındaki başarılarına şahit oluyoruz. Geçtiğimiz günlerde Peak Games’in 1,8 milyar dolar gibi bir rakamla gerçekleşen satışı oyun girişimlerinin başarısına güzel bir örnek, bu alandaki potansiyelin iyi bir göstergesi oldu. Bu potansiyelin sonuna kadar gerçekleştirilmesi mümkün, yeter ki oyun dünyasının sunduğu fırsatların ve avantajların zaman kaybetmeden değerlendirilmesi için elimizden geleni yapalım. Oyun girişimciliğini destekleyecek, girişimlerin sayılarının ve başarılarının çoğalmasını sağlayacak bu ekosistemin daha fazla yatırım ile zenginleşmesini sağlamak şart. Bu alandaki yatırımlar, girişimcilik ve inovasyon ekosisteminin gücünü artırdığı oranda ülke ekonomimizin kalkınmasını da sağlayacak. İzmir’den çıkacak oyun girişimleri Türkiye’yi global oyun endüstrisinde ilk beşe taşıyabilir. Bu anlamda İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ülkemizin en önemli oyun ve espor organizasyonu olan INTEL® ESL Gaming Fest’e ev sahipliği yapmayı, en büyük ve en kapsamlı oyun girişimciliği yarışması Next Game Startup ile girişimcileri desteklemeyi çok önemsiyoruz,” dedi.

ESL Türkiye Genel Müdürü Gökhan Kazar ise birçok istihdam alanı barındıran oyun sektörünün Türkiye’deki genç istihdamına katkı sağlayacak önemli bir alan olduğunun altını çizerek şunları ifade etti: “Ülkemizde 32 milyondan fazla oyuncu, espordan haberdar olan ve esporu takip eden 10 milyonun üzerinde kişi var. Espor taraftar sayısı ise 4 milyon. Bu rakamlar bize oyunun ve esporun eğlence kültürümüzde önemli bir yer edindiğini gösteriyor. Türkiye, önümüzdeki yıllarda daha da fazla kitlelere ulaşacak bu kültürün yalnızca tüketicisi olmayı hak etmiyor. Oyun geliştiren, sektöre yön veren, pazarı oluşturan tarafta olmamız; katma değerli üretimin içinde yer almamız gerekli. Her geçen sene genişleyen oyun dünyasında, oyun geliştirmenin dışında da birçok alan, gençler için önemli kariyer fırsatları mevcut. Sektörü yeni girişimler ile güçlendirmek, bu alanları çoğaltmak ve olabildiğince fazla yeteneği bu fırsatlar ile buluşturmak gerekli. ESL Türkiye olarak INTEL® ESL Gaming Fest çatısı altındaki tüm etkinliklerimizde oyun ekosisteminin paydaşlarını ve oyuna gönül veren gençleri bir araya getiriyor, kariyerini oyun dünyasında geliştirmek isteyen gençlere ışık oluşturuyoruz. Next Game Startup’ta ise oyun geliştiren yeni girişimlere ulaşmayı, sponsorlarımızın ve iş ortaklarımızın çok kıymetli katkıları ile bu girişimlerin oyunlarını geliştirirken ihtiyaç duydukları finansal desteği ve mentorluk desteğini sağlamayı hedefliyoruz.”

INTEL® EMEA Bölgesi Satış ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Maurits Tichelman, şunları söyledi, “Intel olarak, oyun ve espor dünyasının geleceğini; büyüyen bir ligler, markalar ve yayıncılar ekosistemiyle dönüştürüyoruz. Sporun sınırlarını zorlayan, sınıfının en iyisi teknolojiyi sunmak için sektördeki ortakları bir araya getiren aktif bir topluluğu destekleyerek hem oyun tutkunlarına hem de profesyonel oyunculara ilham veriyoruz. Performans konusunda teknolojimizi her zaman en üst sınırlara ulaştırmanın, geliştirme topluluğunun etkinleştirilmesinin, yeni form faktörlerinin kullanılmasının ve yeni teknolojilerin geliştirilmesinin yollarını arıyoruz. Intel; Intel® Extreme Masters, NBA 2K League, Overwatch League ve çok daha fazlasında; liglere ve yayıncılara yapılan yatırımlarla, birinci sınıf espor deneyimleri sunuyor. Ayrıca Intel Challenge, AnyKey ve Fair Play Alliance ile oyunda çeşitliliği ve oyuna dahil olmayı güçlendiriyoruz.”

Next Game Startup ile oyun alanındaki girişimleri ve yatırımcıları bölgeye çekmeyi hedeflediklerini ifade eden İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise şunları kaydetti: “Uzun zamandır konuşulan İzmir’in nitelikli insan sermayesini çekmede yüksek rekabet avantajının hayata geçirilmesinde, teknoloji ve dijital inovasyona dayalı girişimcilik ekosisteminin gelişimi, İzmir’i sadece Türkiye’de değil; Güney Avrupa havzasında en gözde şehirlerden birisi yapabilir. Bu ekosistemin geliştirilmesinde, İzmir’deki paydaşların iş birliği kapasitesi belirleyici rol oynayacaktır. İZTO’nun vizyonu İzmir’i inovasyon ve girişimcilik kentine dönüşmesidir. Bu vizyon doğrultusunda, paydaşlarımız ile iş birliği halinde hayata geçirmeye başladığımız İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezlerimizle ilgili çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Hedefimiz girişimcilere fikir aşamasından uluslararasılaşma aşamasına kadar her türlü desteği verirken, bir yandan da büyük şirketlerin inovasyon çalışmalarını teşvik etmek ve startup-büyük firma etkileşimini yaratmak. İzmir’den birçok başarı hikayesini hep birlikte çıkaracağımıza inanıyorum.”

Oyun Dünyasının Girişimcilerine 1 Milyon 250 Bin TL Değerinde Destek!

Next Game Startup oyun girişimciliği yarışmasında dereceye giren girişimlere İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 50.000 TL'lik nakit ödül, oFON tarafından 1 milyon TL'lik avans fonlaması desteği ve INTEL®, ESL, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ (İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş.) ve tüm iş ortakları tarafından sağlanacak hizmetlerle 200.000 TL proje desteği ile toplamda 1 milyon 250 bin TL değerinde destek sunuluyor. Ayrıca finalistler yatırımcılara kolayca ulaşabilme fırsatına sahip olacak.

Mobil, masaüstü ve konsol platformlarında geliştirilmiş oyunların değerlendirileceği yarışmaya, tamamlanmış, proje halinde veya demo ürünler ile katılmak mümkün. 15 Temmuz’a kadar teslim edilecek projeler, ekip yapısı, örnek ürün, finansal ve pazarlama alanında değerleme ve yatırım ihtiyacını bilme kriterlerine göre değerlendirilecek. Next Game Startup’ın kazananları, finalistlerin Eylül ayında İzmir Enternasyonal Fuarı’nda yapacağı sunumların ardından belirlenecek. Jüri üyeleri, yarışmanın koşulları ve ödüller hakkında detaylı bilgiye yarışmanın web sitesinden ulaşılabiliyor.

INTEL®, ESL, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ (İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş.) ve Next In Game tarafından organize edilen yarışmaya Monster Notebook, Teknosa ve HepsiBurada etkinlik sponsoru, oFON, Tiplay, Rollic ve Game Factory oyun sponsoru, Mobidictum ise medya sponsoru olarak destek veriyor. Yarışmanın diğer destekçileri arasında İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Ticaret Odası, İzQ, Masomo, Mad Rooster, Oyunder, Women in Games, indir.com, #KalkGel, Pazarlama Türkiye, Günlük Bülten.com, imza.com, Tarvenn, TechOne ve Two Zero yer alıyor.

INTEL® ESL Gaming Fest 2020 nedir?

ESL Türkiye ve INTEL®’in beraber düzenlediği INTEL® ESL Gaming Fest, Türkiye’de oyun ve espor dünyasının en kapsamlı etkinliği olarak 5 yıldır düzenleniyor. Sene boyunca süren festival kapsamında eğlenceden eğitime, sektör buluşmalarından turnuvalara kadar birçok farklı etkinlik online ve offline kanallar aracılığı ile büyük bir seyirci kitlesine ulaşıyor.

INTEL® ESL Gaming Fest kapsamında, ülke çapında en yüksek rekabeti sunan ve uluslararası turnuvalara kapı açan INTEL® ESL Ulusal Şampiyonası düzenleniyor. CS: GO ve Clash Royale ve League of Legends turnuvalarının yaz sezonu finalleri Eylül ayında İzmir’de büyük bir etkinlik ile gerçekleştiriliyor. 2019’daki ulusal şampiyonanın yaz sezonu finallerinde düzenlenen etkinliğe on yedi bin seyirci katıldı. Türkiye espor ekosisteminin gelişmesi ve profesyonelleşmesi için milli oyuncu ve takımları destekleyen şampiyonanın 2020 yaz sezonu finalleri, INTEL® ESL Gaming Fest kapsamındaki diğer etkinliklerle birlikte dört gün sürecek. Festivalin tüm iletişim kanalları üzerinden yüz binlerce kişiye ulaşması bekleniyor.