MYRİNA VE GRYNEİON YÜZEY ARAŞTIRMALARI TEMMUZ'DA BAŞLIYOR

ALİAĞA’NIN ANTİK KENTLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR Aliağa’da bulunan antik kentler içinde tarihte “Apollon Tapınağı” ile bilinen “Gryneion” ve “toprak heykelcikleriyle” arkeoloji dünyasını şaşırtan “Myrina”

MYRİNA VE GRYNEİON YÜZEY ARAŞTIRMALARI TEMMUZ'DA BAŞLIYOR
13 Mayıs 2019 - 15:09

ALİAĞA’NIN ANTİK KENTLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR


Aliağa’da bulunan antik kentler içinde tarihte “Apollon Tapınağı” ile bilinen “Gryneion” ve “toprak heykelcikleriyle” arkeoloji dünyasını şaşırtan “Myrina” antik kentlerinde 2019 yılı yüzey araştırmaları 11-25 Temmuz tarihlerinde başlıyor.


Aliağa’nın 8 bin 500 yıllık uygarlık birikimini, kültürünü, coğrafik yapısını ve arkeolojisini gün yüzüne çıkartmayı hedefleyen Aliağa Belediyesi, bu kapsamda akademik yüzey araştırmalarına verdiği desteği de sürdürüyor.


Aiolis'in 12 Antik Kenti’nden olan Myrina ve Gryneion’da arkeolojik yüzey araştırmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleriyle 2015 yılında başladı. Aliağa Belediyesi’nin destekleriyle yapılan çalışmalar Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez başkanlığında yürütülüyor.


KAZI ÇALIŞMALARINA IŞIK TUTACAK


2015 yılından bu yana her yaz döneminde yapılan çalışmalar bu yaz döneminde de devam edecek. Bu kapsamda 11-25 Temmuz 2019 tarihlerinde 15 gün süresince 15 kişilik akademik heyet Myrina ve Gryneion antik kentlerinde yüzey araştırması yapacak. Yapılacak olan arkeolojik yüzey araştırmaları gelecek dönemdeki kazı çalışmalarına da ışık tutacak.


ARAŞTIRMALAR GELECEK NESİLLERE AKTARILIYOR


Aliağa Belediyesi, antik kentlerde gerçekleştirilen yüzey araştırmalarına destek vermekle de yetinmiyor. Yüzey araştırmalardan çıkan sonuçların akademik platformda derlenmesini sağlayarak kitaplaştırıyor. “Aliağa Kent Kitaplığı”nın bir parçası olan bu kitaplar hem gelecek nesillere aktarılıyor hem de akademi dünyasına önemli bir kaynak oluyor.


KİTAPLAR TARİHSEVERLERİN BEĞENİSİNE SUNULDU


Aliağa Belediyesi kültür yayınları kapsamında son beş yılda 11 kitabı ücretsiz olarak okuyucu ile buluşturdu. 11 kitap içerisinde Myrina ve Gryneion hakkında 320 sayfalık “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Belgeler ve Yeni Araştırmalar, 1.Cilt”, 446 sayfalık “Myrina ve Gryneion, Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Son Araştırmalar ve Disiplinler Arası Çalışmalar, 2.Cilt” ile 200 sayfalık “Aliağa ve Çevresindeki Antik Kentler, Kyme, Myrina, Gryneion, Tisna, Elaia, Aigai, Larisa”  kitaplarını tarihseverlerin beğenisine sundu.