Musacalı Barajı'nda Su Tutulmaya Başlandı

DSİ İzmir iline yaptığı yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. İzmir ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

Musacalı Barajı'nda Su Tutulmaya Başlandı
Editör: Aliağa Medya
21 Ağustos 2021 - 20:43
DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor.
Bergamalı üreticileri müjdeli haberi veren DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız,’ 2018 yılının bahar ayında, bir sahur vakti Musacalı Barajı’nın temelini atmıştık. İhale takvimine göre 25.07.2022 yılında tamamlanması gerekiyordu. Ancak gece gündüz demeden çalıştık ve Musacalı Barajı’nı planlanandan 1 yıl önce tamamlandık. Bergamalı üreticilere hayırlı olsun” dedi.

Planlanandan 1 yıl önce tamamlandı

20 Ağustos 2021 itibari ile Musacalı Barajı’nda su tutmaya başladıklarını kaydeden DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, sulama şebekesi içinde çalışmaların sürdüğünü belirtti. Kaya Yıldız “ Musacalı Barajı, Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olan Bakırçay Ovası’nda 22.950 dekar araziye can suyu verecek.  Bölgede hem sulama maliyetleri düşecek hem de verim artacak. Musacalı Barajı bölge üreticisine 2021 yılı rakamlarıyla ortalama 42 milyon lira daha fazla kazandıracak” diye konuştu.

Kocadere üzerine inşa edilen Musacalı barajının temelden yüksekliğinin 79 metre olduğunun altını çizen DSİ Genel Müdürü Yıldız “ Musacalı Barajı yaklaşık 25 milyon m3 su tutma kapasitesi ile bölgenin en büyük barajlarından biri. Gövdesi için 1.156 bin m3 dolgu yaptık, beton kaplama çalışmaları kapsamında ise 20 ano inşa ettik ve 8000 m3 beton döktük. Şantiyemizi kış aylarının zorlu hava koşullarında bile açık tuttuk. Çalışmalarımızı sürdürdük. Emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.