Menemen'de kurtuluş coşkusu

İzmir ve Menemen’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü Menemen’de sosyal mesafe kurallarına uygun olarak kutlandı. Sabah saatlerinde kortej yürüyüşü ve çelenk sunum töreni ile başlayan etkinlikler akşam kurtuluş şarkılarının söylendiği konser ile sona erdi.

Menemen'de kurtuluş coşkusu
Editör: Aliağa Medya
10 Eylül 2020 - 17:24
 
Menemen’de kurtuluş etkinlikleri, sabah saatlerinden Belediye Bandosu’nun çaldığı marşlarla başladı. Menemen Belediyesi Ana Hizmet Binası önünden marşlar eşliğinde yürüyüşe başlayan korteje Menemenliler de alkışlarıyla eşlik ettiler. Cumhuriyet Meydanı’na varan kortej burada da marşlar çalmaya devam etti. Daha sonra ise çelenk sunum törenine geçildi.
 
Resmi tören Cumhuriyet Meydanı’nda
 
Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kaymakamlık, Belediye ve Garnizon Komutanlığı’nın çelenklerinin sunumu ile devam etti. Törene Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Menemen Garnizon Komutanlığı’ndan Albay Eray Ercan, CHP Menemen İlçe Başkanı Turan Erdoğan, Belediye Meclis Üyeleri, gaziler, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve belediye çalışanları katıldı.
 
Başkan Aksoy: “9 Eylülümüz kutlu olsun”
 
Çelenk sunum töreninde konuşan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, “Bugün çok özel ve anlamlı bir gündür. Kurtuluş savaşı başladığı zamanlarda Ankara’da vatan şairi Namık Kemal, ‘Vatanın bağrına düşman dayadı hançerini. Yok mudur kurtaracak bu bahtı kara maderini’ der. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te cevap verir: ‘Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini. Bulunur elbet kurtaracak bu bahtı kara maderini.’ Büyük Taarruz başladıktan sonra Gazi Mustafa Kemal bir sarı kurt gibi Sincan Ovası’na bakarken, o dönemin Yunan Komutanı Hagianesti için der ki ‘Hagianesti! Gel de ordularını kurtar.’ Çünkü iki günde koskoca Yunan ordusu Türk ordusu tarafından dağıtılmıştır. Geçilemez denen yerler geçilmiştir. Ayağında çarığı bile olmayan Mehmetçik 4 günde 500 km yol yürüyerek Yunan Ordusunu denize dökmüştür. İşte bu vatan, İzmir, Menemen böyle kurtarılmıştır. Dolayısıyla bunun değerini hepimizin çok iyi bilmesi gerekiyor” diyerek sözlerine başladı.
 
Aksoy konuşmasına şöyle devam etti: “Yunan Generali Trikupis esir düştüğü vakit Gazi Mustafa Kemal Atatürk kendisini karşılar ve ‘Üzülme komutan iyi savaştınız, ama Napolyon’da kaybetmişti, siz de kaybettiniz’ demiştir. Yıllar sonra Trikupis gazeteci yazar Hıfzı Topuz’a: ‘Evet karşımda sarı bir kurt vardı’ der ve hayranlığı bitmez 85 yaşına kadar. O dönem İngiltere Başbakanı ‘Yüzyıllar ender liderler doğurur, bu lideri bu yüzyılda Türk halkı yetiştirdi’ der. Bunlar kazanmış olduğumuz zaferin düşman güçler tarafından dahi ne kadar hayranlıkla karşılandığını gösteren örneklerdir. 4 Ekim 1923’te tek kurşun dahi atılmadan İstanbul geri alındı. Geldikleri gibi gittiler. Aynen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi. 9 Eylül Türk milletinin yeniden tarih sahnesine çıktığı gündür. 9 Eylül Türk milletinin yok edilemeyeceğinin tüm dünyaya ilan edildiği gündür. 9 Eylülümüz kutlu olsun”
 
Menemenliler zafer türküleri ile coştu
 
Akşam saatlerinde ise Menemenliler oluşturdukları araç konvoyu ile ellerinde bayraklar marşlar söyleyerek Menemen’i dolaştılar. Oluşturulan bu korteje Menemenliler ise balkonlarından, camlarından alkışlarla destek verdi. Kurtuluş coşkusunu sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yaşayan Menemenliler akşam ise zafer türküleri konserinde bir araya geldi. Ulukent Cumhuriyet Parkı’nda düzenlenen Zafer Türküleri konserine çok sayıda Menemenli katıldı. Menemen Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen, Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ve eşi Dilek Aksoy’un da katılım gösterdiği konser, coşkulu bir kutlamaya dönüştü.