Menemen 2. Bozalan İncir Festivali'ne büyük ilgi

Menemen Belediyesi tarafından bu yıl 2

Menemen 2. Bozalan İncir Festivali'ne büyük ilgi
Editör: Aliağa Medya
27 Ağustos 2019 - 01:00
Menemen Belediyesi tarafından bu yıl 2.si düzenlenen Bozalan İncir Festivali, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu’nun katılımıyla 25 Ağustos Pazar günü düzenlendi.

Menemen’de köylerin ve köylünün kalkınması amacıyla düzenlenen etkinlikler Bozalan İncir Festivali ile devam etti. Doğası, kültürü, tarımsal ürünleri ile dikkatleri üzerine çeken, Menemen’in en güzel köylerinden biri olan Bozalan’da Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ve Bozalan Muhtarı Ahmet Akarsu ev sahipliğinde düzenlenen festivale, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Menemen Esnaflar Odası Başkanı Ziya Demir, Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, Menemen Belediye Meclis Üyeleri, muhtarlar ve İzmir halkı geniş katılım sağladı. Sembolik İncir Güzellik Yarışması, Ege ve Yörük türkülerinin güçlü sesi Tolga Çandar konseri, gösteriler ve halk oyunları performanslarının sergilendiği festivalde konuklar, kurulan tezgahlardan incir ve diğer yöresel ürünleri alma imkanı da buldu.



“Üreticimizle omuz omuzayız”

Festival açılışında yaptığı konuşmada saman ithal eden bir ülke haline geldiğimizi ve bu zinciri kırmanın yolunun yerelde kalkınma olduğunu belirten Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, “Köylünün üretmiş olduğu malı aracısız satmalıyız. Bu yüzden Menemen’de Tarım Müdürlüğümüzü ve Tarım Kooperatifimizi kurduk. Önümüzdeki süreçte muhtarlarımızla bir araya gelerek kooperatifimizi ayağa kaldıracağız. Tek amacımız köylümüzün toprağını terk etmemesi, üretmesi” dedi. Köylerin boşalmasının, üretimin bitmesi demek olduğunu vurgulayan Başkan Serdar Aksoy, üretimin bitmesinin aynı zamanda bir kültürün, Yörük kültürünün de yok olması anlamına geldiğini söyledi.

“Önümüzdeki dönemde Menemen Belediyesi olarak köylülerimizle birlikte üretilmiş olan ürünlerin pazarlanması için hem Kooperatifimizle hem de Tarım Müdürlüğümüzle birlikte çalışacağız. Tek amacımız köylümüzün ayağa kalkmasıdır” diyen Başkan Aksoy, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi köylünün milletin efendisi olduğunu, Kurtuluş Savaşı boyunca orduyu besleyen ve ayakta tutanın Türk köylüsü olduğunu hatırlattı. Aksoy, “Bundan sonra Bozalan inciriyle, Emiralem çileğiyle, Menemen üzümüyle anılacak. Artık üreticimizle omuz omuzayız. Bozalan İncir Festivali hepimize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

“İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Menemen’in her zaman yanındayız”

Bozalan İncir Festivali’ne katılan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu konuşmasına başlarken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sevgi ve selamlarını iletti. Köydeki gençlerin gidip fabrikalarda iş bulduklarından ve köyleri terk ettiklerinden yakınan Bozalan Muhtarının konuşmasına ithafen Mustafa Özuslu, “Gençlerimiz köylerinde kalmalı, burada üretmeli ve köylerini daha yaşanabilir, müreffeh hale getirmeliler. Muhtarımla konuşmamızda bana 50 incir ağacının bir genci ev sahibi de iş sahibi de yaptığını söyledi. Demek ki biz bol bol incir ağacı ekeceğiz ve gençlerimizi köyden başka bir yere göndermeyeceğiz” dedi.

“Bir amcamız sandıktan çıkardığı bir avuç tohumla Seferihisar’da kocaman bir dünya yarattı. Atalarımızdan bize kalan Karakılçık buğdayı, bugün Seferihisar’da bin dekar alanda ekiliyor ve bu buğdaydan yapılan ekmek kapış kapış satılıyor. İzmir tarımsal kalkınmanın başkenti olacak. Tarım olmazsa sanayi de olmaz, turizm de olmaz. Tarım olmazsa müreffeh bir ülke kuramayız” diyerek sözlerini sürdüren Mustafa Özuslu, Tunç Soyer’in Menemen’de 300 dönüm arazide karakılçık buğdayı ekimi ile ilgili destek sözü verdiğini anlattı. Önümüzdeki yıl bu destekle birlikte Menemen’in köylerinde karakılçık buğdayı üretiliyor olacağını açıklayan Özuslu, “Büyükşehir Belediyesi olarak Menemen Belediyesi’nin her zaman yanındayız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer tarımsal kalkınma ile ilgili “Örgütlenin, kooperatif kurun, sizin kurduğunuz kooperatifin ürettiği her malı, her ürünü alacağım” diyor. Kooperatifler bu yüzden önemli. Hem üreteceğiz, hem de örgütleneceğiz” şeklinde konuştu.

İncir Festivali Güzellik Yarışması düzenlendi

Bozalan İncir Festivali kapsamında düzenlenen İncir Festivali Güzellik Yarışması 12 Bozalanlı kızın katılımı ile gerçekleşti. Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un eşi Dilek Aksoy, Belediye Meclis Üyesi İhsan Perçin, Çaltı Köyü Yörükleri Dernek Başkanı Kemal Kuşçu, Menemen Belediyesi Basın ve Yayın Müdürü Haydar Koçak, Menemen Esnaflar Odası Başkanı Ziya Demir ve Kanal Avrupa Muhabiri Rabia Kamacı’nın jüri üyeliği yaptığı Güzellik Yarışması’nda 4 numaralı yarışmacı Buse Demir birinci, 1 numaralı yarışmacı Emine Belinay Civa ikinci ve 7 numaralı yarışmacı Neslihan Işık da üçüncü oldu.

Ege türkülerinin güçlü sesi Tolga Çandar konser verdi

Halk Oyunları Zeybek Gösterisi, TSM Korosu Konseri, Halk Oyunları Teke Yöresi Gösterisi, Karşıyaka Sanat Derneği Latin Dansları Gösterisi, Çocuk Eğlence Saati, İncir Festivali Güzellik Yarışması etkinlikleri ile devam eden Bozalan İncir Festivali, Türk Halk Müziği’nin önemli ismi, Ege türkülerinin güçlü sesi Tolga Çandar’ın konseri ile sona erdi. Festivale katılanların zaman zaman eşlik ettiği, coşkulu anlar yaşanan konser, Menemenlilerin yoğun katılımı ile neşeli bir şekilde geçti.