Mahalle halkı tepkilerini bilirkişi incelemesinde de gösterdi

Mahalle halkı tepkilerini bilirkişi incelemesinde de gösterdi
Editör: Aliağa Medya
04 Mart 2023 - 13:16


İzmir İli Aliağa İlçesi Şehitkemal Mahallesi, Akçekise Mevkiinde Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm  A.Ş.  tarafından  yapılması  planlanan  "Batı  Ege  ve  Güney  Marmara  Endüstriyel Atık  (Cüruf)  Bertaraf  Tesisi”  Projesi’nin bilirkişi incelemesi gerçekleştirildi. Yapılması planlanan Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisi Projesi’nin bilirkişi incelemesi, Yukarı Şehitkemal Mahallesi Akçekise Mevkii’nde gerçekleştirildi.
 İncelemeye gelen bilirkişi heyetine görüşlerini aktarmak için; Aliağa’daki muhtarlar, İYİ Parti Aliağa İlçe Yönetimi, İYİ Parti İzmir Milletvekili Aday Adayı Yavuz Adar, İYİ Parti Aliağa Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı, Disk Emekli-Sen Bölge Temsilciliği, Disk Emekli-Sen Aliağa Şubesi, Yeşiller Partisi, Menemen Belediye Meclis Üyeleri ve köy halkı alanda hazır bulundu. Bilirkişi incelemesinde köylüler, “Atık bertaraf tesisini istemiyoruz. Su kaynaklarımızın, zeytinlerimizin, toprağımızın kirletilmesine izin vermeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi.
.
“Buraya gelip zeytin, çam ağacı diksinler”
Akçekise Mevkiinde Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm  A.Ş.  tarafından  yapılması  planlanan  "Batı  Ege  ve  Güney  Marmara  Endüstriyel Atık  (Cüruf)  Bertaraf  Tesisi”  Projesi ile 7 ilin endüstriyel atığının Aliağa'ya getirilecek olmasına tepki gösteren yöre halkı, “Bu bizim için daha çok kanser, daha çok ölüm anlamına geliyor. O yüzden bu projeyi de birlikte durduracağız” dedi. Aliağa Samurlu Mahallesi Muhtarı Fikri Narşap, “Bizim buralarda zeytinlerimiz var, hayvanlarımız otlamakta. Burası 5 köye yakın bir bölge ve tesisin kurulması hepimizi etkileyecek. Fabrikalar yerleşim yerlerinden uzak yerlerde bu işi yapsınlar. Onlar para kazanacak diye bizlerin ölmesi mi gerekiyor? Buraya gelip zeytin, çam ağacı diksinler” dedi.
“Tesisi istemiyoruz ”

Bilirkişi raporunun da köylüler için olumlu sonuçlanmasını istediklerini söyleyen Aşağı Şehitkemal Muhtarı Ayşe Algül, “Biz buranın zehir deposu olmasını istemiyoruz. 5 köy burada hayvanlarını otlatıyor. Biz topraklarımızın, sularımızın zehirlenmesini istemiyoruz. Burada doğal yaşam var, yabani hayvanlar var. Tencerede taş mı demir mi kaynatacağız? Bizim daha fazla fabrikaya değil ormanlara ihtiyacımız var” diye konuştu. Dava ilişkin kısa bilgi veren Avukat Berna Babaoğlu Ulutaş da “Tesis yapıldığı takdirde yer altı ve yer üstü sulara zarar verecek, hava kirliğini arttıracak, buradaki halkın geçim kaynağını kirletecek ve engelleyecek olacak Ekovar’ın bu tesisinin iptali için davamızı takip ediyoruz” dedi. Mahalleli Elvan Tosun ise, “Tesisi istemiyoruz. Zehirlenmeye hiç niyetimiz yok” diyerek tepkisini dile getirdi. Yukarı Şehitkemal Muhtarı Kasım Ercan da “Biz bu tesisi yaptırmayacağız. Halk her zaman zenginlerden ve çıkarlardan daha büyüktür” ifadeleri kullanıldı

Çevreciler dava açmıştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, ÇED sürecine ilişkin itirazları dikkate almadan, Ekovar Çevre Grup Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık Cüruf Bertaraf Tesisi Projesi’nin ÇED raporunu onaylanmıştı. Foça Ilıpınar’da bulunan cüruf alanının kapasitesinin dolması sebebi ile kapatılan tesisin Aliağa Şehitkemal Mahallesi, Akçekise Mevkii’ne taşınmasına karşı yöre halkı ve Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) ÇED raporuna karşı dava açılmıştı