"Lozan Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusudur"

“Lozan Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusudur”

"Lozan Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusudur"
Editör: Aliağa Medya
25 Temmuz 2020 - 00:41
İzmir Büyükşehir Belediyesi Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yıl dönümünü film gösteriminden sergi açılışına bir dizi etkinlikle kutladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in vekili olarak etkinliklere katılan Prof. Dr. Suat Çağlayan, “Lozan Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusudur. Cumhuriyet’in anlamını daha iyi anlayan bu millet her geçen gün biraz daha Lozan’ı içine sindiriyor ve daha coşkulu kutlamalar için hazırlanıyor” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yıldönümü nedeniyle “Lozan Anlaşması’nın ışığında, daima!” sloganıyla bir etkinlikler dizisi düzenledi. Film gösterimleri, sergiler, sunumlar ve müzik dinletisinin yer aldığı programa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in vekili olarak katılan Kültür Eski Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan Kültürpark Uzun Havuz’da yaptığı konuşmada “Lozan Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusudur” dedi.
“Lozan ile hesaplaşmaları var”
Lozan’ın özgürlüğün güvencesi olduğunu herkesin bildiğini vurgulayan Suat Çağlayan “Tabii bilmeyenler de var. Böyle anlamak istemeyenler var. Cumhuriyet’i, Mustafa Kemal Atatürk’ü, İsmet Paşa’yı içine sindiremeyenlerin sıkıntıları var. Lozan ile hesaplaşmaları var. Ama Cumhuriyet’i seven özgürlükçü herkesin Lozan’a bakış şekli belli. İyi ki Lozan imzalanmış da bu ülke özgür Türkiye Cumhuriyeti olmuş. Bu, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Lozan’ı imzalayan Cumhuriyet’in ikinci büyük insanı İsmet Paşa sayesinde kazandığımız bir statüdür. İmzalayanlara Allah’tan rahmet diliyorum. Bizi özgür bir ülkede yaşatıyorlar. Her yıl aynı inançla Lozan’ı kutlayacağız. Cumhuriyet’in anlamını daha iyi anlayan bu millet her geçen gün biraz daha Lozan’ı i&c cedil;ine sindiriyor ve daha coşkulu kutlamalar için hazırlanıyor” şeklinde konuştu.
Sergiler 15 gün boyunca açık
Etkinlikler Şato Kütüphanesi’nde Lozan Konferansı animasyon film gösterimiyle başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nın önünde ise “Lozan Barış Antlaşması Sergisi” açılışı yapıldı. İsviçre'nin Lozan şehrindeki görüşmeler sırasında çekilen fotoğraflar, görüşmeleri yürüten heyet ile Ankara arasındaki yazışmalar ve Lozan'ın İzmir basınına yansıdığı haberlerin yer aldığı görseller, Büyükşehir Belediye binasının Konak meydanı girişindeki bölümde İzmirlilerle buluştu. Sergi 15 gün boyunca ziyaret edilebilecek.
Program Kültürpark Uzun Havuz’da “Belgeler Işığında Lozan” açık alan sergisiyle devam etti. Çoğu APİKAM arşivinden olmak üzere birçok belge, fotoğraf ve gazete kupürüne yer verilen sergi 15 gün boyunca ücretsiz gezilebilecek. Aynı yerde Lozan Barış Antlaşması ile ilgili film gösterimi de yapıldı. Gösterim sonrasında saksafon ve yan flüt dinletisi oldu. Etkinlik dizisi kapsamında İzmirlilere Gürer Karagedikli'nin hazırladığı "90 Soruda Lozan Barış Antlaşması" kitabı da dağıtıldı.